Sv: Ridning i värmen?
Saxat från
www.agria.se (jag tycker inte alla punkter är riktigt med sanningen överensstämmande, och det finns mer att säga, men det är i alla fall en kortfattad beskrivning). Jag har faktiskt varit med om fall där russ fått akut fång över en natt när de hastigt och lustigt fått fri tillgång till ett väldigt bra grovfoder.
----
Vad är fång?
Fång är en vanlig sjukdom, där symptomen framför allt visar sig i hovarna.
Det finns tre situationer då hästar brukar få fång – efter en förlossning, vid felaktig utfodring och vid hård eller långvarig ansträngning. Upprepad kortisonbehandling kan också öka benägenheten hos en häst att få fång.
Efter en förlossning kan stoet få livmoderinflammation om inte efterbörden har avgått som normalt. Inflammationen orsakar i sin tur blödningar i små kärl, framför allt i hovarnas läderhud.
Om sjukdomen beror på felaktig utfodring har det att göra med att tarmfloran har rubbats på något sätt. Vanliga orsaker är:
Att hästen släppts på näringsrikt bete, utan invänjningsperiod.
Att den har fått för mycket kraftfoder.
Snabba foderbyten. En häst måste alltid successivt vänjas vid nytt foder.
Gamla hästar tuggar sämre och har allmänt försämrad ämnesomsättning.
I slutet av en betessäsong kan hästen äta växter den ratat tidigare.
I dag är fång orsakad av överansträngning ganska sällsynt.
Symptomen
Ett akut fånganfall har ofta ett drastiskt förlopp. Hästen svettas, har hög feber och allmäntillståndet är kraftigt påverkat. Rörelseförmågan är starkt nedsatt. En fånghäst sätter ofta bakbenen långt under sig och rör sig med stelt sträckta framben. Hovarna är varma. Den har mycket ont i hovarna, och rör sig som om den "hade gått på glödande kol".
Varje häst med fångsymptom skall snabbt komma under veterinärbehandling! Det är viktigt för att förebygga bestående förändringar i form av hovbenssänkning.
Behandling
All behandling går ut på att orsaken till sjukdomen identifieras och avlägsnas. Om hästen visar symptom på fång måste alltid veterinär tillkallas!
I det akuta stadiet sätter man in medicinering (smärtlindrande/antiinflammatorisk) samtidigt som kraftfodret dras in. Hästen kan behöva laxeras så att tarminnehållet försvinner. Hästen ska stå i en box med mjukt underlag eller i en sandpaddock. Ofta ordinerar veterinären uppföljande behandling i form av verkning av hovarna (tvärtå) och skoning med sk PG-beslag.
Förebyggande råd
Vänj alltid hästen långsamt vid ett nytt foder och gräs.
Hos äldre hästar bör man se över tänderna och vara noggrann med hovvården både före och efter betet.
Undvik upprepade kortisonbehandlingar, och behandla aldrig fång med kortison.
Shetlandsponnyer och russ verkar löpa större risk att drabbas av fång, men sjukdomen är vanlig hos alla raser.