Ähum....
Fruktträd och rosoer är ympade på grundstam. Orsaken är att det behövs olika egenskaper för rot och fruktbärande del.
Det behövs en stabil, stark och framförallt härdig rotdel och det har man "avlat fram". En del tar fram egna grundstammar från egna äppelträd genom att gro kärnor(fröna är sannolikt inte samma sort som på trädet, det är korsat med något annat) Växtförädlare har odlat fram olika fruktsorter som man ympar på grundstammen. Nackdelen med att göra egna är att man inte har en aning om man får en starkväxande, normal eller svagväxande.
Att ympa är en konst men inte är speciellt svårt att lära sig. En del tar sig. andra är det lögn i helvete att få till... Lite lotteri är det.
Vill man ympa in en sort på ett annat träd så är det nu man ska ta ympris. Dvs friska årsskott från det träd man vill ha. Trädet ska vara i vila när kvistarna tas.
Kvistarna lindas in i fuktigt tidningspapper eller tyg och läggs i jordkällare eller kylskåp.
När bladen på fruktträden börjat slå ut rejält ympar man. På befintliga träd eller på grundstammar. Det går att få tag i grundstammar och de kostar typ 30 spänn. Billigt för att "göra" ett eget äppelträd .
Edit - äsch ser att jag är tvåa på bollen....