Sv: Ridmärke
Nedan är den information som kommit från Distanskommittén om hur det kan gå till att ta märket (står i nr. 2 av DR). I Sthlmsdistriktet hade vi inte en särskild studiecirkel för distansmärkestagning. Vi hade två teoritillfällen på grundkursen i distans där en del av nedanstående togs upp, övrigt fick man själv läsa på. Sedan hade vi ett praktiskt prov med de moment som ingår och avslutning med provskrivning. Kursdeltagarna hade med sig intyg från instruktör vid provtillfället. Båda märkestagarna hade redan ridit en CR, annars kan man ju göra alla delarna i provet och sedan återkomma till grenledaren när man klarat sin CR och då få märket. /Annette
"Ryttarmärke i distansritt – visa att du rider distans!
På samma sätt som man länge kunnat ta ryttarmärken i dressyr och hoppning, kan man nu ta ett ryttarmärke i distansritt. Ryttarmärket i Distansritt är ett bevis på att du skaffat dig den grundläggande kunskap som krävs för distansridning. Att synas är också bästa tänkbara reklam för sporten. Så visst skall du ta det!
Så här går det till att ta märket
Distanskommittén har ställt upp som ett mål att distansmärket på sikt skall bli ett aktivt och naturligt inslag inom sporten. Tanken är att det skall anordnas studiecirklar med förslagsvis tre sammankomster per grupp. Det som då studeras och diskuteras är tävlingsreglemente I och VI, hästens anatomi och sjukdomslära, hovbeslag, pulstagning, regler om allemansrätt och trafikregler. Utöver de teoretiska studierna ingår även pulstagning och bandagering. Lämpliga provledare är distriktens grenledare i distansritt eller någon från din ridklubb.
För att ta märket krävs att du genom ett teoretiskt prov samt ett praktiskt prov visar att du har tillräckliga kunskaper om det som tagits upp i studiecirkeln. Du måste också genomföra och bli godkänd i ett dressyrprogram samt ha genomfört och godkänts i en distansritt, lägst Clear Round. Det vill säga:
Distans: Lägst Clear Round
Visa: Bandagering och pulstagning
Teori: TR I och VI, hästens anatomi och sjukdomslära, hovbeslag,
regler om allemansrätt och trafikregler
Dressyr: Specialprogram
Dressyrprovet skall genomföras inför godkänd instruktör, det vill säga ridlärare som genomgått av Svenska Ridsportförbundet fastställd utbildning, eller inför godkänd A-B- eller C-tränare i dressyr.
Allt material till studiecirkeln, inklusive ryttarmärket i distansritt, finns att beställa från Gisela Löfstrand, Svenska Ridsportförbundet."