Sv: Pigg häst = lång tygel?
Jag har den tekniken i ryggraden jag med, men när jag menar att den inte funkar på min tant menar jag att hon INTE lugnas av den - snarare tvärt om. Jag Har ridit både unghästar och problemhästar med en liknande teknik med varierande resultat, bla en som sprang hela ridhuset runt böjd som en banan.. då gav vi upp den tekniken. Om du läste vad jag skrev såg du också att jag använder en form av öppnor och slutor för att väcka min häst för mig - så det är inte det att jag inte använder ställning som en "hallå"teknik. (har även sett en ställd häst bocka hela ridhuset igenom med.. det såg lite intressant ut.. den SKA inte kunna göra det rent anatomiskt, men hon lyckades på något sätt)
Att ha en igång häst att vända på sin framdel känns mest onödigt, visst - givetvis ska du Fånga din hästs intresse och säga åt den att "hallå - det här fixar matte, sköt du dina ben så sköter jag resten" alt "hoj! jag vill något här uppe!" men det finns det andra varianter på. Att hindra hästens tankar från att gå Frammåt är både bra ock negativt, men det jag är lite skeptisk till ang. den här ställa-vända vid stressad/orolig alt. rädd häst är att vi lär hästen att blir man rädd vänder man om tekniken är felaktigt använd/inlärd. Personligen föredrar jag en häst som blir rädd men tänker frammåt-förbi ist för bakåt-vänd. Jag personligen vill absbolut inte rida på en häst som stressar runt-runt-runt även om jag bara mjukt ber den ställa sig, sett alldeles för många hästar gå Runt. I paddock föredrar jag då att arbeta antingen fyrklövermönster eller stor volt-liten volt, men stor volt - liten volt endast på en häst som har bra bogkontroll/balans och aldrig så liten volt att den "vänder" runt varesig framdel eller bakdel, den ska helt sonika bara gå en liten rund fin volt medan matte pustar ut. Där ligger många av våra fel, spänner sig våra hästar (oavsett anledning) så spänner vi oss, och ofta slutar vi andas alt. börjar stressandas och det är en triggerpunkt. När vi som flockledare blir spända eller stressade i en situation pga att hästen är stressad blir kommunicationen något i stil med
"Hallå, det där var äckligt matte" hästen reagerar på något.
"Ih, ja, det var superäckligt" matte reagerar på hästen reaktion genom att spänna sig.
"Jag tror inte jag vill gå förbi här" hästen fortsätter spänna sig iumed att matte med säger via sina spänningar och stressade andning att hon med är rädd.
"Inte jag heller" matte spänner sig ännu mer.
Matte spänner sig för att "vara beredd"/hon tycker att hästens stress är otäck, och provocerar på så sätt fram reaktionen "tack och hej nu drar jag" från hästen. Hade hon bara slappnat av och sagt "nej då, det är luuuungt, jag fixar det" till både sig själv och hästen hade kanske utgången varit annorlunda.
Man glömmer så gärna att det är hästens huvud man rider - inte hästens ben. Och HUR stressad/rädd/pigg din häst är - har du huvudet med dig har du hästen med dig. Vilka underbara tekniker man än använder har man ju tappat hästens förtroende-respekt någonstans på vägen så egentligen är det där man ska börja.
Jag är långt ifrån världens mest tekniska ryttare, men jag har lyckats få så mycket tillit och respekt från mina pållar att de ALDRIG trotts vildsvin, älgar, bilar i 70 knyck på grusväg, trädgårdstomtar, skott, plastpåsar, kor, aggressiva hundar, ånglok, eldar och trotts trappercamp på HC har stuckit för mig.
Jag har haft en väldans tur här i världen med trevliga hästar i mitt liv, men att sitta på/leda en häst som är så rädd att du hör/känner hjärtat slå och hästen skakar - med dess förtroende och tillit vilande helt och fullt på att du fixar det, att matte/husse ser till mig. DÅ har man lyckats få hästen Med sig. tycker jag i alla fall....
Jag är inte helt säker på huruvida vi pratar om en unghäst, en pigg "vuxen och normal" häst eller en häst med grava problem. De olika kategorierna av häst närmar jag mig/tränar jag rejält olika. En unghäst förklarar man för, lungt och stilla, en pigg "vuxen och normal" häst som VET vad det handlar om kräver man av, en problem häst analyserar man och DÄREFTER anpassar man tekniken till hästen - det finns lika många tekniker inom hästträning som det finns sandkorn i Sahara.. och ingen är egentligen "fel" den bara funkar mer eller mindre bra en just den hästen..
jag missförstår dig säkert, håller på att sluta röka så jag är inte världens mest trevliga eller för den delen mest vakna människa just nu... :/ isch. nikotin.