Sv: säljarna vill ha förköpsrätt-hur göra
Jag upphör aldrig att förvånas över dessa tvärsäkra svar.
För oss som praktiserar juridik är det överaskande att så många är beredda att uttala sig inom detta område när de så uppenbart helt saknar kunskap därom.
Jag kan inte låta bli att undra om ni är lika benägna att ställa tvärsäkra diagnoser på folks sjukdomar på nätet som ni är på att uttala er om juridiska spörsmål?
Till frågan:
I Sverige råder avtalsfrihet dvs två privatpersoner är fria att avtala om i stort sett vad som helst och utgångspunkten i svensk rätt är att avtal skall hållas "pacta sunt servanda" ( Vad får er alla att tro att så inte skulle vara fallet?)
Detta innefattar självfallet även att diverse begränsningsklausuler är tillåtna.
I TS fall handlar det om en Hembudsklausul, dvs den tidigare ägaren vill ha möjlighet att köpa tillbaka hästen under vissa förutsättningar .
Hembudsklausuler är tämligen vanliga inom många områden och denna form av klausul är , (trots vad många här verkar tro) , fullt giltlig!
Anledeningen till att så många här verkar tro att så inte är fallet , ofta baserat på kontakt med advokater, är tror jag att ni inte fullt ut förstått advokaten/juritens resonemang ( eller anlitat en advokat som saknar full koll på området) .
Problemet med dessa hembudsklausuler är nämligen inte dess giltlighet utan konsekvenserna av att den ena parten bryter mot dem.
För att parten som hävdar kontraktsbrott ska ha rätt till ersättning krävs nämligen att han/ hon kan visa att hon lidit ekonomisk skada, och hur visar man det i detta fall?
Så för att en Hembudsklausul ska få verkan krävs att den är kopplad till en konsekvensklausul, dvs en klausul som klart och tydligt anger vad som händer vid ett eventuellt kontraktsbrott.
En vanlig konsekvensklusul är ett vitesföreläggande dvs vid ett eventuellt kontraktsbrott utfaller ett på förhand bestämt vitesbelopp.
Det är vidare viktigt att komma ihåg att avtalet som ingås påverkar endast avtalsparterna, inte tredje part. Väljer köparen trots klausulen att sälja hästen vidare till en godtrogen köpare finns det ingen möjlighet för den tidigare säljaren att kräva hästen tillbaka från den senaste köparen.
Tvisten blir så att säga helt och hållet ekonomisk.
Det finns självfallet många aspekter att ta hänsyn till när man väljer att utforma ett avtal innehållande en hembudsklausul, såsom värderingen av hästen, betänketider etc men det är ett kapitel för sig.
Vidare kan man diskutera huruvida man anser dessa klausuler bra eller dåliga för köpare och säljare men .....
Det viktiga är att i denna tråd klargöra att det står säljaren och köparen fritt att avtala om diverse begränsningsklasuler och konsekvensklausuler.
Väljer köparen att godta dessa är avtalet giltligt och ska respekteras såväl juridiskt som moraliskt.