(Varning för långt inlägg)
Symptom kan delas in i två kategorier: objektiva symptom och subjektiva symptom. Objektiva symptom är såna som syns utvändigt - t ex sår, knölar, blödningar mm. Subjektiva symptom är såna som upplevs av patienten själv, och innefattar bl.a. trötthet, värk och psykiska besvär. Subjektiva symptom är ofta svåra att beskriva, och många gånger verkar de också vara svåra att förstå. Läkaren noterar även hur patienten uppträder under besöket; är man t ex ängslig eller disträ kan det skrivas ned i journalen och i vissa fall tas med i beräkningen för ställandet av diagnos. Läkaren kan också ha läst tidigare journaler och alltså bildat sig en uppfattning om patienten redan innan besöket.
Slutresultatet av allt detta kan vara problematiskt. Jag har själv stora problem med trötthet som varit extremt handikappande. Det började i slutet av puberteten ungefär, och sen dess har jag varit på otaliga läkarbesök och genomgått en rad undersökningar för att ta reda på orsaken. Många gånger har jag känt att mina problem inte tagits på allvar. En gång försökte jag förklara för en läkare hur omfattande mina problem är, och sa då att jag är så trött att jag vissa dagar inte kan lämna sängen. Svaret jag fick var "Vad händer om du försöker? Pröva att försöka lite mer nästa gång
" vilket såklart kändes som ett slag i magen. Ett bevis på hur svårt vissa har att förstå subjektiva symptom. En annan gång hos en annan läkare berättade jag bl.a. om att jag ibland får akut huggande smärta i vänster sida, oftast i samband med urintömning och oftast under menstruation. Mötet avslutades med att han sa åt mig att "sluta känna efter så mycket" och att jag skulle "sluta försöka fly från BUP". Han hade alltså läst i mina journaler från BUP och redan bestämt sig för att jag enbart har psykiska åkommor. Nu visade det sig senare, efter att jag prövat en rad olika antidepressiva mediciner samt genomgått grundlig psykologiskt utvärdering, att jag inte hade några psykiska åkommor alls...!
För att komma till någon slags poäng så tror jag inte att de flesta läkare går in med inställningen att patienten simulerar, däremot finns det utbredd problematik hos läkare med misstro till och förutfattade meningar om framförallt kvinnor som huvudsakligen uppvisar diffusa subjektiva symptom. Jag tror inte att det är medvetet hos läkaren, utan snarare att det görs en felbedömning pga bristande kunskap. Jag tror inte att vården garvar åt dig, men möjligen har den missförstått och felbedömt din problematik! Jag tror att det är ytterst ovanligt att patienter simulerar ex. medvetslöshet, och jag tror också att läkare vet om att det är ovanligt. Kommentaren om att du möjligen simulerar känns därför märklig, möjligen uppträdde du på ett som fick läkaren att misstänka det - vore jag du hade jag försökt fråga läkaren vad det handlar om!