Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hos människa tas all näring upp i tunntarmen, i grovtarmen tas vatten upp. Gissar att detsamma gäller hos hästar !!
Om vattenupptag var det enda som hände i människors tjocktarm – vad gör då alla bakterier där? Och varför mår man dåligt om man får fel bakterieflora?
Även om människor är allätare så är det i tjocktarmen näringen från ”gräset” = fibrer, komplexa kolhydrater osv utvinns av bakterier och tas upp. HH
Jag har alltid fått lära mig att näringsupptaget hos oss sker i tunntarmen. Tjocktarmen svarar bara för 4 % av det totala näringsupptaget. Det bakterierna gör är att bidra till upptaget av vitaminer och produktion av gas mest kvävgas och koldioxid. Detta enligt en bok om humanfysiologi utgiven 1980. Det stämmer kanske inte länge.
Jag håller med dig om det om bakterierna och att det är konstigt att man mår dåligt.
Men annars har jag föstått det som att hästar använder sin tjocktarm till att sönderdela bla fibrer som inte vi kan sönderdela.
På lång sikt blir människor som får sitt kolhydratintag nästan enbart från ”kraftfoder” alltså lågfibriga eller icke strukturella kolhydrater sjukare än de som som intar en stor mängd fibrer och får en större del av sitt kolhydratintag härifrån. Översjukligheten gäller typ2 diabetes och tjocktarmscancer, sannolikt också bröstcancer och hjärtkärlsjukdom.
PS Gasen är biprodukter vid utvinningen av energi ur fibrerna. HH
Jag har stött på ett påstående om att ponnyer inte ska äta betfor för att de inte kan omvandla sockerbetorna till energi utan att det bara blir fett på dem av det. Det är foderrådgivare på ett av de svenska foderföretagen som sagt så till en hästägare och menar att de gjort studier som stödjer detta.
Jag skulle vilja veta om detta har någon förankring i verkligheten eller om det är ytterligare en skröna som sprider sig?
För jag kan inte förstå varför ponnyer skulle smälta betfor sämre än andra hästar?
Och vad skillnaden är - överskott av energi blir till fett, om jag fattat saken rätt. Jag får liksom inte ihop det...
Man ska däremot vara försiktig med betfor (och andra sockerrika produkter) till hästar som har eller har haft fång. Eller som blir behandlade med kortison (fångrisk).
i så fall så står det fel eller mycket otydligt även i de läroböcker för högstadiet som jag har hemma. ..
Det står tex klart och tydligt att vi inte kan bryta ner cellulosa. Om jag har förstått det rätt så är strukturella kolhydrater ex cellulosa, hemicellulosa,lignin. Jag har fått för mig att vi inte kan ta upp dem ur maten. Jag trodde att det som vi menar med fibrer (för människor) åker rakt igenom kroppen. Men att de ändå är nyttiga så som du beskriver ovan. Ett resonemang som jag aldrig har fått ihop egentligen.
Vad är det då för skillnad på timotej och lusern med tanke på deras kolhydratinnehåll?
Jag säger inte att du har fel. Men... för stunden väljer jag att tro mer på min veterinär.
.....förutom sånna som är specialister på just hästar kanske).
Hoppas HH kan förklara det för dig då.Veterinärer vet inte allt (vet jag av egen erfarenhet - t ex har de ofta inte kunskap om korrekta foderstater, förutom sånna som är specialister på just hästar kanske).