Kommer den från vården alltså? Jag har reagerat här ibland, när människor som behöver hjälp från just psykvården har så många egna idéer kring vad som är bäst för dem. När jag går till somatisk doktor så tänker jag ju oftast att jag ska få förslag på hjälp och behandling. Men då är det alltså från psykiatrin själv det där kommer?
Inte självklart.
Men det är svårt att bestämma något över andra människor.
Om man som psykiskt sjuk sitter i en passiv situation där man exempelvis inte vill ha läkemedel, inte kan tänka sig ECT-behandling (som jag absolut inte ser som något slags förstahandsbehandling), inte orkar eller klarar ta till sig psykologisk behandling.
Då har ju vårdgivarna inte så mycket mer att erbjuda.
Att ställa frågan "hur vill du att vi ska hjälpa dig?" eller "vad vill du ha hjälp med?" kan eventuellt öppna för vidare diskussioner. Eller eventuellt visa för individen att utbudet inte är oändligt och att sjukvården ensamma kanske inte kan bota problemet.
Det krävs ju ofta(st?) en stor insats från den deprimerade i en samtalsbehandling. Det kostar kraft, det kostar energi. Det är jättejobbigt att delta i en aktiv psykologisk behandling.
För att kunna få hjälp av en psykologisk behandling behöver patienten vara motiverad till förändring.
För att läkemedelsbehandling ska bli framgångsrik behöver patienten också vara "med på tåget" eftersom det tar tid att få effekt, effekterna är inte alltid så fantastiskt stora, och biverkningar finns som patienten måste acceptera.