Nej, men sitter det i DNA:t så har man ingen chans alls.Ungefär så, ja. Fast det innebär ju inte att det är enkelt.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej, men sitter det i DNA:t så har man ingen chans alls.Ungefär så, ja. Fast det innebär ju inte att det är enkelt.
Fast det är skillnad på djur och människor på det sättet, människor kan lära sig hantera sin ångest och lära sig hantera med medicin osv att inte falla ner i derpressioner och trots det ha ett underbart liv. Det kan inte djur göra på det sättet. Tycker inte det där går att jämföra. Ska man enbart avla på människor som inte har något i släkten av psykiska besvär då lär det inte finnas särskilt många människor kvar. Det kan ju trots allt hoppa över generationer osv sånt där.
Jag har inte någon psykisk sjukdom i min släkt (som jag vet om eller märkt av) men jag har ändå drabbats av en viss hysterisk känslighet som gör att jag otroligt lätt faller. Jag är trots det ändå glad åt livet på ett sätt, det innehåller mycket vackert och när jag nu lärt mig hantera dom starka känslorna osv så blir det lättare och lättare.
Jag skulle nästan se det som positivt att ha förälder som har lärt sig hantera sin sjukdom, då kan man fungera mer eller mindre som vanligt plus att den då kan hjälpa barnet otroligt mycket då den vet vad den går igenom. Om det ens är så att barnet ärver någonting.
Så vettig du låterJag vill tacka er alla för varierande och bra svar. Det är fantastiskt med buke, att man alltid kan få olika vinklar på en och samma fråga.
Jag är en välfungerande människa som jobbar och lever i ett bra och sunt förhållande. Min sambo är ansvarstagande och frisk med ordnad ekonomi och jobb. Ångesten är nästan alltid närvarande för mig men det är inte alltid den är helt förlamande. Människor med GAD kan gå långa perioder utan några problem. Jag vet allt det här. Att jag har ett bra kontaktnät och en fin sambo och att depressionerna inte kommer tätt ihop, kanske en om året ungefär. Men man tänker ju ändå på det där med att behöva lägga över det på sin sambo de perioderna det är jobbigt, och på vilket sätt det hade påverkat ett eventuellt barn.
När det gäller ärftligheten hade min gammelfarmor, mormor och min pappa grav ångestproblematik, mormor alkoholist och pappa narkoman, och jag har inte växt upp med någon av dem så i mitt fall är det inte miljön som spökar. Det är klart att jag också då tänker att det kan ärvas. Sen finns det ju inget som säger att ett barn med säkerhet kommer att få ångestproblematik, men ska man verkligen chansa?
Madalaki du skriver väldigt vettigt. Jag har tidigare i friska perioer alltid sagt att jag inte vill ha barn, men sen jag träffade min sambo har jag börjat längta efter det och det var väl därför detta blev ett sådant dråpslag mitt i depressionen. Man hänger upp sig på saker som man tänker att man aldrig kommer kunna få.
Självklart ska jag ta denna diskussionen med min sambo, men jag ville ha lite olika input på mina tankar först.
Det är väl lite vilket perspektiv man ser det ur. Är det viktigast att ge sig själv glädje och hoppas att barnet inte ärver ens problem, eller ska man play it safe. Vi har många fina förutsättningar med ett stabilt och kärleksfullt förhållande, vältubildade, jobb och fina familjer så det ser ju bra ut från utsidan, men det är inuti mig det inte riktigt känns helt rätt....
Så vettig du låter![]()
Ja, eller inte. Ibland är det här stället tamejfan livsfarligt. Men du låter så nykter att du nog står pall oavsett åt vilket håll tråden går. Det är ett skitsvårt ämne på Buke för här finns många med psykiatrisk problematik och en del har också barn. Man får sitta på händerna ibland för att inte skriva vad man tycker, för det riskerar ta så styggt.Tack, jag försöker att se det utifrån, men det är inte alltid så lätt. Därför är det extra bra när man kan få råd här.![]()
Fast det är inte så enkelt som du verkar vilja tro. Det finns olika grader av känslighet som alla föds med, hur man sen växer upp styr ofta lite åt vilket håll man kommer gå åt. Har jag fattat det som iallafall. Då är ju frågan isåfall, vilken grad av känslighet tycker du är okej? För till och med jag hade kunnat bli "normal" även med min känslighet.Och nu tycker jag du ar naiv och lite smadum.
Sjalvklart skulle det finnas mangder med manniskor kvar. Och sjalvklart skulle alla inte vara karnfriska arier heller.
Det handlar icke om all depression. Det finns olika sorters serru. En del ar biologiska, andra icke. Det finns mangder med andra psykiska besvar och sjukdomar. En del biologiska och nedarvbara, andra icke.
Det galler heller inte enbart psykiska akommor utan aven andra nedarvda SVARA sjukdomar.
Det galler aven att kunna ta hand om ett barn, ge den en god grund att sta pa i framtiden. Det rakar vara sa att alla inte kan ge detta.
Nej, men sitter det i DNA:t så har man ingen chans alls.
Nej, men sitter det i DNA:t så har man ingen chans alls.
Jag vill tacka er alla för varierande och bra svar. Det är fantastiskt med buke, att man alltid kan få olika vinklar på en och samma fråga.
Det är väl lite vilket perspektiv man ser det ur. Är det viktigast att ge sig själv glädje och hoppas att barnet inte ärver ens problem, eller ska man play it safe. Vi har många fina förutsättningar med ett stabilt och kärleksfullt förhållande, vältubildade, jobb och fina familjer så det ser ju bra ut från utsidan, men det är inuti mig det inte riktigt känns helt rätt....
-Jag tror visst man har en chans även om det sitter i generna! Förr så hade man allmänt mindre kunskap om psykiska problem och man sa kanske om dom att "han är lite knepig", och så anpassade man sig efter det. Och en mamma kanske hade "dåliga nerver" och låg mest till sängs under svåra perioder, men om hon skötte sig normalt för det mesta så var hon respekterad ändå. Man fick helt enkelt anställa en barnficka eller be mormor / farmor om hjälp. Fokuset låg mest på att arbeta, sköta sitt och inte ligga andra till last. Jag tror familjerna och samhället i stort kan funka trots att en del har psykiska problem om man är förstående och hjälps åt. Det låter väl vackert? Jag tror på det jag hör på radion ibland - att psykologerna är oroliga för barns allt sämre psykiska hälsa. Och dom säger det beror på långa dagisdagar i stora grupper alldeles för tidigt och otrygga familjeförhållanden. Hur ska dom som inte jobbar och gärna vill vara med barn, och dom som jobbar för mycket hitta varandra? Jag tycker inte man kan utesluta alla som kan ha en ärftlig disposition för det ena eller det andra och säga att dom inte borde få barn bara för det -och för att samhället blivit så tufft. Jag tror inte det är egoism att vilja ha barn trots allt utan att det hör till det mest mänskliga - kärlek vill barn. Möjligen om båda föräldrarna har anlag för samma sak att man lite varsamt skulle kunna fråga om dom kan tänka sig en spermadonator istället, om båda kommer överens om det.
Nej, det finns sätt att lära sig hantera sina problem. Även om Dna i sig inte går att ändra.
Det finns mycket goda chanser att påverka sitt liv åt de håll man önskar, med eller utan professionell hjälp.
GAD är ju en ganska ny diagnos om jag förstått det rätt (jag är själv diagnostiserad med det), depression och utmattning kommer inte sällan som en bieffekt av GADen.
Jag blir väldigt osäker på om det är så att depression och generaliserat ångestsyndrom verkligen är ärftligt.
Jag vet att man misstänker ärftlighet på autismspektrat (Autism, asperger, adhd, add) och schizofreni möjligen bipolaritet. Men jag har faktiskt inte hört det om depression och gäller det i såfall all form av depression. Många gånger är ju depression en konsekvens av något annat t ex utmattning, sorg etc. Ångestspektrat som GAD ingår i har jag inte heller hört att det skulle vara något som är genetiskt.
Förövrigt så tycker jag att din frågeställning här är en typisk GAD reaktion, man hakar upp sig på något någon sa och sedan ältar man det och skapar avgrundscenarier. Ska du ta upp frågan med någon så bör du ta upp den med din sambo och kanske först dina tankar kring detta med din terapeut.
Vad bra du kanske kan ge lite referenser då? För jag har inte hittat några, ingen av mina läkare eller psykiatrer har heller talat om ärftlighet av GAD. Eller är det en ökad sårbarhet som du menar och inte sjukdomen i sig?Det är välkänt att det finns ärftliga inslag i depression och ångest men det är inte en rak ärftlighet där man kunnat identifiera genetiken.
Det är ju mycket av omgivningsfaktorer som också påverkar.
Jag tycker som Görel: om/när man ska skaffa barn, bör man ha tagit ställning till att man har förmåga att ta hand om ett barn.
Det är inte lätt att vara barn till förälder med svårare psykisk sjukdom.