Sv: NY Trevlig Snack och uppdateringstråd!
Ändras arvsmassan efter ett utbrott av eksem?
Jag har tappat väldigt mycket av eksemkunskapen sedan jag slutade sitta och läsa allt jag kom över, men någonstans känns det som att ja, islandsfödda är överrepresenterade i eksemstatistiken. Hur är det med eksemförhållandet mellan första och andra generationens svenskfödda? Det finns väldigt många eksemston som inte lämnar eksemföl.
Har alla islandsfödda som någon gång får eksem här i Sverige lika lätt att utveckla eksem? Det är inte så att olika hästar har olika motstånd?
Så här ligger det till på ett ungefär, det mesta är fakta men en del egna slutsatser.
Arvsmssan ändras inte pg av eksemutbrott.
Är det någon skillnad mellan första och andra generationens svenskfödda importer så lär den vara marginell, i så fall beror det på människans selektion av vad som ska avlas på.
Eksem är ärftligt, eller snarare dispositionen att få eksem. När man har anlag för att få en allergi så ligger den latent tills något har triggat ett utbrott, därefter har man kvar allergin i större eller mindre utsträckning. Är man allergisk mot en sak så är det större risk att man även är allergisk mot ågot annat.
Med tanke på att runt 7% av de svenskfödda hästarna har eksem och runt 50% av importerna får eksem så är det bara runt 1/7 av dessa islandsfödda som skulle fått eksem om de växt upp i Sverige så är det stor chans att en Islandsfödd eksemhäst inte har större belastning än en eksemfri svenskfödd stor. Olika delar av Sverige är dock olika hårt belastade, kusttrakterna och öland har få svidknott medan skogigare regioner har dem i överflöd.
Forskare har kommit fram till att det är runt 20% ärftlighet på eksem men det är ett snitt, man vet att vissa hingstar har lämnat en stor andel eksem bland sina avkommor. Ett föl har ju dessutom två föräldrar och arvsanlagen kan slå olika. Risken är som störst att få eksem om man avlar på 2 svenskfödda individer med eksem, i synnerhet om det visat sig att de fått eksemavkommor tidigare.
Ska man alls avla på eksem så är det bättre att avla på islandsfödda, där är chansen stor att hästen inte har så stort anlag ändå.
Det är tveeggat att folk lärt sig skydda sina hästar väl och att det finns bra produkter, å ena sidan så är det överlägset ur djurskyddssynpunkt om hästar slipper lida å andra sidan så är det bra ur avelshygiensk synpunkt att inte avla fram eksemhästar.