Tycker du verkligen att det är konstigt att jag undrar hur det är med läsförståelsen när någon påstår att det finns raser med handikappande exteriöra överdrifter som inte syns, och denne någon sedan rabblar upp raser med överdrifter som ingen kan undgå att missa?
Har du missat sakargumenten jag kommit med? Är vi inte överens om att korrekta vinklar och sunda kroppar gynnar en arbetande hund? Är vi inte överens om att en sakkunnig person faktiskt ser sådant vid en besiktning?
Självklart handlar det om mestadels exteriöra avvikelser som syns på utställning, hur skulle annars domarna kunna selektera på detta, undantag jag kommer på kan vara överdrivet tjock päls som ökar risken för fuktexem. Men om målet med utställning är att en ras ska vara så homogen som möjligt utseendemässigt så ökar helt klart risken för matadoravel som i längden leder till utarmning av den genetiska avelsbasen och risken för rasbundna sjukdomar ökar. Det förekommer nog i mer än en ras att hundar med bra resultat på utställning överanvänds (även inom andra grenar också såklart). Det är en anledning till att det vore bäst för både populationen att ta bort tävlingsdelen av utställningar. Egentligen även kvalitetsbedömningen också. När en hund kan få allt från Good till Excellent med ck/cert säger inte detta mycket om hunden. Bättre med bara godkänd eller underkänd som på exteriörbeskrivningen med information om hundens brister och förtjänster som kan användas för utvärdering av avel samt vid planering av framtida avel. TÄVLINGEN om en massa priser på utställningar är förödande för många raser.
Sen ställer jag mig väldigt frågande till om den hunden som får excellent alltid har en arbetsmässigt bättre exteriör än den som bara för very good, tror du det? Ännu mer frågande med cert då könskaraktär blir viktigt där och vad den har med en hund arbetsförmåga att göra ser jag inte.
Någon som SKK själva var kritiska mot på en utbildning jag var på är hur avelsgrupper bedöms på utställning, att alla i gruppen ska vara så lika som möjligt har tidigare ansetts vara något att eftersträva men idag inser man att det inte är så bra för den genetiska variationen i en population.
Alla hundar som är korrekt byggda behöver inte se likadana ut men på utställning premieras homogenitet, det är ett problem SKK själva tar upp. De vill att min tittar mindre på priserna och mer på kritiken.
Jag läste för ett tag den en artikel om hur Samojedhunden hade utvecklats, hittar den tyvärr inte nu, men det man kom fram till var att mycket av det som premieras i utställningsringen INTE är förenligt med samojedens ursprung som draghund i kallt klimat.
Nästan ännu mer skrämmande är att många får i utställningsringen höra att deras hundar är för smala (inte för tunn benstomme utan för lite fett) trots att de är mycket fina i hull. VARFÖR eftersträvas överviktiga hundar på utställning? Det är väl något som knappats främjar arbetsförmågan.
Ett problem som en person som hade Jack Russel lyfte var att unga hundar som går bra på utställning ofta används tidigt i avel men sedan när de blev vuxna har de för grova/tunga. Anledningen till att de fick bra bedömningar som unga var antagligen att de hade den massa man förväntar sig hos en vuxen hund redan då men när den sen var vuxen blev den för tung, men då hade den ju redan gått i avel och lämnar sina anlag till populationen. Jag tycker det är konstigt att en unghund inte bedöms som en unghund. En unghund ska INTE vara "färdig" i kroppen tidigt men detta är något som premieras hos de flesta raser vilket leder till allt tyngre hundar.
Generellt så verkar utställning främja grövre hundar, hur ser du på det?