Oh no, jag googlar ju planlöst och mycket och sedan några minuter efter att jag har använt något recept av 100 på samma tema, så har jag glömt vilket det var.
Men om jag testar bakifrån, så:
Päronchutney med chili
600 g päron
2 gula lökar
en halv röd chilipeppar
2 msk smör- & rapsolja
0,5 dl ljus balsamvinäger
1 dl råsocker
1 kanelstång
1 tsk salt
Så här gör du:
Kärna ur päronen och skär dem i bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla chilin. Fräs päron, lök och chili i smör-&rapsolja i en gryta. Rör i vinäger, socker, kanel och salt. Koka på svag värme utan lock cirka 20 minuter. Häll upp i rengjorda, varma burkar. Förvara svalt.
Pärondricka med ingefära (Icas recept)
3 kg päron
4 l vatten
5 cm skalad, skivad ingefära
1 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat
4 dl strösocker
3 dl färskpressad citronjuice
Till servering
is
skivade päron
1 kvist rosmarin
Skölj päronen noggrant och skär i grova bitar.
Koka upp vatten och ingefära. Ta från värmen och rör ner citronsyra och natriumbensoat. Häll över päronen och täck över. Förvara kallt i 2 dagar.
Sila av vätskan och rör ner strösocker och citronjuice.
Servera med is, skivade päron och gärna en kvist rosmarin
Rompäron (hittat hos Linda Lindorff)
Koka päron i sockerlag (jag tog gråpäron och skalade + skar av nederst) 5-10 minuter? Plocka upp päronen. Lägg i glasburk. Överös dem med mörk rom (jag tog liiiite av sockerlagen också). Låt stå och gotta till sig.
Saffanspäron (från Jul med..... the one and only Ernst)
6 päron, fasta och mogna (jag hade mycket, mycket fler!)
5 dl vatten
5 dl socker
0,5-1 g saffran, efter smak (så mycket saffran som möjligt, anser jag)
10 kardemummakärnor
6 cl päronkonjak (fanns ej i Lillgrådis skafferi för dagen så ersatt med annan konjak, men i stället några cl till för att kompensera)
2 tsk flytande atamon
Skala päronen. Behåll stjälken och skär av botten så att de står stabilt.
Häll vatten, socker, saffran, kardemummakärnorna, konjak och konserveringsmedel i en kastrull och koka upp.
Lägg sedan i päronen och koka de försiktigt tills päronen känns mjuka.
När päronen är färdiga ta bort ytskummet som har bildats med en sked.
Lyft över päronen till en kokad och torr glasburk.
Häll lagen försiktigt över päronen.
Förslut burken och förvara svalt.
Avnjut tillsammans med lättvispad grädde och klenäter som en dessert.
(jag har tänkt frysa in en del av dessa päron för säkerhets skull)
Ja åsså den där marmeladen då..... det måste ha varit Icas recept, det ser bekant ut.
Päron- och ingefärsmarmelad
Ger ca 1 liter
1 1/2 kg päron (gärna gråpäron)
färskpressad juice av 1 citron
1/2 dl färsk strimlad ingefära
4 dl syltsocker
1 tsk citronsyra
Skala och kärna ur päronen. Skär i små bitar. Lägg i en kastrull med citronjuicen. Koka upp och sjud på svag värme ca 10 minuter utan lock.
Blanda ner ingefära och syltsocker i kastrullen, koka kraftigt ca 2 minuter. Ta från värmen och rör i citronsyra, låt stå ca 5 minuter.
Skumma av marmeladen och häll upp i väl rengjorda burkar.