Sv: Nya sadelfunderingar - Stübben?
Diabolical_Kitten skrev:
Vad har manken eller sadelläget med hästen att göra? Haflinger är dessutom inga arbetshästar. Finns Shires som är avlade för ridning också.... Det är väl snarare hästens hållbarhet inom en viss gren som skulle diskuteras om man ska diskutera ridbarheten hos hästar. Isf är inte hbl så passande för ridning alls, pga hur vissa blodslinjer har fått fram ganska bräckliga hästar. Eller så borde inte travare användas till trav pga hur många som förstörs av den hårda träningen. Ingen häst är väl egentligen gjord för stenhård träning, men det betyder inte att den inte är gjord för ridning.
Satt och väntade på att du skulle gå igång på mitt inlägg.
Kommenterar en sak i taget.
Inledningsvis, hästen är inte tänkt för mänsklig användning alls från början. Vi har genom årtusendena avlat fram hästraser som passar mer eller mindre bra för arbete (=ridning, körning, plöjning, klövjning osv) och träning baserat på typ av häst, storlek, exteriör, temperament etc. Om man frågar hästen hade den kanske varit nöjd med att få fortsätta vara en liten vildhäst.
1. Manken och sadelläget har väldigt mycket med hästen att göra om man ska använda den till ridning eftersom det får flera konsekvenser, t ex
- Var ryttaren hamnar på hästryggen och därmed var och hur ryttaren kan inverka på hästen.
- Hur ryttarens placering påverkar hästens rörelser, hållbarhet m m.
- Möjligheterna att hitta en sadel som passar både folk och fä samt för tänkt typ av ridning.
Sedan kan man fundera över om det är hästarna eller sadlarna det är fel på när det blir svårt att få det att stämma. Jag har hört flera utländska hästtränare resp. svenska sadelhandlare konstatera att vi rider på i princip vad som helst här och att det därför blir svårt med sadlar. Samtidigt kan man tycka att även sadelbranschen bör ägna sig åt produktutveckling i takt med att marknaden och efterfrågan förändras.
2. Vidhåller att haflingern är en arbetshäst, men att användningsområdet har ändrats successivt med åren, till viss del även hästtypen. Citat från Svenska Haflingerföreningens hemsida,
http://web.telia.com/~u30209945/Haflingern/haflinger.htm:
"Haflingern användes ursprungligen mest som klövjehäst, men även inom jordbruk och i skogsskötsel. Målet med aveln var att få fram en lätthanterlig och arbetsvillig häst, som också var stark, härdig och säker på foten, för olika arbetsuppgifter på familjejordbruk i alperna. Efter andra världskriget har behovet av arbetshästar minskat och haflingeraveln har inriktats på att få fram en lättare familjehäst, lämplig för såväl ridning som körning."
3. På medeltiden användes shirehästen till ridning av riddarna, därefter blev det i första hand en häst som användes för jordbruksarbete och körning. Idag är det främst körning och i viss mån ridning som gäller. (
http://www.svenskashire.com/)
4. Hållbarhet och ridbarhet är två olika saker, men ridbarheten kan påverka hållbarheten.
5. Jodå, det finns gott om bräckliga halvblodshästar, men det finns också gott om dålig ridning, precis som det finns inom alla andra raser. Men om man tittar på hästens exteriöra förutsättningar för vissa typer av ridning (t ex dressyr och hoppning) och hästens förmåga att kunna ha en vanlig engelsk sadel är halvbloden generellt sett bättre lämpade för det än vad vissa andra raser är.
6. Nähä, om man inte ska använda travare till trav, vilka hästar ska man då använda? Men jag håller med dig om att träningen är stenhård och att många hästar inte klarar den. Fortsatt diskussion av den ekvationen hör inte till den här tråden, tycker jag.