Skröna eller fakta? om betfor...

Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Hos människa tas all näring upp i tunntarmen, i grovtarmen tas vatten upp. Gissar att detsamma gäller hos hästar !!

Om vattenupptag var det enda som hände i människors tjocktarm – vad gör då alla bakterier där? Och varför mår man dåligt om man får fel bakterieflora?

Även om människor är allätare så är det i tjocktarmen näringen från ”gräset” = fibrer, komplexa kolhydrater osv utvinns av bakterier och tas upp. HH
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Om vattenupptag var det enda som hände i människors tjocktarm – vad gör då alla bakterier där? Och varför mår man dåligt om man får fel bakterieflora?

Även om människor är allätare så är det i tjocktarmen näringen från ”gräset” = fibrer, komplexa kolhydrater osv utvinns av bakterier och tas upp. HH

Jag har insett för länge sedan att du kan betydligt mer om hästar än vad jag kan. Det skulle inte förvåna mig om du är mer insatt i människan också. Men vad jag har förstått så är det stor skillnad på människans och hästens matspjälkning och näringsupptag. Jag har alltid fått lära mig att näringsupptaget hos oss sker i tunntarmen. Tjocktarmen svarar bara för 4 % av det totala näringsupptaget. Det bakterierna gör är att bidra till upptaget av vitaminer och produktion av gas mest kvävgas och koldioxid. Detta enligt en bok om humanfysiologi utgiven 1980. Det stämmer kanske inte länge.
Jag håller med dig om det om bakterierna och att det är konstigt att man mår dåligt.
Men annars har jag föstått det som att hästar använder sin tjocktarm till att sönderdela bla fibrer som inte vi kan sönderdela.
 
Senast ändrad:
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Jag har alltid fått lära mig att näringsupptaget hos oss sker i tunntarmen. Tjocktarmen svarar bara för 4 % av det totala näringsupptaget. Det bakterierna gör är att bidra till upptaget av vitaminer och produktion av gas mest kvävgas och koldioxid. Detta enligt en bok om humanfysiologi utgiven 1980. Det stämmer kanske inte länge.
Jag håller med dig om det om bakterierna och att det är konstigt att man mår dåligt.
Men annars har jag föstått det som att hästar använder sin tjocktarm till att sönderdela bla fibrer som inte vi kan sönderdela.

Det beror på vad man äter och hur tränad tjocktarmen är, dvs vilken mikroflora som finns där. Visserligen har vår tunntarm utvecklats sen den första förmänniskan lärde sig fånga fisk eller vad det nu var för djur som var det första på menyn. Men utan tjocktarmens förmåga att ta tillvara energi från fibrer hade inte mänskligheten varit så utbredd som den är idag.

T ex så är bakterierna i en genomsnittslig människas tjocktarm nästan lika bra som hästen på att fermentera lusern som sen tas upp som korta fettsyror precis som hos hästen. Timotej däremot fermenteras dåligt hos dagens människor! Precis som hos hästen är det i tunntarmen aminosyror och "snabba" kolhydrater tas upp.

En stor skillnad mellan hästar och människor är dock att vi har större förutsättningar att överleva, åtm på kort sikt, på bara ”kraftfoder”.

På lång sikt blir människor som får sitt kolhydratintag nästan enbart från ”kraftfoder” alltså lågfibriga eller icke strukturella kolhydrater sjukare än de som som intar en stor mängd fibrer och får en större del av sitt kolhydratintag härifrån. Översjukligheten gäller typ2 diabetes och tjocktarmscancer, sannolikt också bröstcancer och hjärtkärlsjukdom.

PS Gasen är biprodukter vid utvinningen av energi ur fibrerna. HH
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Det låter konstigt. Här har alla hästar fått betfor varje dag. Både ponny och stora hästar för tarmarnas skull. Ingen har haft problem med detta.
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

På lång sikt blir människor som får sitt kolhydratintag nästan enbart från ”kraftfoder” alltså lågfibriga eller icke strukturella kolhydrater sjukare än de som som intar en stor mängd fibrer och får en större del av sitt kolhydratintag härifrån. Översjukligheten gäller typ2 diabetes och tjocktarmscancer, sannolikt också bröstcancer och hjärtkärlsjukdom.

PS Gasen är biprodukter vid utvinningen av energi ur fibrerna. HH

Helt utanför tråden. Hoppas att det är Ok.

Jag tror dig. Men i så fall så står det fel eller mycket otydligt även i de läroböcker för högstadiet som jag har hemma. De är ju ytterst kortfattade så det kan möjligen bero på det. Det står tex klart och tydligt att vi inte kan bryta ner cellulosa. Om jag har förstått det rätt så är strukturella kolhydrater ex cellulosa, hemicellulosa,lignin. Jag har fått för mig att vi inte kan ta upp dem ur maten. Jag trodde att det som vi menar med fibrer (för människor) åker rakt igenom kroppen. Men att de ändå är nyttiga så som du beskriver ovan. Ett resonemang som jag aldrig har fått ihop egentligen.
Vad är det då för skillnad på timotej och lusern med tanke på deras kolhydratinnehåll?
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Man ska däremot vara försiktig med betfor (och andra sockerrika produkter) till hästar som har eller har haft fång. Eller som blir behandlade med kortison (fångrisk).
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Jag har stött på ett påstående om att ponnyer inte ska äta betfor för att de inte kan omvandla sockerbetorna till energi utan att det bara blir fett på dem av det. Det är foderrådgivare på ett av de svenska foderföretagen som sagt så till en hästägare och menar att de gjort studier som stödjer detta.

Jag skulle vilja veta om detta har någon förankring i verkligheten eller om det är ytterligare en skröna som sprider sig?

För jag kan inte förstå varför ponnyer skulle smälta betfor sämre än andra hästar?
Och vad skillnaden är - överskott av energi blir till fett, om jag fattat saken rätt. Jag får liksom inte ihop det...

Det är lite kul hur man kan generalisera "ponnyer" till en helt egen grupp vad gäller en sån här sak.
Så en förväxt New Forest på 150cm skulle alltså fungera annorlunda på betfor enligt den beskriviningen jämfört med en varmblodstravare på 147cm? :rofl:
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Man ska däremot vara försiktig med betfor (och andra sockerrika produkter) till hästar som har eller har haft fång. Eller som blir behandlade med kortison (fångrisk).

Annars brukar det just vara betfor man rekommenderar att ge till fånghästar, om man ska blanda ut medikamenterna.
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

knapplån

Min fånghäst har fått betfor hela sommaren. Det är bra för tarmarna och därför bra för fånghästar. Jag tar inte med blötläggningsvattnet.
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Grejen med fång är ju att det oftast är en reaktion på sockerarterna i gräset och det är därför man ska undvika betfor och annat sött. Och vid kortisonbehandling ökar dessutom risken för fång om man ger sockerfoder.

Allt från vår veterinär
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Mjaaaa....... nu håller jag inte med längre, fråga gärna din veterinär hur det kommer sig att hästar får fång mitt i smäll kalla vintern när det inte finns gräs?

Det socker som förekommer i betfor är inte samma som fruktaner, dessutom innehåller faktiskt betfor inte så rasansvärt mycket socker trots att den kommer från skalet av sockerbetan.

1 kg torr betfor innehåller 23 % socker, vilket torde vara väldigt lite, nu har inte jag i huvudet hur mycket 1 kg är i liter men någonstans mellan 2,5-kanske över 3 liter torr betfor vilket gör mellan 5-7 liter uppblött.

http://www.foder.daniscosugar.com/upl_material/betfor_hast.pdf
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

i så fall så står det fel eller mycket otydligt även i de läroböcker för högstadiet som jag har hemma. ..

Det står tex klart och tydligt att vi inte kan bryta ner cellulosa. Om jag har förstått det rätt så är strukturella kolhydrater ex cellulosa, hemicellulosa,lignin. Jag har fått för mig att vi inte kan ta upp dem ur maten. Jag trodde att det som vi menar med fibrer (för människor) åker rakt igenom kroppen. Men att de ändå är nyttiga så som du beskriver ovan. Ett resonemang som jag aldrig har fått ihop egentligen.
Vad är det då för skillnad på timotej och lusern med tanke på deras kolhydratinnehåll?

Fortsätter OT. I en studie av cellulosapulvret Solka floc från träd fann man att fermentationen av det varierade mellan 0 och 40 % hos olika människor. Sen hur mkt kortkedjiga fettsyror (SCFA) som kommer människan till godo som upptagen energi efter jäsningen vet man inte. Kanske inte så mkt efter just träfiber!

Det saknas kunskap om hur stor del av tillverkade SCFA som tas upp hos människa. Hos grisar är det uppemot 95 %. Grisar anses mest lika oss men har 1,5 – 3 ggr så stor kapacitet i sin tjocktarm. Kanske kan i storleksordningen 1/3 av tillverkade SCFA tas upp hos människa i en vältränad tjocktarm (spekulation)? Hur stor del av totala energi intaget det max kan vara har jag ingen aning om men borde vara betydligt mer än 4% hos den med en välfungerande tarm.

Vad gäller timotej så är det nog så att den bakterietyp som är experter på det inte finns i våra tarmar. Men kanske i mänskliga tarmar i ngn annan del av världen. HH
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Men nu var det ju så att jag skrev att fång OFTAST berodde på sockerarterna. Och då är det bättre att ta bort det söta (för det är ändå socker i betfor). Alternativt kan man ju ha exempelvis äppelcidervinäger.
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Men enligt vår expert här på forumet, HelenaHandberg, så är betfor ett BRA foder för fånghästar. Det enda som MÖJLIGEN skulle kunna störa är melassen men den kan man ju skölja bort och då är betfibern mycket bra till fångisar!
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Jag säger inte att du har fel. Men... för stunden väljer jag att tro mer på min veterinär.

Och fibrer finns ju i annat också. :D
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Tack för ditt svar. Det var intressant att läsa. Jag antar att den första boken jag nämnde med 4% är för gammal. Läromedlen är nya men de lever väl sitt eget liv.
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Jag säger inte att du har fel. Men... för stunden väljer jag att tro mer på min veterinär.

Hoppas HH kan förklara det för dig då. ;) Veterinärer vet inte allt (vet jag av egen erfarenhet - t ex har de ofta inte kunskap om korrekta foderstater, förutom sånna som är specialister på just hästar kanske).
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

.....förutom sånna som är specialister på just hästar kanske).

Vilket min veterinär är.:D

Men jag lyssnar alltid på duktigt folk och bildar mig sen en egen uppfattning. Om du förstår hur jag menar. Jag brukar inte tro på ALLT jag hör. :) Och vill alltid lära mig mer.:idea:
 
Sv: Skröna eller fakta? om betfor...

Hoppas HH kan förklara det för dig då. ;) Veterinärer vet inte allt (vet jag av egen erfarenhet - t ex har de ofta inte kunskap om korrekta foderstater, förutom sånna som är specialister på just hästar kanske).

Inte ens dom kan se när det uppstått brister i foderstaten, frågar man många veterinärer om fånghästar så är fortfarande den gemensamma uppfattningen att det är proteiner som utlöst fånganfallet.:eek: Hästen ska äta halm eller annan proteinfattig kost, i bästa fall är det någon veterinär som säger fjolårshö.:crazy:

En bekant vars fjording nyligen drabbades av fång blev ordinerad halm i 2 veckor till hästen, jag frågade veterinären om h*n hade för avsikt att svälta ihjäl sin patient för att slippa återkomma? H*n svarade då att eftersom proteinet var fångutlösande skulle hästen hållas ifrån detta.:o
Det fick komma dit en annan veterinär som gav en helt annan ordination, dessvärre är det ju viktigt att följa den ordination veterinär ger pga försäkringar och annat. Så här gällde det ju att välja mellan pest eller kolera, den senare veterinären var långt mycket mer uppdaterad vad gäller fång. Hästen blev ordinerad hö många ggr per dag i små små givor, boxvila därav så många givor per dag. Veterinären ordnade även med en burk Probimin, och gav tydliga instruktioner till hovisen samt ombad denne att ta kontakt med veterinären själv.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp