Sv: Ni som tävlar hoppning med haflinger
Här är ett till exempel på en hoppande haflinger.
Anima här på buke tävlade framgångsrikt bland storhästar i flera år med sin haflinger Goliath (c-ponny på 138 cm) efter att hon blivit för gammal för att tävla ponnyklasser. De placerade sig många gånger i 0.90-1.00 m klasser och var tom med i ridhästallsvenskan Div 2 som storhäst.
Jag länkar till den enda bild jag hittade här på buke (inlägg 11).
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?p=7095865#post7095865
Med rätt individ är inget omöjligt!
Åh vad skönt att lite fler haflingermänniskor har hittat till den här tråden! Jag kan lägga till hingsten Martin 15 (145 cm) som tävlat upp till 1.20 i storhästklass med sin ryttare Johan Andersson.
Här en bild från ELMIA-mässan 2006:
http://www.svenskahaflinger.se/img/martin_elmia2006_1.jpg
Och här en annan bild:
http://iloapp.svenskahaflinger.se/blog/hingstlistan?ShowFile&image=1207600290.gif
Sen vill jag säga till Olgaklara att jag har både sett och ridit betydligt fler än 20 haflinger, och INGEN har varit "käftig". Några har varit "starka", men det har berott på bristande utbildning. Min egen lille hingst var rätt "stark" när vi började hoppa, men min tränare såg till att jag lärde mig rida ordentligt, och sen gick det bra.
Så en liten reflektion över detta med prestationsavel och olika raser. En ras som några här i tråden har framhållit som "prestationsavlad" är connemara. Jag har nu roat mig med att göra lite jämförelser mellan haflinger och connemara. Båda stammar från ett kargt och hårt, men mycket vackert område. Båda "startade" med hästar från detta område och blandades sedan med olika raser, ofta ädlare sådana. Båda raserna "konsoliderades" runt förra sekelskiftet. Den första haflingeravelsföreningen grundades 1904, den första connemaraavelsföreningen 1923. Båda raserna användes ursprungligen som rid- och arbetshästar. Jag hittar ingen information om tidig sportverksamhet med connemaror, men antar att man på den tiden hästen främst var en arbetskamrat "lekte" även med dem. Så var det ju med nordsvensken i Sverige också, för att ta ett exempel. Haflinger vet jag precis, de första galopplöpen för haflinger i Sydtyrolen gick av stapeln 1898. Sporten organiserades faktiskt före aveln ... Och än idag rids det löp, med totspel och så mycket som 1000 Euro i förstapris.
Båda raserna började importeras till Sverige på 1960-talet, connemara 1964, haflinger 1969, men det importerades fler connemaror, och aveln kom igång betydligt snabbare med den rasen här i Sverige. Därför blir det lite konstigt om man ska börja jämföra den svenska aveln av dessa två raser. SCS grundades 1965, medan SHF inte grundades förrän 1987. År 1978 började man med kvalitetsbedömning av ponny på SCS initiativ. Då fanns det bara 9 haflinger i Sverige!
Å andra sidan kan man jämföra med Tyskland ... Där genomfördes de första stationstesten för ponnyhingstar 1981. De två första åren deltog 4 haflinger, ingen connemara, förstås, rasen är inte så vanlig i Tyskland. Resultaten för haflingerhingstarna var väldigt varierande jämfört med övriga deltagande raser (welsh cob, welsh sekt. B, ridponny, fjordhäst och "Schweres Warmblut"). Någon stod sig bra i konkurrensen, en annan var riktigt dålig ... Tyvärr delades proven upp rasvis efter de första två åren, så det går inte att göra några ordentliga jämförelser mellan raserna. Däremot kan man konstatera att det inte skiljer så mycket mellan tysk haflingeravel och svensk connemaraavel; inom båda raserna förs statistik över tävlingsresultat, även avkommeresultat. I Sverige har vi 3-årstest, kvalitetsbedömning och 5- och 6-årschampionat - i Tyskland genomgår numera ALLA haflingerhingstar 30-dagarstestet (svenska "stora" ponnyer har "bara" utökade bruksprov med testryttare), vilket i flera delstater även är obligatoriskt för att ett sto ska kunna bli "Staatsprämienstute" (motsvarar ungefär svenskt diplomsto) eller mor till en godkänd hingst. För svenska connemarahingstar finns ett kvalitetsbedömningsindex, medan tyska haflingerhingstar får ett index som baseras på deras eget och avkommornas resultat vid stationstestet. I de här stationstesten ingår bl.a. dressyr, hoppning, terränghoppning och körning (dressyr och precision). Plus att temperament, arbetsvilja, ridbarhet m.m. bedöms.
Så vari den stora skillnaden mellan dessa båda raser består, det kan jag inte riktigt se. Jo, det är fler connemaror som tävlar på hög nivå - men som någon (Lakrits?) sade, det finns ju också betydligt fler connemaror här i landet ...