Sv: psykiska problem hos häst
Tror inte att hästar har samma problem med psykiska sjukdomar som vi. Många psykiskt sjukdomar bland oss människor bero på omgivningen. Alla krav och måsten, hela tiden en strävan uppåt. Fler och fler människor mår allt sämre.
Det finns en fransk undersökning som visar att dressyrhästar mår (kan må) mentalt sämre än hästar som rids med lägre krav på samling - då kravet på kontroll och hästens totala eftergivenhet var/är så höga så tenderar dressyrridningen att skapa stress och även stressrelaterade olater hos hästarna. Det var intressant tycker jag! Alltså en häst som ofta rids i fri form mår (kan må) mentalt bättre än en häst som alltid rids i mer samlad form.
Stulet från nätet (min fetstil längst ned):
"Stereotypa beteenden påverkas av träning
05 mars 2010 av wentona
Stereotypa beteenden, såsom krubbitning, vävning, luftsnappning och liknande, hos häst har länge ansetts som i första hand ett uttryck för en stallmiljö som inte uppfyller hästarnas behov av social kontakt, rörelse och kontroll över tillvaron. Det är också den främsta orsaken till att beteendet kommer. Men varför krubbiter vissa, medan andra börjar tugga på väggar eller leker med tungor?
Kan det ha med träningen att göra tro? Troligen är det så. Dressyrhästar uppvisar värre stereotypa beteenden än hoppehästar och fälttävlanshästar. Det är också fler dressyrhästar som uppvisar stereotypa beteenden, än hästar som används till andra sporter. En krubbitare är oftare en dressyrhäst än en hoppehäst.
Vår ridning framkallar kanske inte ovanor hos hästen. Men vad vi använder hästen till påverkar vilken typ av stereotypt beteende hästen utvecklar.
Anledningen tros vara att dressyrhästen under sitt arbete utsätts för en annan typ av stress än vad hoppehästarna gör. Dressyrhästens varje steg kontrolleras i träningen och de har inget eller lite utrymme att själva välja hur och på vilket sätt de ska röra sig. Det får däremot hoppehästarna där kontrollen inte är riktigt lika tuff och där hästarna får gasa på, på ett annat sätt. Hoppehästar däremot tuggar oftare på inredningen än vad andra sporthästar gör. Det kopplas ihop med deras tuffa träning. Det drar energi att hoppträna vilket gör att hästen känner sig mer hungrig än vad fodergivan kan mätta.
Även ovanorna hos voltigehästar har undersökts. De leker med tungan i högre grad än andra sporthästar, men biter mer sällan på inredning eller luftsnappar. Den här ovanan har sin grund i att arbetet är monotont och huvudet inspänt under träningen, misstänker forskarna.
P.S Undersökningen som det här inlägget bygger på genomfördes av PhD Hausberger, etologiska insitutionen, Universitetet i Rennes. Hästarna som studerades var franska och står på ett av Frankrikes största hästutbildningscenter, Ecole Nationale d’Equitation Saumur. Mer om rapporten går att läsa på The Horse (medlemskap nödvändig för att läsa denna artikel), samt i Public Library of Science Journal"