Sjukdomsvinst och psykisk ohälsa

Ett problem är att du nog inte lyckas förmedla att du inte uttalar dig utifrån din egen situation.
Jag tänker snarast att i den här tråden, som åtminstone jag uppfattat som ett försök att hålla en generell diskussion om företeelser som "sjukdomsvinst", är det din individuella erfarenhet som är undantaget.
Medan det @MiniLi och @mandalaki och jag skriver är det generella.

Fast jag har pratat mycket om det den andra tråden handlar om, och fortsatt på det ämnet i den här tråden. Den här tråden handlar ju om sjukdomsvinst och psykisk ohälsa. Jag pratar fortfarande om att det inte alls behöver vara negativt att skriva öppet om psykisk ohälsa, vilket var det som ledde in på resten av diskussionen.
Om jag inte lyckas förmedla att jag pratar om min egen situation så vet jag inte hur mer tydlig jag kan vara, eftersom jag alltid skriver att det är egen erfarenhet osv.
 
Nej men det vet jag ju. Såklart är inte min situation och mina erfarenheter något som stämmer överens med alla andras. Det är just därför som det är extra viktigt att synliggöra psykisk ohälsa. Så att folk får en större förståelse för hur olika det kan vara.
Håller med, om ingen skriver om sin egna upplevelse så kommer folk heller aldrig förstå hur olika det kan vara. Det finns så många förutfattade meningar om olika tillstånd och det är ju bra om dom kan brytas och det kan dom inte om inte dom som är drabbade pratar om sin situation.
 
Ja, även från vården. Jag har mött många läkare som sagt exakt så som jag skrev. Oftast är det ju när jag mår som sämst som jag inte har några idéer alls om vad som skulle hjälpa mig, och jag önskar att läkaren jag träffar har någon idé. Men får gå därifrån med orden "om du inte vet vad du vill ha för hjälp är det ju svårt att hjälpa dig". Alltså inget förslag, ingenting. Jag har tänkt att tänk om samma krav skulle ställas i somatiska vården, att om patienten inte vet hur den ska botas skickas den bara hem utan nån åtgärd alls.
Dessutom är ju ett (obs ett, inte det enda, inte hela) sätt att tolka psykiskt lidande just att det handlar om att personen så att säga misslyckas med att ta hand om sig själv. Sen kan ju det bero på att personen har utsatts för orimliga trauman etc och därför är rätt svår för sig själv att ta hand om. Jag tänker själv, när det gäller mig, på ångest som att jag just misslyckas med att ta hand om mig själv. (Jag tänker däremot inte att jag är misslyckad som misslyckas med detta. Iaf inte när jag är vid sunda vätskor.)
 
Men det där är ju urdumt! Varför tror du att ditt sätt är bättre för den deprimerade personen? Det är just precis det här jag ofta stöter på. Folk som envist fortsätter att säga "ryck upp dig" (exempel, säger inte att du har sagt det) till någon som talar om att det inte alls ska sägas till en deprimerad.

Jag håller med petruska. Jag som deprimerad vet faktiskt inte alltid vad som är bäst. Jag har en tendens att sluta ta medicin när jag mår bra. Eftersom vi har barn har vi en deal att min partner hjälper mig att komma ihåg att ta den. Hen är fena på att när det behövs se till att jag kommer ut eller bjuda in folk så vi socialiserar. Eller tar allt om hen ser att jag är på väg att braka. Vi har en överenskommelse att det är ok att hen kör över mig ibland, dels för mitt bästa, dels för att hen inte ska bli medberoende och dalta med mig. Ryck upp dig har Ingen Någonsin sagt till mig. Däremot är folk gärna överempatiska och tycka-synd-om, vilket inte hjälper mig på något sätt.
 
Jag håller med petruska. Jag som deprimerad vet faktiskt inte alltid vad som är bäst. Jag har en tendens att sluta ta medicin när jag mår bra. Eftersom vi har barn har vi en deal att min partner hjälper mig att komma ihåg att ta den. Hen är fena på att när det behövs se till att jag kommer ut eller bjuda in folk så vi socialiserar. Eller tar allt om hen ser att jag är på väg att braka. Vi har en överenskommelse att det är ok att hen kör över mig ibland, dels för mitt bästa, dels för att hen inte ska bli medberoende och dalta med mig. Ryck upp dig har Ingen Någonsin sagt till mig. Däremot är folk gärna överempatiska och tycka-synd-om, vilket inte hjälper mig på något sätt.
Min partners bror har faktiskt sagt ungefär Ryck upp dig, en gång till partnern. Men grejen är att typ allt den brodern säger är mer eller mindre dumt, så att han skulle glimma till just vid psykisk sjukdom framstår som osannolikt. Folk blir ju inte bättre eller smartare än de är annars, bara för att någon lider av psykisk ohälsa.
 
JA! Tyvärr verkar ju ofta psykvården ha den idén. Alltså det är ju bra när de lyssnar om man säger att det här har jag redan testat eller det här upplägget funkar inte för mig, men så många gånger har jag kommit till nån läkare, jag förklarar och berättar hur jag mår. Läkaren säger "och hur ska vi kunna hjälpa dig?". Ibland har jag ju nån idé om det, ibland inte. Och när jag säger "jag vet faktiskt inte" svarar läkaren "nej, då är det ju svårt".

Det där har jag varit med om också, så frustrerande.
Tycker också att många beslut läggs på mig som patient, beslut som jag inte känner att jag alltid är kapabel till att ta. En fördel med min läkare är att hon pratar mycket med mig om mediciner, vilka alternativ som finns och frågar hur jag känner kring det hela.
Det kan dock också vara en belastning. Jag äter tyvärr en mängd olika läkemedel och vill sluta med några då det annars bara lagts på mediciner för mig, det tycker min läkare att jag kan göra. Jag måste dock själv analysera vilken effekt jag får av dessa olika läkemedel, vilket är en mycket svår uppgift då alla påverkar min hjärna och jag har ingen aning vilken som gör vad. Men jag får fatta besluten.
Jag ombeds även fatta beslut om vilken av två mediciner jag vill prova o.s.v. Jag känner inte att jag har den kompetensen som krävs för det, jag kan inte tillräckligt mycket om läkemedel för det.
När jag ska sätta ut läkemedel får jag olika styrkor utskrivet och ombeds att testa själv vad som känns okej. Sist resulterade det i inläggning.
Läkare har en tendens att lita på mig lite för mycket.

När jag är hos vanliga vården får jag inte alls samma ansvar för min vård, jag ombeds inte själv välja hur mycket penicillin jag bör äta, eller om jag behöver skruva ihop min fraktur eller bara gipsa.
Nu är det såklart skillnad på läkemedel som påverkar en infektion och läkemedel som påverkar ångest, det ena är mätbart och det andra bara genom självskattning. Men trots det vill jag inte att så mycket av ansvaret för min behandling ska läggas på mig.
 
Och det intressanta, för att tänka vidare, är ju att det som är rätt lösning vid vissa somatiska sjukdomar är fel lösning vid vissa psykiska sjukdomar.

Svår migrän - stanna hemma. Rätt lösning.
Förväntansångest inför att åka till jobbet - stanna hemma. Fel lösning eftersom lösningen förstärker tröskeln och förväntansångesten inför nästa gång man ska åka till jobbet.

Forskning visar, för att citera en psykolog (och nej, jag erkänner med en gång att jag inte har koll på källor och länkar), att beteendeaktivering är bra vid depression.
Beteendeaktivering kan vara att gå ut på en promenad. Eller att hålla fasta rutiner och en normal dygnsrytm, exempelvis.
Att ramla i fällan att undvika beteendeaktivering riskerar att förlänga problemet depression.
Så "jag har vrickat foten, därför låter jag bli promenaden" är rätt lösning men
"jag är deprimerad och orkar inte gå ut så därför låter jag bli promanden" är fel lösning.

Så visst är det intressant att jämföra psykisk sjukdom med somatisk sjukdom!

Inte utifrån konceptet "psykisk sjukdom är inte accepterat men det är somatisk sjukdom". För så tror jag faktiskt inte att det är.
När man läser olika trådar här på buke, är det åtminstone synnerligen accepterat att ha psykisk sjukdom.
Problemet är ju lite - faktiskt, men här riskerar jag att trampa någon på tårna - att undvikande beteende vid psykisk sjukdom är lite för accepterat och lite för uppmuntrat. Eftersom undvikande beteende vid psykisk sjukdom ofta (observera ofta; inte alltid) riskerar att förlänga och bekräfta och faktiskt på sikt förvärra tillståndet.
Och för att förtydliga: jag skriver nu utifrån perspektivet mild till måttlig psykisk sjukdom.
Det där med att inte undvika obehag gäller ju även vid många somatiska besvär. Inte så kul att släpa sig på promenad med ryggskott men det blir värre av att undvika obehaget och bara ligga på soffan och vänta ut det. Man ska lyssna med ett skeptiskt öra på sin kropp för den har inte alltid rätt i det längre perspektivet. :D
 
Ja jag tror du har missförstått. Jag har iaf inte menat så som du skriver, inte heller har jag tolkat några andra inlägg så.

Just att prata om psykisk ohälsa har ju berörts ur flera olika vinklar. Det har varit separata (men delvis överlappande) diskussioner om:

- Att under pågående sjukdom skriva mycket om sin egen problematik på sociala medier. Tex att blogga om sina svårigheter, skriva på facebook osv. Här har en del (bland annat jag) varnat för potentiellt negativa långsiktiga effekter. Den typen av inlägg som avses är väl de mer ocensurerade, dvs som kanske ingående beskriver självmordstankar, självskadebeteende, ätstört beteende osv. De är sällan särskilt nyanserade eller informativa i sin karaktär utan mer som en privat dagbok som alla kan läsa.

- Information kring psykisk ohälsa har ingen motsatt sig. Inte heller har någon sagt att den enbart ska komma från professionella. Vet inte om det var mitt inlägg du missuppfattade? Jag menade att information om psykisk ohälsa är bättre än ”berättelser mitt i sjukdomen” om syftet är att öka kunskap.
De flesta seriösa sammanhang där någon berättar om egna upplevelser brukar ställa krav på att personen som berättar är mer eller mindre tillfrisknad. På mitt jobb tex bjuder vi regelbundet in folk från en patientförening, då är det någon som tidigare haft ätstörning men som nu är frisk som kommer och pratar med patienterna.

- Ett senare spår har berört huruvida det fortfarande finns tabu kring psykisk ohälsa eller ej. Där har vi också resonerat kring det här med öppenhet, selektiv öppenhet osv.

Ingen har sagt att sjuka bara ska prata med vårdpersonal.





Tror fortfarande man uppmanar till försiktighet kring unga människor. Iaf ätstörningar avråder man från att prata om med tex skolungdomar. Man rekommenderar istället att prata om hälsosamt ätande osv, inte om sjukdomen i sig.
Vissa saker blir man ju aldrig frisk ifrån, npfer, en hel del depressioner, skitsofreni, visa ångest tillstånd till exempel. Man lär sig hantera dom och lever mellan skoven så att säga.

Det jag tycker är svårt i tråden är att så många verkar veta vad som är bäst, när ingen faktiskt riktigt vet. Är det bäst att prata om det eller inte, är det bäst att gå till jobbet eller att stanna hemma osv. Troligtvis är det så att anledningen till att man inte vet är för att det är högst individuellt och dessutom varierar hos den personen.
 
Och det intressanta, för att tänka vidare, är ju att det som är rätt lösning vid vissa somatiska sjukdomar är fel lösning vid vissa psykiska sjukdomar.

Svår migrän - stanna hemma. Rätt lösning.
Förväntansångest inför att åka till jobbet - stanna hemma. Fel lösning eftersom lösningen förstärker tröskeln och förväntansångesten inför nästa gång man ska åka till jobbet.

Forskning visar, för att citera en psykolog (och nej, jag erkänner med en gång att jag inte har koll på källor och länkar), att beteendeaktivering är bra vid depression.
Beteendeaktivering kan vara att gå ut på en promenad. Eller att hålla fasta rutiner och en normal dygnsrytm, exempelvis.
Att ramla i fällan att undvika beteendeaktivering riskerar att förlänga problemet depression.
Så "jag har vrickat foten, därför låter jag bli promenaden" är rätt lösning men
"jag är deprimerad och orkar inte gå ut så därför låter jag bli promanden" är fel lösning.

Så visst är det intressant att jämföra psykisk sjukdom med somatisk sjukdom!

Inte utifrån konceptet "psykisk sjukdom är inte accepterat men det är somatisk sjukdom". För så tror jag faktiskt inte att det är.
När man läser olika trådar här på buke, är det åtminstone synnerligen accepterat att ha psykisk sjukdom.
Problemet är ju lite - faktiskt, men här riskerar jag att trampa någon på tårna - att undvikande beteende vid psykisk sjukdom är lite för accepterat och lite för uppmuntrat. Eftersom undvikande beteende vid psykisk sjukdom ofta (observera ofta; inte alltid) riskerar att förlänga och bekräfta och faktiskt på sikt förvärra tillståndet.
Och för att förtydliga: jag skriver nu utifrån perspektivet mild till måttlig psykisk sjukdom.
Jag lever med GAD och har tre utmattningar bakom mig. Ett av mina stora problem är att jag inte kan särskilja på när jag har ångest av en anledning och när jag har ångest av ingen anledning. Därför kör jag i stort sett alltid på tills jag får en utmattning istället för att det är jobbigt att ha ångest lite grann hela tiden. Vissa typer av situationer som ger ångest ska man ju trots allt undvika, som när någon beter sig illa mot en. Hos en frisk människa så fungerar ju ångesten som en varningssignal som man ska lyssna på. Problemet för mig är att jag inte vet vilken jäkla ångestsignal jag ska lyssna på och vilken jag ska ignorera. Så ibland är den bästa lösningen att gå hem och vila göra något annat, andas och komma tillbaka en annan dag. Är det extremt mycket ångest över något som hänt så kan jag behöva vara hemma en dag. Det gör att jag inte drabbas av utmattning helt och hållet utan kan fungera någorlunda vettigt i arbetslivet.
 
Vissa saker blir man ju aldrig frisk ifrån, npfer, en hel del depressioner, skitsofreni, visa ångest tillstånd till exempel. Man lär sig hantera dom och lever mellan skoven så att säga.

Det jag tycker är svårt i tråden är att så många verkar veta vad som är bäst, när ingen faktiskt riktigt vet. Är det bäst att prata om det eller inte, är det bäst att gå till jobbet eller att stanna hemma osv. Troligtvis är det så att anledningen till att man inte vet är för att det är högst individuellt och dessutom varierar hos den personen.
Av den anledning kan jag tycka att det är bra att dom som är mitt i det även förklarar vad som fungerar bäst för dom, det är kanske något som ger någon. Inte ens läkarna vet ju vad som är bäst för någon. Vissa som sagt kan inte tillfriskna och då gäller det att hitta ett sätt att överleva på, då är tips från dom som är sjuka även väldigt välkomna, sålänge man kan sortera lite vad som kan vara en bra ide och vad som inte är det, men det gäller ju även tipsen från sjukvården.
 
@Saeta , jag tycker det är lite märkligt att ditt budskap tycks vara att personer med psykisk ohälsa ska få höras och synas. Samtidigt ogiltigförklarar du de upplevelser jag (och andra), med erfarenhet av psykisk ohälsa, berättar om. Som att du sitter på ett facit, och vill berätta för oss andra hur det faktiskt är. T.ex. när jag skrev att jag aldrig upplevt att psykisk ohälsa är tabu, du svarar "det ÄR tabu". Dvs min upplevelse är felaktig. Inte särskilt trevligt faktiskt.
 
Håller med, om ingen skriver om sin egna upplevelse så kommer folk heller aldrig förstå hur olika det kan vara. Det finns så många förutfattade meningar om olika tillstånd och det är ju bra om dom kan brytas och det kan dom inte om inte dom som är drabbade pratar om sin situation.
Men det är ju ingen som skrivit att det ALLTID är fel att skriva om sin psykiska ohälsa, jag menar att det KAN vara destruktivt. Precis som att säga att en bil kan vara gul så innebär inte att alla bilar är gula.
 
Jag håller med petruska. Jag som deprimerad vet faktiskt inte alltid vad som är bäst. Jag har en tendens att sluta ta medicin när jag mår bra. Eftersom vi har barn har vi en deal att min partner hjälper mig att komma ihåg att ta den. Hen är fena på att när det behövs se till att jag kommer ut eller bjuda in folk så vi socialiserar. Eller tar allt om hen ser att jag är på väg att braka. Vi har en överenskommelse att det är ok att hen kör över mig ibland, dels för mitt bästa, dels för att hen inte ska bli medberoende och dalta med mig. Ryck upp dig har Ingen Någonsin sagt till mig. Däremot är folk gärna överempatiska och tycka-synd-om, vilket inte hjälper mig på något sätt.

Nej precis, ibland vet en inte alltid vad som är bäst för en själv, oavsett om en är deprimerad eller inte. Men att folk tar sig friheten att bestämma vad som är bäst för någon annan är dumt. Det är dessutom skillnad eftersom ni har bestämt att din partner ska hjälpa dig och du är okej med att hen "kör över dig".
 
Men det är ju ingen som skrivit att det ALLTID är fel att skriva om sin psykiska ohälsa, jag menar att det KAN vara destruktivt. Precis som att säga att en bil kan vara gul så innebär inte att alla bilar är gula.
Kan det säkert vara, men det ska inte hindra folk från att skriva. Vad som är destruktivt för någon behöver inte vara det för någon annan. Och vad som är destruktivt för en själv kommer man förr eller senare märka på vägen till ett förhoppningsvis friskare liv.
 
Förutom det jag redan svarat så undrar jag vad i hela friden du menade med ditt inlägg.

Jag skrev:



Och får,en skärmsida till svar om min sjukdom vs psykisk sjukdom. Varför då? Tror du att jag missat att det finns skillnader mellan psykiska och somatiska sjukdomar? Och tänker du att om man har en psykisk sjukdom, då är det vanligare/bättre/viktigare att gå omkring som en vandrande sjukdom? Det ENDA jag skrev var att jag inte vill vara en vandrande sjukdom. Jag förstår inte relevansen i din lektion om hur jag har det alls. Och jag har aldrig jämfört min migrän med psykisk sjukdom.

Jag lade ihop dina två inlägg med varandra.
Gud vad jag håller med! Jag avskyr att prata om min sjukdom, och då är den ändå ”bara” somatisk. Men den påverkar mitt liv i hög grad och därför berättar jag on a need to know basis - alltså när jag uteblir från saker för att jag är sjuk, och på jobbet, där jag behöver viss anpassning. Men jag suckar djupt inombords när snälla och välmenande människor frågar hur jag har det med min sjukdom, för då måste jag berätta igen.

En anledning till att du kanske inte känner ett behov av att prata om din sjukdom kan vara att alla vet vad det är. Migrän=huvudvärk de flesta har erfarenhet av huvudvärk på något plan och kan således relatera till hur det kan påverka en i arbetet. Nackdelen är väll som du beskriver att folk slarvar och använder det som någon form av fripass för att få "ledigt". (Nu refererar jag till ditt andra svar på mitt inlägg).

Men många kan inte relatera till hur det är att må psykiskt dåligt alls, de kan inte alls förstå varför man är hemma och är sjuk och tror att man helt enkelt fuskar eller bara inte vill gå till jobbet. Det är problematiskt eftersom man tar över deras syn på sig själv, de tror att jag är en latmask alltså är jag en latmask.
 
Min partners bror har faktiskt sagt ungefär Ryck upp dig, en gång till partnern. Men grejen är att typ allt den brodern säger är mer eller mindre dumt, så att han skulle glimma till just vid psykisk sjukdom framstår som osannolikt. Folk blir ju inte bättre eller smartare än de är annars, bara för att någon lider av psykisk ohälsa.

Jag har fått höra just "ryck upp dig" och liknande, så otroligt många gånger så jag tappat räkningen. Flera gånger av folk här på buke, flera gånger av vårdpersonal och även från folk som inte känner mig samt från familjemedlemmar. När jag förklarar så har dom flesta förstått att det inte är speciellt lämpligt att säga något sånt. Sen finns det folk som ändå ska hävda sin rätt och tro att det hjälper. Typ som att en inte alltid vet bäst, vilket en inte alltid gör. Men att fortsätta med något som så uppenbart skadar personen ser inte jag som något som är speciellt lämpligt.
 
Kan det säkert vara, men det ska inte hindra folk från att skriva. Vad som är destruktivt för någon behöver inte vara det för någon annan. Och vad som är destruktivt för en själv kommer man förr eller senare märka på vägen till ett förhoppningsvis friskare liv.
Men ingen här har sagt att man ska hindra andra från att skriva? Jag vet inte varifrån du fått den idén?
Däremot kan det i behandlingen vara viktigt att prata om olika psykosociala faktorer som påverkar en och ens nära på olika sätt. Oavsett om det är ett fysiskt eller psykiskt problem man har.
 
Jag lade ihop dina två inlägg med varandra.


En anledning till att du kanske inte känner ett behov av att prata om din sjukdom kan vara att alla vet vad det är. Migrän=huvudvärk de flesta har erfarenhet av huvudvärk på något plan och kan således relatera till hur det kan påverka en i arbetet. Nackdelen är väll som du beskriver att folk slarvar och använder det som någon form av fripass för att få "ledigt". (Nu refererar jag till ditt andra svar på mitt inlägg).

Men många kan inte relatera till hur det är att må psykiskt dåligt alls, de kan inte alls förstå varför man är hemma och är sjuk och tror att man helt enkelt fuskar eller bara inte vill gå till jobbet. Det är problematiskt eftersom man tar över deras syn på sig själv, de tror att jag är en latmask alltså är jag en latmask.
Att tro att migrän=huvudvärk visar att man inte har den blekaste aning om vad migrän är. Det är riktigt provocerande faktiskt. Lika provocerande som det är att säga att migrän=huvudvärk är det att säga att man blir deprimerad för att man missade bussen. Så, att uttala sig om något man inte har en aning om blir alltid fel oavsett vad diagnosen är och det är många gånger värre när någon tror att de har erfarenhet eller en helt annan erfarenhet än man själv har då många tror att bara för att jag kunde göra ditt och datt ändå så borde du kunna göra det också.
 
Men ingen här har sagt att man ska hindra andra från att skriva? Jag vet inte varifrån du fått den idén?
Däremot kan det i behandlingen vara viktigt att prata om olika psykosociala faktorer som påverkar en och ens nära på olika sätt. Oavsett om det är ett fysiskt eller psykiskt problem man har.
När någon skriver att det kan vara destruktivt att göra det ena och det andra så kan det hindra folk från att skriva. Och det är faktiskt inte så många som får behandling överhuvudtaget så då gäller det att leta själv efter vad som fungerar och inte. Hur saker och ting påverkar ens nära har ju heller inte behandlaren någon som helst aning om faktiskt då människor reagerar olika på saker och ting. Det är sådant man får upptäcka själv.
 
Att tro att migrän=huvudvärk visar att man inte har den blekaste aning om vad migrän är. Det är riktigt provocerande faktiskt. Lika provocerande som det är att säga att migrän=huvudvärk är det att säga att man blir deprimerad för att man missade bussen. Så, att uttala sig om något man inte har en aning om blir alltid fel oavsett vad diagnosen är och det är många gånger värre när någon tror att de har erfarenhet eller en helt annan erfarenhet än man själv har då många tror att bara för att jag kunde göra ditt och datt ändå så borde du kunna göra det också.
Om det inte är huvudvärk var är det då menar du?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Målbilder för trubbnosar.
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp