Sv: OKUNNIGHET borde förbjudas
När jag nämnde "naken häst" så menade jag det bokstavligen, för resonemangets skull.
Vad man för att få en häst att gå i form och utföra dom vanligare rörelserna med ryttare på ryggen behöver, är ett rep runt hästens hals (som braattha handtag). Det är allt.
Vad man för vanligt ridande behöver är en välpassande sadel och ett huvudlag inkl enkelt bett.
För ridning på hög nivå är utrustning som ger ökad signalkänslighet mellan ryttare och häst säkert ett måste för att kunna hävda sig. Men det förutsätter att ryttaren är på samma höga nivå.
Allting utöver det går att ifrågasätta.
Det avgörande är ryttarens skicklighet, fr a när det gäller grundarbetena.
Ju mer remmar och bråte man behöver, ju sämre ryttare.
Jag tycker man kunde byta ut "hjälptyglar" mot "hjälptränare"!
Läktarryttare: Med det antar jag att du jämställer läktarnas hockey, fotboll m fl -experter? Jag tycker du skjuter över målet. Att kunna se och bedöma vad som utförs på en idrottsarena förutsätter inte att man själv kan utföra samma prestation ännu bättre! Hur skulle i så fall någon elitidrottsman kunna ha en tränare?? För hur begåvat är inställningar såsom "hoppa högre själv då"?
Tvärtom är "läktarexperter" ofta väl insatta i sporten dom älskar att delta i från sin position.
Slitage: Även här har jag en något avvikande åsikt. Tror du utgår från att hästar ska användas maximalt (brukas rejält) och att det då är viktigt att man tränar och rider dom på rätt sätt. Det är OK för mig. Men det innebär inte att buskryttaren rider sönder sin häst genom att kanske inte vara lika allsidigt avancerad som maximalryttaren. Snarare har denna buskryttare stora marginaler att spela med, varför det gör mindre om ridningen inte är perfekt ur hållbarhetssynpunkt. Den största risken löper nog den häst vars ryttare vill hävda sig och rider och tränar i stora kvantiteter för att hävda sig mot ryttar på din (?) nivå utan att ha egna kvalitéer för det.
Även här torde man kunna utgå från "den nakna hästen". Dvs att en häst som aldrig bär ryttare heller inte blir dålig av förslitningsskador eller överansträngning eller felaktigt utförda rörelser. Alltså gäller för alla ryttare att förbereda och träna hästen
och sig själva för dessa uppgifter på rätt sätt i god tid innan man tänker sig att vara där. Och det var kanske det du menade?
Om hästen håller eller inte beror även på dess egna förutsättningar, så att den gör det bevisar inte att man gjort rätt. Omvänt kan man misstänka att man gjort fel.
Dåliga odds?
Allt det där ovan är mina åsikter och inga sanningar!
LIA