Schemaläggning och jobb på röda dagar (Utbruten Störiga saker vi stör oss på, del 12)

I min organisation får man spara max 30 dagar semester genom årsskiftet. Har man fler kvar och verksamheten inte kan bevilja ledighet får man semesterdagarna som överskjuter 30, i pengar. Problem solved. Det har gjorts väldigt klart och tydligt så här kan man definitivt inte få sent beviljad semester av den enledningen.

Haken här är att verksamheten kan bevilja ledighet. Men på "bekostnad" av andra som hade velat vara lediga. De som får den tvångsutlagd skulle hellre ta pengarna om de fick välja..
 
Usch vad småsint. Rättvisa? Tycker du vuxna människan (och alla andra som tryckt gilla) att det är så fruktansvärt att inte få vara ledig just julafton så ni missunnar små barn att då få vara med sin familj och slippa jourdagis den dagen? Proportioner liksom.
Det finns ju oftast fler än en förälder och man jobbar sällan 24 timmars pass.
Så om jag frivilligt eller ofrivilligt är barnlös får jag aldrig ledigt om jag jobbar i verksamhet med öppet på röda dagar. Det håller inte.
 
Jag var ju en sån som inte gillade sommarsemester så jag lade mina tider på vår och höst mest. Sen ett år hade jag en drös semesterdagar kvar (av olika anledningar) i slutet av december. Jag erbjöd mig att ta dem efter nyår men se det var inte på tal om alls. Korven fick ledigt över hela julen och nyår. Vilka miner på alla som bara MÅSTE ha ledigt.
🤣👌
 
Min mamma arbetar som specialistläkare. Hon har fått arbeta på julafton många gånger under min uppväxt och vi löste det så att vi helt enkelt firade jul dagen innan eller efter beroende på vad som passade resten av familjen och släkten bäst. Inga problem alls!
Jag tror inte att det viktigaste för små barn är att man firar jul på just julafton, det viktigaste är att man firar överhuvudtaget med allt vad julen hör till. För mig som barn till skilda föräldrar (som inte kunde vistas i samma rum efter skilsmässan :D) innebar julen dessutom firande två gånger om med vardera förälder så själva julaftonen var inte huggen i sten.
Min pappa jobbade också inom vården och jobbade varannan jul. Vi brukade fira jul hemma 23 december, lilla julafton kallade vi det :D.
Minns att jag var glad över att kunna berätta för kompisar att vi minsann firade jul två dagar. Fick några julklappar av föräldrarna hemma och själva julafton, som vi tillbringade hos mormor och morfar, fick vi julklappar av dom.

Förra jobbet jobbade vi visserligen inte röda dagar, men mellandagar. Minns hur sur jag var på en kollega som alltid tog föräldradagar då. Jag fick dessutom höra av cheferna att "du jobbar ju ändå deltid så du jobbar ju inte så mycket ändå" :banghead: och så blev jag satt att jobba (slutade där pga dessa orättvisor bla).
 
Alltså jag undrar lite hur ni tänker som anser att barn eventuellt ska vara på förskola om förälder jobbar. I vår kommun så finns exempelvis inte någon möjlighet att ha barn på förskola utan det skulle då vara i någon grannkommun. Alltså ny förskola, ny personal och nya barn.

Nu är varken mitt eller sambons jobb några som är öppet på storhelger så det är ju inte superrelevant för oss.

Jag är däremot uppvuxen med föräldrar som jobbat natt/skift och där det jobbades julaftnar, nyår och dylikt. Min mamma gick ner i tid ganska rejält under våra småbarnsår för att vi skulle slippa dagis just för att vi skulle få vara på flera olika förskolor. Dagis, nattis och dagis öppna storhelger. Vissa skulle enbart vi vara på vid fyra tillfällen per år.
 
Då kanske man ska välja ett jobb där det inte behövs personal varje dag oavsett om det är jul eller inte. Är folk på riktigt så dumma?!

Vi har jobb 24/7, 365 dagar på året, och självklart så räknar vi inte med att vi kan vara lediga jul, nyår, midsommar osv, däremot kan vi såklart önska! Nu har vi haft sån tur att vi har några fantastiska vikarier som inte firar jul, och mer än gärna jobbar då pga att det är riktigt bra betalt. I år infaller julen under en veckodag, och ordinarie schema är en personal 08-16, och en annan personal 16-08, så även om vi inte hade fått in vikarien så hade båda vi som skulle jobbat jul faktist hunnit fira. I år hamnade jag på 8-16 passet,har en timme hem så vid 17 hade jag kunnat vara redo för julfirandet, tråkigt såklart när jag har barn, men jag hade iaf kunnat fira jul.

På vårat jobb så är det helt enkelt dom som är schemalagda som åker på det om ingen annan vill/kan, och vi tar inte in ledig personal för att dela upp det på kortare pass, utan det är helt enkelt dom som står på schemat som ska jobba. Skulle inte någon vikarie vilja jobba så hade vi tagit en diskussion om det skulle vara ok för dom lediga att komma in några timmar så alla fick chans att fira jul, men absolut inget jag skulle kräva av någon!!!

Jag har jobbat flera jular, men då kanske kunnat gå någon timme tidigare för att personalen efter mig inte firat, eller har firat tidigare på dagen om jag haft kvällspasset. Har hittills under mina 11 år inte behövt jobbat hela dygnet iallafall (vi kör 24h pass på lördagar och söndagar) tack vare vikarierna.

Jag ställer gärna upp och jobbar nyår, midsommar är jag helst ledig på, men skulle det inte gå att lösa med vikarie där så är det som det är, julen däremot så vill jag verkligen verkligen hinna fira lite eftersom jag har barn, men som sagt, hade jag inte fått in någon så får jag lov att jobba, och jag var mycket medveten om det när jag tog jobbet!
 
I min barndom jobbade båda föräldrarna alltid på jul/nyår så det har aldrig varit något märkligt. Som barn blev jag förvånad över vänners föräldrars långa ledighet över jul och nyår. Jag har dock som flera i tråden hävdar att man borde som ensamstående utan någon som kan ta hand om barnen på storhelger sagt upp mig vid ett tillfälle. Min chef visste mycket väl om att jag var ensamstående på riktigt (dvs. ingen back up överhuvudtaget och ingen att dela föräldraskapet med) men tyckte ändå att det var en lysande idé att för första gången ha öppet hela jul och nyårshelgen och satte in mig på de dagarna. Jag förklarade att det inte fanns något dagis och inte heller någon annan som kunde ta hand om barnen (då 1,5 respektive 3,5 år gamla) under julhelgens röda dagar men att jag kunde lösa det så att jag kunde jobba nyårshelgen (och mellandagarna) men hen tyckte att det var min sak att lösa de röda dagarna under julen. Jag såg ingen annan utväg än att säga upp mig. Mina barn var och är önskade och älskade men även som småbarnsförälder och ensamstående ska man kunna försörja sig för inte vill vi väl att samhället ska försörja alla som har oturen att hamna i den sitsen? Självklart ska inte barnlösa tvingas att jobba varje högtid för att de som har barn vill vara lediga men som ensamstående på riktigt är det faktiskt inte så himla lätt att lösa alla gånger. Finns det ingen så finns det ingen och det går inte att dumpa barnen.
 
@FadeAway nu har jag missat de posterna att barn skulle behöva vara på förskola om förälder jobbar och har svårt att tro att det särskilt många som tycker det.
Däremot har ju barn oftast två föräldrar (och ibland fler om de dessutom har styvföräldrar) och oftast andra släktingar också som kan hjälpa till. Jag säger inte att man måste jobba jul och nyår men jag tycker inte att man ska ha gräddfil för att man har barn lika lite som man har gräddfil för att man har en gammal mamma. Sen är det verkligen så att man är helt ensam med ett barn så litet barn som inte klarar sig hemma själv så har man säkert redan ett jobb som innebär att man jobbar när dagis är öppet i många fall och jag tror säkert att arbetsgivare och en själv kan komma överens. Det är ju inte särskilt många som sitter i den sitsen dock att de varken har en till förälder till barnet eller några släktingar eller vänner. Det jag vänder sig mot är folk som automatiskt förutsätter att just deras tid är helig för att de har barn.
 
Alltså jag undrar lite hur ni tänker som anser att barn eventuellt ska vara på förskola om förälder jobbar. I vår kommun så finns exempelvis inte någon möjlighet att ha barn på förskola utan det skulle då vara i någon grannkommun. Alltså ny förskola, ny personal och nya barn.
Vilka har uttryckt just detta?

Rent generellt så behöver den som jobbar helg plannera för barnomsorg på helger oavsett om det är en vanlig helg eller en stohelg. Den i förväg planerade lösningen borde inte vara att "någon kollega måste täcka upp så jag kan vara ledig varje (stor)helg så länge barnen är små och inte kan klara sig själv i så där 10-12 år eller längre" . För små barn spelar det i och för sig vilken helg det blir så tokigt. Fira jul kan man göra en annan gång.
 
Jag förstår det. Jag har jobbat många storhelger också, även som tjänsteman på kontor (satans bokslut). Jag har ändå lättare att ta att jag som barnlös missar firande än att små barn ska fira jul utan föräldrar eller vara på dagis.
Samtidigt måste vården vara bemannad osv, så det är kanske lite olösligt. Vi måste nog börja fira när det funkar, istället för ett specifikt datum.
Det sistnämnda kör vi på. Jag jobbar julafton i år och är helt ok med det. Jag blev till och med lite glad över det faktiskt. Min familj kan åka iväg och fira med makens släkt den dagen, något jag har vägrat att göra på julafton pga det ständiga "kriget" mellan släktingar om var vi ska vara på heliga julafton. Vi firar i stället när jag har tid, dvs dagar innan eller dagar efter.
 
@FadeAway nu har jag missat de posterna att barn skulle behöva vara på förskola om förälder jobbar och har svårt att tro att det särskilt många som tycker det.
Däremot har ju barn oftast två föräldrar (och ibland fler om de dessutom har styvföräldrar) och oftast andra släktingar också som kan hjälpa till. Jag säger inte att man måste jobba jul och nyår men jag tycker inte att man ska ha gräddfil för att man har barn lika lite som man har gräddfil för att man har en gammal mamma. Sen är det verkligen så att man är helt ensam med ett barn så litet barn som inte klarar sig hemma själv så har man säkert redan ett jobb som innebär att man jobbar när dagis är öppet i många fall och jag tror säkert att arbetsgivare och en själv kan komma överens. Det är ju inte särskilt många som sitter i den sitsen dock att de varken har en till förälder till barnet eller några släktingar eller vänner. Det jag vänder sig mot är folk som automatiskt förutsätter att just deras tid är helig för att de har barn.

På grund av att mina föräldrar jobbat många jular så är det extra heligt för mig att vara hemma. Våra jular var ju alltid lite si och så med och kände aldrig viktiga på samma sätt som andra som inte hade föräldrar som jobbade standardtider. Mina föräldrar försökte så klart men jag tror på riktigt att antalet helger där båda mina föräldrar var lediga (inkl jul) var 1 av 5. Jag har dock inget jobb som har öppet på röda dagar så för mig personligen så är det en ickefråga.
 
På grund av att mina föräldrar jobbat många jular så är det extra heligt för mig att vara hemma. Våra jular var ju alltid lite si och så med och kände aldrig viktiga på samma sätt som andra som inte hade föräldrar som jobbade standardtider. Mina föräldrar försökte så klart men jag tror på riktigt att antalet helger där båda mina föräldrar var lediga (inkl jul) var 1 av 5. Jag har dock inget jobb som har öppet på röda dagar så för mig personligen så är det en ickefråga.
Klart att ens egna upplevelser färgar åsikterna men det gör knappast att folk generellt menar att barn ska vara på dagis i grannkommunen med främmande människor på julafton med okända människor som du vekade mena här i tråden.

Av dessa knapphändiga uppgifter så verkar det inte som dina föräldrar prioriterat julfirandet eller att ha ledighet tillsammans överhuvudtaget. Klart det kan bli så här tokigt under en period men vill man verkligen ha helger tillsammans så gör man något åt det på sikt. Schemat hade kanske andra fördelar som ledig tid vardagar, mindre behov av barn omsorg - är ett par sällan hemma tillsammans så är de förmodligen hemma oftare ensamma , bättre betalt eller något annat som de inte ville ge upp.

Kanske dina jular blivit fantastiska om dina föräldrar varit hemma tillsammans eller så inte. Alla har inte fantastiska jular även om båda föräldrarna är hemma och många har det med en eller kanske ingen förälder, det är fler faktorer involverade här. Mina föräldrar skildes när jag var liten, efter det firade vi aldrig jul tillsammans. Nu som vuxen har vi firat midsommar med båda mina föräldrar (och mammas nya) men det var inte aktuellt när vi var barn.
 
På grund av att mina föräldrar jobbat många jular så är det extra heligt för mig att vara hemma. Våra jular var ju alltid lite si och så med och kände aldrig viktiga på samma sätt som andra som inte hade föräldrar som jobbade standardtider. Mina föräldrar försökte så klart men jag tror på riktigt att antalet helger där båda mina föräldrar var lediga (inkl jul) var 1 av 5. Jag har dock inget jobb som har öppet på röda dagar så för mig personligen så är det en ickefråga.
Så olika man kan vara. När jag var liten jobbade mina föräldrar varannan helg. Just för att nån alltid skulle vara hemma med mig och min bror. För mig har det varit självklart och inget konstigt.
Okej, min mamma jobbade inte julafton, då var hennes jobb stängt. Det är en skillnad.
 
Så olika man kan vara. När jag var liten jobbade mina föräldrar varannan helg. Just för att nån alltid skulle vara hemma med mig och min bror. För mig har det varit självklart och inget konstigt.
Okej, min mamma jobbade inte julafton, då var hennes jobb stängt. Det är en skillnad.

Min mamma jobbade natt och det var varannan jul och varannan nyår. Pappa jobbade treskift. Mina föräldrar har inga syskon varvid våra jular var med dem + mormor, farmor och morfar. Inga stora familjeträffar. De flesta andra hade ju kusiner och sådant som de träffade vilket gjorde allt mer spännande. Våra jular var liksom vardagliga. Alla bodde i samma stad så vi träffades regelbundet. Mina barn har kusiner, moster och farbröder och vi träffas mer sällan eftersom vi är spridda över landet.
Jag tror givetvis att det varit mer julkänsla om jag hade haft föräldrar som varit ledig längre tid under julen som de flesta andra.
 
Alltså jag undrar lite hur ni tänker som anser att barn eventuellt ska vara på förskola om förälder jobbar. I vår kommun så finns exempelvis inte någon möjlighet att ha barn på förskola utan det skulle då vara i någon grannkommun. Alltså ny förskola, ny personal och nya barn.

Det är väl ingen som tänker så riktigt.
Jag uppfattar det mer som att folk tänker att bara för att man har barn så har man inte företräde till att vara ledig jul/nyår/klämdagar. De allra flesta barn har ju två föräldrar och det är väl dessa som det handlar om. Inte de som är ensamma och som inte har några alternativ till barnomsorg dessa dagar
 
Mina föräldrar hade ju båda jobb som var julafton och de kunde ju krocka. Nu sökte ju de inte ledigt utan pappa kunde byta till annat pass (fortfarande under julafton) men jag antar att det kanske inte är lika lätt överallt. Alla kanske inte har en partner/förälder som är hemma ledig.;)
 
Jag jobbar på en stor tillverkningsindustri som går 24/7/365, med lite olika sorters skiftformer. Bara en del dagtidare på kollektivsidan och tjänstemän som har ledigt röda dagar.
Man löser det på lite olika sätt på avdelningarna, vissa kommer överens inom skiftlagen om vem som får vara ledig och på andra ställen är man antingen ledig över jul eller över nyår och sen växlar man. Dock löser det sig oftast av sig själv i och med att skiftgångarna gör så att man inte jobbar på samma sätt året efter eftersom schemat rullar på och inte startas om vid årsskiftet. Detta gör då att många kan "stå ut" med att jobba en jul eftersom de inte jobbar nästa. Sen är ju tiderna 05.36-14.00, 13.36-22.00 eller 21.36-06.00, så det är mest eftermiddagsskiftet som kör ihop sig för julfirande om julen är på en veckodag. Är den på en helg så är tiderna 05.36-18.00 och 17.36-06.00 så där är det lite trökigare.

För verksamheten som avses här så borde det bli mest rättvist om man helt enkelt antingen jobbar jul eller nyår, och sen byter man året efter. Sen kommer ju såklart problemet med föräldraledighet osv ändå, men då har man ju som arbetsgivare gjort vad man kan för att det ska vara så rättvist som möjligt.
 
Jag tycker att man kan ta hänsyn till individuella förutsättningar när det gäller ledighet kring storhelger. Har man inga möjligheter att få hjälp med tex barnpassning så kan det tas med i planeringen av personalens ledigheter.

Men jag upplever att det nästan förväntas av oss utan barn att 'ställa upp' för dem med barn just bara för att barn ska få en fin jul, påsk, midsommar etc. Har även haft en kollega som krävt att kunna vara helt ledig på barnens födelsedagar.

Denna gäller på nte bara jobb utan även i kollektivstallet där jag hade min häst.

Det har oftast inte handlat om att personerna inte haft någon möjlighet att fixa barnpassning utan om outtalde (ibland uttalade) förväntningar om att vi utan barn kan 'ställa upp' och 'vara bussiga' för deras barns skull.
 
För någon som på allvar har svårt att lösa barnpassningen och som man vet saknar möjligheter att få hjäp genom släktingar/annat nätverk tycker jag att både AG och kollegor kan gå långt för att lösa situationer som inträffar vid enstaka tillfällen.

Då utgår jag från att denna i gengäld är beredd att på liknande sätt ställa upp för andra i den mån man har möjlighet. T.ex. om det uppstår ett akut behov av oplanerad ledighet eller välja sommarsemester sist. Är man själv inte solidarisk mot andra så finns ingen anledning för andra att bjuda på oändligt med ensidiga uppoffringar.

Strängt taget så skiljer jag inte på om någons ömmande skäl är just barn. Så länge det är något tillfälligt men viktigt krångel och det inte över tid blir ensidigt.

Att på generella grunder ge en så stor grupp som alla föräldrar förtur till ledighet oavsett om skälen inte är mer än att de vill fira jul, tycker jag är direkt olämpligt och skapar ett klimat av gynnade/missgynnade grupper. Det blir varken en rättviseprincip eller en behovsprincip, så vad signalerar man då för normer i ett större perspektiv?
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Någon som är mer insatt än vad jag är nu för tiden? Om det är ok för PA att jobba dygn, och om det får fortsätta vara ok? Jag har i...
2
Svar
28
· Visningar
3 174
Senast: malumbub
·
Skola & Jobb 15 år i vården blev det men nu säger kroppen tvärstopp, ALLT gör ont, hela tiden. 3 omgångar av vad jag förstått i efterhand var...
2 3
Svar
47
· Visningar
8 047
Senast: fejko
·
Hundhälsa Vi i vår familj har under hösten hamnat i en fasansfull situation, som gjort och gör mig så upprörd och ledsen. Den 20:de september i år...
14 15 16
Svar
311
· Visningar
26 611
Kropp & Själ Hmm, hur ska jag börja det här inlägget? Det finns så mycket jag vill säga men jag vet inte vart jag vill komma med det. Jag är i yngre...
Svar
5
· Visningar
4 215
Senast: Yrsel
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp