Det där har jag funderat på mycket också. Jag spekulerar och funderar utifrån vad jag nu tror.
Jag tror inte på bomlöst som enda alternativ i längden och
framförallt inte med lite tyngre ryttare och svaga ryggar.
En tung ryttare ska väl ALDRIG rida länge på en omusklad rygg! Menar du att man kan fuska där då, man slipper träna upp sin häst om man använder bomsadel? Nej, då är man nog fel ute...
Vad som än sägs så köper jag inte att en bomlös med eller utan pad är tilläckligt avlastande utan jag tror mer på att det blir punkttryck just där ryttaren sitter al. över stigläderhållarna.
Det är många gånger jag har sett ryggar efter en bomlös ritt som har kraftiga avtryck efter sadeln,( precis som det kan bli med en för trång bomsadel) samt att de haft sänkta ryggar istället för en rakare rygg som bör ses efter ett jobbpass.
Det kan ju bero på vilken typ av bomlös som använts, det finns så många olika att jag inte tycker att man kan dra dem allihop över en kam. Dessutom passar olika modelelr på olika hästar, de måste också passas in.
Jag tror detta beror på att en bomlös sadel ligger så tätt och hårt mot hästen ofta även i kombination med en omusklad rygg att den helt enkelt inte orkar att jobba när sedan en ryttare kommer på och ger ett kraftigare tryck på liten yta. Det blir helt enkelt för jobbigt att arbeta för dem och då blir ju följden att hästen sänker sig istället.
Som sagt, precis som bomsadlar ligger olika bomlösa olika bra på olika ryggar. Men på en omusklad rygg ska man aldrig rida länge, den ska tränas från marken.
I vissa fall har det naturligtvis även med att sadeln inte passar för ryggen och det blir ju lika illa som en opassande bomsadel.
Men hur det än är så tror jag inte på kombinationen, bomlös sadel - omusklad rygg - tung ryttare (menar då inte tjock utan tung utifrån hästens muskler och hur trycket blir från en bomlös sadel)
Det är lite av mina spekulationer och tro utifrån vad jag har sett IRL och på bilder.
Har även lite egna funderingar över detta - min häst är mer framåt sen den fick sin bomlösa- det finns de gånger då det helt enkelt handlar om att vilja springa ifrån obehaget och piggheten är i själva verket stress, inte att de blivit fria och rörligare av sin bomlösa sadel.
Kan du inte avgöra om din häst har fått mer vilja och glädje eller om den smiter undan obehag? Du kanske i så fall skulle behöva få hjälp av en tränare?
Jag tror på variation av två bra sittande alternativ att varva med.