Sv: NY TRÅD-Sponsra ryttare med häst. Hur får man bättre samarbete mellan Avel och Sp
Även om man har en begränsad ekonomi, så finns det givetvis många sätt att lösa situation/samarbete uppfödare/ryttare på.
Först och främst så anser jag att man som uppfödare måste vara väldigt realitisk och kritiskt granska sina uppfödningar
- ÄR det verkligen en svårklasshäst man äger, eller är det en bra MSV kandidat (eller vad är det?) Jag vet att många tror för mkt om sina små "bebisar" - och jag tar för givet att det är betydligt mera motivernade för en utbildare att matcha fram ett riktigt ämne, än en häst de "aldrig trott på". Och givetvis blir det då enklare att få fram en bra "deal" med ryttaren.
Om man har ett sto, då så måste man först bestämma sig för OM man vill sälja stoet i framtiden, eller ha den i avel /ta en avkomma. OM man vill avla (dvs den ska inte säljas, utan tävlas och sedan tas tillbaka för avel) så anser jag det självklart att:
Att tex betäcka sina lovande 3 årsston, och få en avkomma INNAN de sätts ut i tävlingsverksamheten . Det ger fördelar inom många områden!
Om man kan tänka sig att sälja hästen ifråga, finns det ju mängder av lösningar. Det finns gott om bra unghästsryttare i Sverige som mkt väl klarar att bygga de viktiga grundstenarna tex rida unghästscahmp, breeders osv - ryttare som tar hyfsat betalt utan att "skinna" en vanlig inkomsttagare.
Här vill jag buga för detta tidigare inlägg:
Det finns många aspekter i denna diskussion som man måste ta hänsyn till.
Proffisionell ryttare, var går gränsen? Är det bara tävlingsresultaten som räknas, eller är det för att dom är ute i massmedian? Många gånger är det så att dessa "proffisionella ryttarna", inte hinner att rida alla hästarna som står i träning utan de har i sin tur beridare som gör grund arbetet.
Eller ser du till, att ha en ryttare med utbildning bakom sig, med erfarenheter tex ifrån utomlands. Fast har inga tävlingsresultat i de högre klasserna.
Men skyndar långsamt med din häst.
Eller en ryttare utan utbildning eller erfarenhet ifrån utomlands eller proffsstall.
Men har en mkt bra ridkänsla, och är lugn och sansad. Har kanske inte mer än, en privat häst vid sidan av din häst.
Det är viktigt att man som uppfödare, själv, finner sin egen väg, och har egna åsikter om hur man vill gå tillväga med sin unghäst.
Det är mkt lätt att bli överkörd av en proffsryttare, så allt är inte guld som glimmar.
Det är en ära för en duktig ryttare att få möjlighet att utbilda och tävla en mkt bra unghäst, men det är också en ära för mig som uppfödare att denna duktiga ryttare vill utbilda och tävla min uppfödning.
Så jag köper inte åsikten, man får vad man betalar, som någon skrev innan.
Att ha ett bra samarbete med någon som har möjlighet och kunskap att tävla och matcha en avkomma på ett proffsigt och bra sätt är givetvis något som är stor fördel.
Sedan måste det ju vara ungefär samma fördel från ryttarens sida sett - att ha en förstående ägare, som ställer upp "lagom mycket" och som lägger sig i "lagom lite" , och som litar till fullo på att ryttaren gör det bästa för hästen.
Att ekonomiskt göra bra dealer för alla parter är en svår nöt att knäcka - ingen vill ju göra dåliga affärer.
Jag tycker att det är lätt att skapa kontakter faktiskt. Fölvisningar, bruksprov, tävlingar etc gör att man lär känna folk. Åker man till en tävling lär man ju nästan alltid känna några nya liksom.
Helt rätt - man träffar och binder kontakter hela tiden när man är ute på sådant - det är otroligt viktigt, dels för att som sagt - hitta nya kontakter, men även för att bli en kunnig o insatt uppfödare och för att kika på alla dessa unghästutbildare som finns - och se vilkens ridning man mest uppskattar...
En del har samarbete år efter år med samma ryttare - Uppfödaren har avkomman tills det är dax för inridning - då skrivs 50% över på utbildaren,
Ryttare står för omkostnader, ägaren för försäkring tex.
Uppfödaren har ju haft alla tidigare kostnader ,inköp av sto, foder,uppehälle,betäckningar osv av stoet, samt av avkomman i 2-3 år - utbildaren tar sedan löpande utgifter under 1-2 år.
Vanligt är dock att det delas på tex anmälningsavgifter till olika stora evengemang.
Att själv kunna göra allt grundarbete, 3 årstest osv och sedan ha en proffsryttare som rider igenom hästen 1 gång och veckan och talar om vad som behöver ändras,stärkas osv är ngt som verkar fungera väl. Hästen står kvar hos uppfödaren .
Sedan - när större uppgifter väntar så tar proffset över tävlandet,samt ev en bit av tränandet. Man betalar då för det arbetet givetvis.
.
Detta sätt har vi upplevt som väl fungerande i många fall..
I några fall har jag hört proffsryttare som tagit yngre "syskon" till den häst de rider som betalning för sitt arbete - en kanske inte helt dum ide´ även för uppfödaren ?
Att lämna hästen, nämna det pris man vill ha, och sedan "skita i" vad ryttaren/förmedlaren får ut i slutändan - det är ju ändå h*n som gjort jobbet som ökade värdet på hästen....
Jag har själv gjort sådana dealer några gånger och varit mkt nöjd - för jag har fått mer än vad jag egentligen trodde ( jag heter ju inte Zetterman eller Bayard - och givetvis finns det många betalar höga priser bara för att de att hästen ridits av en "kändis". )
Sedan finns ett annat dilemma.
Om man lämnar sin avkomma till ett välkänt proffs för inridning/tillridning eller utbildning. Man betaler ett högt pris för att få just den ryttaren som utbildarre på sin avkomma.
Där rids hästen in av hans "arbetare"- ryttaren ifråga kanske inte ens sitter på hästen förutom på ev tävlingar...
Är det OK?
Ska man i det läget betala för att proffset ifråga "står vid sidan" om och talar om vad som ska göras?
OM det framgår av kontraktet att det går till så - då är det ju helt OK , men det är ju inte alltid det talas så högt om det kanske