Sv: riskli/omelasserad betmassa
Är det produkten Equi-Jewel du tänker på?
På en svensk hemsida som säljer produkten skriver man bl.a.:
”Equi-Jewel är baserad på stabiliserat riskli med högt fettinnehåll och låg halt av stärkelse, med tillsats av vitamin E, selen och kalcium.”
Jag hittar ingen uppgift på stärkelsehalten i Equi-Jewel. Om produkten endast består av stabiliserat riskli med tillsats av vitamin E, selen och kalcium så ändrar inte tillsatsen av dessa ämnen stärkelsehalten nämnvärt eftersom det rör sig om små mängder.
De värden som jag angav för riskli hittade jag här (riskli = “rice bran”):
http://www.dairyone.com/Forage/FeedComp/disclaimer.asp
och här:
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5725/2
Jag förklararde nog det här med ”resistant starch” dåligt så jag gör ett nytt försök.
Stärkelse består av raka eller grenade molekylkedjor av glukos som hästens enzymer (amylas) normalt kan spjälka till glukos som sedan tas upp i hästens tunntarm. Vissa former av stärkelse har enzymerna emellertid svårt att bryta ner och denna stärkelse passerar då ospjälkad igenom tunntarmen och hamnar i grovtarmen där den bryts ner av mikroorganismerna till VFAs (kortkedjiga fettsyror). Den stärkelse som passerar tunntarmen och bryts ner av mikroorganismerna i grovtarmen kallas på engelska för “resistant starch” (jag vet inte om det finns någon motsvarande svensk benämning).
För en IR-häst är det endast den stärkelse som spjälkas till glukos i hästens tunntarm som ger en momentan förhöjning av blodsockernivån och därmed även en insulinproduktion. Resistant starch är inte farligt för en IR-häst eftersom den inte ger upphov till någon insulinproduktion.
När man analyserar foder kan man normalt inte skilja på olika slags stärkelse så stärkelsevärdet kan även omfatta “resistant starch”. En del av stärkelsen i riskli är av formen resistant starch. Det är därför riskli har ett förhållandevis lågt glykemiskt index. Det är möjligt att det endast är ca. 6 – 8% av stärkelsen som spjälkas till glukos. Jag vet helt enkelt inte.
SpaderÄss; Jag förstår inte riktigt det här med stärkelsehalten? Anledningen till att jag har föreslagit detta fodret till flera personer är att fodertillverkarna uppger att stärkelsen uppgår till ca 6-8 % i deras produkter. Tror du att de har blandat ut fodret då? För att få ner stärkelsehalten menar jag. Och vad kan man ha tillsatt då tror du?
Är det produkten Equi-Jewel du tänker på?
På en svensk hemsida som säljer produkten skriver man bl.a.:
”Equi-Jewel är baserad på stabiliserat riskli med högt fettinnehåll och låg halt av stärkelse, med tillsats av vitamin E, selen och kalcium.”
Jag hittar ingen uppgift på stärkelsehalten i Equi-Jewel. Om produkten endast består av stabiliserat riskli med tillsats av vitamin E, selen och kalcium så ändrar inte tillsatsen av dessa ämnen stärkelsehalten nämnvärt eftersom det rör sig om små mängder.
De värden som jag angav för riskli hittade jag här (riskli = “rice bran”):
http://www.dairyone.com/Forage/FeedComp/disclaimer.asp
och här:
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5725/2
Jag förklararde nog det här med ”resistant starch” dåligt så jag gör ett nytt försök.
Stärkelse består av raka eller grenade molekylkedjor av glukos som hästens enzymer (amylas) normalt kan spjälka till glukos som sedan tas upp i hästens tunntarm. Vissa former av stärkelse har enzymerna emellertid svårt att bryta ner och denna stärkelse passerar då ospjälkad igenom tunntarmen och hamnar i grovtarmen där den bryts ner av mikroorganismerna till VFAs (kortkedjiga fettsyror). Den stärkelse som passerar tunntarmen och bryts ner av mikroorganismerna i grovtarmen kallas på engelska för “resistant starch” (jag vet inte om det finns någon motsvarande svensk benämning).
För en IR-häst är det endast den stärkelse som spjälkas till glukos i hästens tunntarm som ger en momentan förhöjning av blodsockernivån och därmed även en insulinproduktion. Resistant starch är inte farligt för en IR-häst eftersom den inte ger upphov till någon insulinproduktion.
När man analyserar foder kan man normalt inte skilja på olika slags stärkelse så stärkelsevärdet kan även omfatta “resistant starch”. En del av stärkelsen i riskli är av formen resistant starch. Det är därför riskli har ett förhållandevis lågt glykemiskt index. Det är möjligt att det endast är ca. 6 – 8% av stärkelsen som spjälkas till glukos. Jag vet helt enkelt inte.