Läst på Andreas cervenka på twitter. Detta är överkurs fö mig men det är något mysko. Det är väl som de uråldriga svenska statliga löntagarfonderna? Passar honom i ålder och kompetens , det var hans generation som drev det, dvs idag de som kallas 70plus.
Nu vet jag inte vad du menar överhuvudtaget?
Andreas Cervenka, är född 1974. Han är alltså 45-46 år i år.
Han är ekonom och journalist, och en driven analytiker. När löntagarfonderna "hittades på", och sedermera infördes, så var han ett barn.
Löntagarfonderna infördes under början/mitten av 1980-talet, av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, men avvecklades efter drygt 10 år.
Debattartikeln på Bloomberg siten, som länker leder vidare till i nästa led, handlar om en tyckare som inte gillar att USA:s Riksbank, Federal Reserve (FED), köper upp massiva mängder av bankobligationer.
FED köper dessa massiva mängder med bankobligationer (och liknande finansiella instrument) för att säkra USA:s finansmarknad från kollaps i Coronakrisens spår.
Om man låter banker och andra finansiella institutioner gå omkull, så riskerar en begynnade ekonomisk kris, att fördjupas med katastrofala följder för världsekonomin.
Man kan uttrycka det som att FED har lärt sig av finanskrisen 2008, och agerar tidigt, för att mildra effekterna av den ekonomiska nedgång som blir följden av att delar av näringslivet stänger ner i Coronas spår. I praktiken så handlar om att staten USA, pumpar in kapital i USA:s banksektor.
Att det finns representanter för finansmarknaden, främst i USA, som vill slippa olika sorters regleringar av finansmarknaden, och därför spjärnar emot det mesta vad gäller regleringar (som det i själva verket är när en Riksbank köper eller garanterar finansiella instrument utgivna av banker), är en gammal, och pågående politisk strid.