Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Knapplån
Distansritten har vad gäller både träning och tävling utvecklats enormt mycket under senare år. Vem kollar av att tränarna har hängt med i utvecklingen och tagit till sig nya rön? Staffan Strandberg?
Han som gång efter annan i både små och stora sammanhang uttryckt sitt förakt för sportens utveckling och dess utövare. Har hört fler än en gång hur han tycker att det är "helt åt helvete".
Vem kollar Staffans kunskaper och att han håller sig ajour med vad som händer i distansvärlden? Vem utfärdar A-tränarlicensen och vem håller A-tränarens licens aktuell?

Tack för att du försöker leda tillbaks tråden på rätt spår. det höll på att bli en akademisk diskussion om ordet dressyr.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Är det någon som använder Staffan som distanstränare?
// Linda
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Kul att en icke-distansare kommer in med öppna nyfikna frågor. Vanligtvis brukar utomstående komma in för att provocera eller inta en von oben attityd (ingen nämnd, ingen glömd)

Som distansryttare kan du ha olika upplägg med din distanstränare, beroende på dina behov och din ekonomi.

Det allra enklaste - och billigaste - upplägget är att du beskriver vad ni som ekipage har genomfört, hur status ser ut idag och vad dina mål/tankar är. Utfirån det får du ett förslag på konditionsträning under säg tre månader.

Nästa "nivå" är att du träffar din tränare som ser och provrider din häst samt ser hur ni genomför en tävling. Utifrån detta ger man motsvarande förslag med avstämningar ett par gånger per månad. Löpande uppföljning av konditionstest med pulsåterhämtningstider.

På "högsta" nivå har du en kontinuerlig dialog med din tränare som även ser ekipaget på de flesta tävlingarna. Man diskuterar löpande kost och konditionsträningsupplägg samt tävlingsupplägg, svagheter man måste jobba med (exempelvis med hjälp av dressyrtränare!) och följer löpande upp konditionstester för att se att konditionen utvecklas rätt. Fokuserar på olika saker, exempelvis hur förkorta pulsåterhämtningstider, hur rida fortare i nedförsbackar, förberedelser för specifika tävlingar, exempelvis asfaltsträning, upptrappning och toppning inför viktig tävling.

Intressant! Tack för svaret!

Utifrån tråden misstänker jag att det inte finns så många tränare (1 A och 1 B, ungefär hur många C?). Finns det många som agerar som tränare ändå som man kan få hjälp av?

(nej det är inte heller en kuggfråga om "outbildade tränare - usch!" jag har själv haft flera outbildade och går bara på referenser när jag väljer tränare samt taremot hjälp/råd från erfarna ryttare - oavsett tränarutbildning eller ej)
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Men det är ju här det blir så löjligt tjafsigt. Dressyr - dressage är lika med att dressera hästen, att få den att lyda. Om dressyr är lika med allt vi gör för att få hästen att göra som vi vill - vad skulle det då finnas för någon konflikt någonstans med distansmänniskor. Det är inte så att hästen själv har memorerat kartan och de olika slingorna den ska springa.

Det ska inte finnas någon konflikt. Varför måste det göra det?? Konflikten uppstår just när folk har fått det lite om bakfoten vad dressyr egentligen är. Eftersom jag uppenbarligen inte lyckas beskriva vad dressyr egentligen är så att det går fram till alla så väljer jag att citera andra nedan.

Dressyr handlar om samspelet mellan ryttare och häst.

Dressyr är en viktig del inom all ridning där hästen tränas för att kunna bära en ryttare med så lite ansträngning som möjligt. För att göra det behöver hästen starka muskler med stor elasticitet. Hästen måste också vara lyhörd för ryttaren.

Ridning för att få hästen gymnastiserad, lydig och i balans.

Dressage is a French term meaning “training” and its purpose is to develop the horse’s natural athletic ability and willingness to work making him calm, supple and attentive to his rider.

Det är alltså inte dressyr att du visar vägen åt hästen. Det är dressyr att din häst arbetar korrekt med sin kropp. det ör itne heller rätt att sätta likhetstecken mellan dressyr och dressera eftersom dressera är en helt annan sak och ngt som vi inte bör ägna oss åt inom hästvärlden.

Så i ena stunden pratar man om dressyr i den mening som du beskriver ovan och i den andra så menar man egentligen tävlingsmomentet dressyr. Varför skulle Staffan Strandberg annars prata om "korrekt sits" och att distansryttare rider dåligt. Så när man pratar om dressyr så tänker folk generellt automatiskt på tävlingsmomentet dressyr. Och i villken form hästarna går på dressyrtävlingar är ganska enkelt att se.

Och så ska inte en distanshäst gå!

Ja, man pratar om dressyr, dels som grunden i all ridning men också som tävlingsförberedande och det är en ernorm skillnad på dessa två. Men det är likväl dressyr.

Anledningen till detta är att det bildats en tävlingsform utav det som egentligen är/ borde vara en självklarhet.

Det är missvisande att ett ord innehåller två olika betydelser (that's life). hade distans haft benämningen kondition så hade det varit samma problem där (konditionsträning eller kondition som tävlingsform). Det är därför jag i tråden försökt särskilja begreppen genom att benämna det ena tävlingsförberedande.

Att Staffan tillhör kategorin ryttare som inte kan skilja på dressyr och tävlingsförberedande dressyr får stå för honom. Det är faktiskt inte mitt fel att han trots sin uppenbara okunskap inom ämnet väljer att uttala sig.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Är det någon som på ett pedagogiskt sätt kan förklara varför alla ska kunna hoppa 120 cm för att få bli tränare? Det kan väl bara vara intressant för hopptränare. LA dressyr tycker jag är begripligt men 120 cm hoppning :confused:
Jag skulle aldrig kunna bli tränare enligt den kursplanen (nej jag har inga planer på en tränarkarriär) då jag är livrädd för att hoppa.

Jag tycker det är kanon. 120 motsvarar LA hoppning för stor häst. JAG skulle aldrig ens tänka taken på att ens hoppa enstaka hinder på 120 men jag vill definitivt att en utbildad tränare har en gedigen grund. Men så är jag oxå väldigt mycket emot specialisering, både för tidigt (hos både häst och ryttare) och att enbart rida en gren hela livet. Jag tror man får större förståelse för häst/ridning om man har en bra erfarenhet av flera grenar helt enkelt :)
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Kl
Jag tycker att han har rätt och det är modigt att säga ifrån och säga vad han tycker! Jag har stor respekt för hans kunnande när det gäller vad han pratar om. Och varför inte vara förberedd på ett prov säger väl en del, eller hur?
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

The connemara - Eftersom ingen svarar dig direkt ska jag försöka göra det lite kortfattat, MEN jag är ingen tränare, har inte haft kontakt med någon distanstränare och likaväl så har det varit ganska tunt med distansritter för mig i några år nu.

Jag gissar att en distanstränare hjälper den enskilda individen att lägga upp ett träningsprogram som passar just den ryttaren/hästen utifrån deras egna förutsättningar. De går igenom vad de gjort tidigare och lägger upp en plan, tränaren kommer med råd och följer upp med jämna mellanrum, kanske med konditionstest? Jag tror även en bra distanstränare hjälper till med tips om skoning, foder, utrustning mm mm som passar just den hästen. Samt styrkor, svagheter, vad man ska träna på mer med just den osv osv. Allt passar ju inte alla.

Någon får gärna komplettera eller rätta mig om jag har fel.

För att återgå till tråden borde SvRF ändra sina regler för tränarutbildningen. Dressyrtränare har vi redan gott om, duktiga inriktade distanstränare behövs fler av och med rätt distansträning håller en distanshäst i många, många år.

/Camilla. Som tävlar i både distans, dressyr och hoppning...
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Om LA och 1.20 är dressyr/hopp kraven för en C-tränare vad är då kraven på B och A nivå? Eller är det samma grund och sen vidareutbildning inom "sin" gren?
 
Senast ändrad:
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag har tränat för staffan flera ggr, men inte använt honom som tränare på det sättet, utan åkt dit 2 ggr/år helt enkelt.

Jag letar dock ny tränare. Bägaren rann över lite för min del när han talade om för mig att jag minsann inte kunde ha kontroll över min häst när jag inte red på bett :crazy: (han hade ett långt tal om det, och nästa gång skulle jag se till att ha bett på hästen) Att jag red tjustritten på långa tyglar från start till mål spelade ingen roll. Och så skulle man ju skaffa sig en riktig sadel oxå.
Och på långa tyglar fick jag inte rida.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Oj jisses medan jag skrev mitt inlägg hade flera andra svarat samtidigt. Det var ingen dålig aktivitet i denna tråd! :D
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag kan köpa ditt resonemang men då ska det ingå LA kunskaper inom alla diciplinerna. Varför ska just hoppningen väljas ut? För att den är stor?
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag kan inte ett skit om hur distanstränare tränar sina elever, men ville bara klargöra att de måste faktiskt kunna utbilda i dressyr & hoppning upptill LA i vilket fall. Sedan om de behöver göra det är en annan femma. Det är väl detta kravet som ger tränarutbildningen kvalitet, eller? Att de utexaminerade tränarna har en bra bas, utöver sin specialitet?

Ja och nej. Det är lite grann en filosofisk fråga. Självklart är det bra med en viss mångkunnighet, men var drar man då gränsen? Hur mycket ska alla tränare kunna om volitige, fälttävlan, distans, körning och snart working equitation?

Självklar är basics i dressyr - det måste alla kunna. Men 1,20 hoppning?

På en tillräckligt stor marknad så bör det finnas utrymme för specialtränare. Exempelvis inom voltige där voltigörerna inte behöver kunna så mycket om hästens form etc. Däremot krävs det specialkunskaper av linföraren. Inom de båda områdena skulle man kunna ha specialtränare som inte kan hoppa 1,20 (om du förstår vad jag menar) Eller som speciella distanstränare som mer eller mindre fokuserar på konditions- och hållbarhetsträning av distanshästar och mindre på rytternes tekniska färdigheter. Vilket återigen man kan anlita andra tränare till.

Så visst kan man ha en bred och generell utbildning. Men man skulle också kunna ha specialutbildningar där man inte ställde samma breddkrav.

Och till Connemara: ja, jag tror att distantränare är överlägset duktiga på konditions- och uthållighetsträning. Jag har många gånger förvånats över hopphästarna ensida hoppträning, när ett annat konditions- och styrketräningsprogrammet med all säkerhet skulle göra att de klarade ett flera dagars meeeting mycket bättre.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Detta ska man ha uppnått för att bli B-tränare:

Vidareutbildning, B-tränare
• Verkat som C-tränare i minst 4 år
• Egna tävlingsmeriter
*Dressyr – Intermediaire 1
*Hoppning – 140-145 cm
*Fälttävlan – CNC**
*Voltige – CVI **
*Körning – Par, Svår klass
*Distans – Svår klass

• Från grundnivå ha utbildat ett flertal hästar och ryttare till motsvarande nivåer
• För fälttävlan krävs C-tränarexamen i såväl dressyr och hoppning (rabatterad
kursavgift för detta)
• Att sökande har deltagit i obligatorisk fortbildning
• Att sökande bedöms särskilt lämplig att verka som nationell tränare
• Att sökande har viss internationell erfarenhet. (Om du ej tävlat internationellt själv kan
exempelvis samarbete med någon utländsk tränare räknas eller har du elever med
internationella tävlingsresultat).
Observera att resultaten skall bygga på stor häst.

För A-tränare:

Auktorisation till A-tränare
• Egna tävlingsmeriter
*Dressyr – motsvarande Grand Prix
*Hoppning – motsvarande Grand Prix
*Fälttävlan – CCI***
*Voltige – CVI ** samt Internationellt mästerskap
*Körning – Svår 4-spann
*Distans – Svår internationell klass
• Utbildat hästar och ryttare till motsvarande nivåer
• Att sökande har deltagit i obligatorisk fortbildning
• Internationell erfarenhet
• Att sökande bedöms särskilt lämplig att verka som elit tränare
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Kl
Jag tycker att han har rätt och det är modigt att säga ifrån och säga vad han tycker! Jag har stor respekt för hans kunnande när det gäller vad han pratar om. Och varför inte vara förberedd på ett prov säger väl en del, eller hur?

Specificera dig gärna för jag hoppas du inte menar "distanryttare kan inte grunderna. De har inte gått på ridskola och lärt sig utan mest ridit runt i skogen"
// Linda
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Den diskussionen lär nog tyvärr fortsätta ändå.

Om nu den gemensamma tränarutbildningen innefattar LA-dressyr och 120-hoppning för att ha en bred bas att stå på borden den inte innehålla distans på samma nivå?

Jag fortsätter fråga på. Kan Distanskommitén diskutera och påverka distanstränarutbildningarna och vem/vilka som har kunskapen att utfärda tränarlicenser? Jag har svårt att tro att den kunskapen finns på Strömsholm.

Knapplån:
Kimmiz: Det där var väl ändå inte hela sanningen?
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

B-tränare:

http://www.stromsholm.com/website1/sd_page/114/B_tranarutbildning_kortfattad_beskrivning.pdf?

A-tränare, är inte det något med egna meriter/elever meriter och en B-tränargrund? Att man utses till A-tränare? Eller är jag helt ute och seglar nu?


Edit: nu funkar länken men jag orkar inte lusläsa och tolka :o
Handbok A, B och C-tränare.
http://www.stromsholm.com/website1/... - Handbok A, B & C tr uppdaterad 200912.pdf?

Jag tycker det är skitbra krav!
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Inte? Det var det jag hörde iaf.

Du får gärna upplysa mig om du hörde något annat.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag kan köpa ditt resonemang men då ska det ingå LA kunskaper inom alla diciplinerna. Varför ska just hoppningen väljas ut? För att den är stor?

Det är väl snarare för att Dressyr och Hoppning ger en hyfsat bred i samband med att de är de största grenarna. Eller tja, vad vet jag egentligen :p

Precis som jag skrev så hde jag ju föredragit att motsvarande nivå inom körning och fälttävlan oxå ingick i "grunden" för en C-tränare. Kanske även distans? Det är jag dock så okunnig om så svårt för mig att säga. Voltige ser jag ingen större mening med (:o) det känns mer som en gymnastikgrej för människan än ett sätt att bygga upp och träna hästen (även om hästen såklart måste byggas upp och tränas rätt för att gå på den volten såpass "stadigt" som de gör).
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag fortsätter fråga på. Kan Distanskommitén diskutera och påverka distanstränarutbildningarna och vem/vilka som har kunskapen att utfärda tränarlicenser? Jag har svårt att tro att den kunskapen finns på Strömsholm.

Om jag inte är helt ute och cyklar så är det bland annat den funktionen som tränarrådet har - att diskutera tränarutbildningen. I tränarrådet sitter Staffan Strandberg som är A-tränare inom distans. Han sitter där för att säkerställa att tränarutbildningen möter distansens krav och önskemål.

Fet chans!!!!

Jag vet också att vår B-tränare Eva Borg har försökt påverka tränarutbildningen när den har uppdaterats. I vilken omfattning det har gett effekt har jag ingen aning om.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Ja och nej. Det är lite grann en filosofisk fråga. Självklart är det bra med en viss mångkunnighet, men var drar man då gränsen? Hur mycket ska alla tränare kunna om volitige, fälttävlan, distans, körning och snart working equitation?

Självklar är basics i dressyr - det måste alla kunna. Men 1,20 hoppning?

På en tillräckligt stor marknad så bör det finnas utrymme för specialtränare. Exempelvis inom voltige där voltigörerna inte behöver kunna så mycket om hästens form etc. Däremot krävs det specialkunskaper av linföraren. Inom de båda områdena skulle man kunna ha specialtränare som inte kan hoppa 1,20 (om du förstår vad jag menar) Eller som speciella distanstränare som mer eller mindre fokuserar på konditions- och hållbarhetsträning av distanshästar och mindre på rytternes tekniska färdigheter. Vilket återigen man kan anlita andra tränare till.

Så visst kan man ha en bred och generell utbildning. Men man skulle också kunna ha specialutbildningar där man inte ställde samma breddkrav.
Och till Connemara: ja, jag tror att distantränare är överlägset duktiga på konditions- och uthållighetsträning. Jag har många gånger förvånats över hopphästarna ensida hoppträning, när ett annat konditions- och styrketräningsprogrammet med all säkerhet skulle göra att de klarade ett flera dagars meeeting mycket bättre.

Hela min varelse skriker NEJ, NEJ, NEJ! Inte om man ser till HÄSTENS bästa. Till sportens kanske, men till hästens bästa i förlängningen - nej.

Jag är helt övertygad om att man inte KAN få samma förståelse för hästen och användandet av hästen om man inte har en viss bas. Och för utbildade tränare ska den basen vara bred anser jag.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp