Ni som fodrar med jäst

Sv: Ni som fodrar med jäst

Jag har faktiskt upptäckt en negativ effekt i form av svamp aktig mugg i karlederna på min häst i samband med att jag gett foderjäst. Speciellt uppkom problemen med Diamond-V. Har testat i 2 omgångar och problemen uppkom och försvann beroende på denna produkt. Nu ger jag "ren" bakteriekultur utan jäst och nu är första vintern utan minsta mugg tendens. har tidigare gett annan foderjäst (för b-vit och magens skull) och haft lindriga problem med ytlig mugg/svamp i karlederna.
Det tog dock lång tid för mig att upptäcka detta samband.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Jag tror att måste skilja på all sorts torr jäst och färsk bakjäst, det verkar inte på samma sätt.

Jag har en häst som får tillbaka muggen så fort jag slutar med bakjästen vad det verkar. Och samma med det dräktiga fångstoet jag hade som hade en magstörning som även gav bakterieinfektioner i huden (och hade gjort så i många år) - bakjästen kom åt magen och när den funkade mådde huden och hovarna bra.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Kan hjälpa, tycker oftast att bakjäst (gul/blå) funkar bättre än probiotika. En kille som jag hade fick ochså lite rinn, inte som din men jag tyckte inte det var okej, till honom kokade jag lite linfrö och blandade upp med loppfrö vilket hjäpte honom väldigt bra, fortsatte efter det med jäst igen. Ger alla mina lite jäst varje dag. Ock som nån skrev det är stor skillnad på foderjäst och bakjäst, min blev sämre av foderjäst.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Okej tack för ditt svar. Ska genast meddela till morsan. Det är ju värt att prova i alla fall =)
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Jäst i pulver eller färsk jäst är samma innehåll MEN foderjäst är oftast avdödad jäst så det ska man inte köpa just för magen utan mer för b-vitaminer och proteinet i så fall.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Hur lång tid behöver man ge det för att se om det hjälper eller inte?? Jag ha gett 1 paket bakjäst blå/gul i 5 dagar nu.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Nej, det finns forskning på att aktiv jäst är probiotika för hästens mage och den är även den enda godkända probiotika till just häst inom eu.

Det är möjligt att jäst som innehåller levande jästsvampar klassas som probiotika men dess verkningssätt är som en prebiotika. Jäst tillför inga nya nyttiga bakterier eller andra organismer till grovtarmen och kan inte föröka sig utan man måste hela tiden fylla på med nya jästsvampar. Den jästkultur som är godkänd inom EU är Saccharomyces cerevisiae strain 1026 och det lär inte vara denna gren av familjen som finns i vanlig bakjäst.


Jag är mycket tveksam till påståendet att bakjäst skulle ge de possitiva effekter som påstås i denna artikel. Man skriver följande:

“Många effekter har setts vid tillsatts av levande jäst till fodret, bland annat ökad smältbarhet av fibrer, organisk substans, torrsubstans och råprotein, dämpad negativ effekt i grovtarmen av stora spanmålsgivor, ökad absorption av kalcium och fosfor.”

Det finns ingenting i de två referenser som anges som antyder att jäst skulle förbättra smältbarheten av protein. I den första referensen säger man rent ut att ingen förbättring av upptaget av protein eller fett skedde vid någon tidpunkt eller totalt under försöksperioden: “crude protein and crude fat were not influenced by the treatment at any time and overall the trial period”. I den andra studien undersökte man inte ens smältbarheten av protein.

Man kan verkligen fråga sig hur en ökad fermentering i hästens grovtarm skulle kunna påverka upptaget av protein som sker i hästens tunntarm, dvs. långt innan en fermentering i grovtarmen äger rum.

Samma sak gäller påståendet att jäst skulle ge en “ökad absorption av kalcium och fosfor.” Ingen av de refererade studierna har undersökt absorptionen av mineraler. Kalcium tas dessutom endast upp i hästens tunntarm och man måste fråga sig hur en ökad fermentering i hästens grovtarm skulle kunna påverka upptaget av kalcium i hästens tunntarm.

I båda studierna gav man hästarna stora mängder kraftfoder/stärkelse. I det ena fallet fick hästarna 30% kraftfoder och i den andra studien var stärkelsehalten 11,6% resp. 30,1%.

I den italienska studien där hästarna fick 30% kraftfoder var fermenteringen av fibrer ca. 7% högre hos de hästar som fick tillskott av jäst än i kontrollgruppen.

Den franska studien var inriktad på att jämföra bakterieinnehållet i hästens blindtarm och kolon dels vid en foderstat med “högt fiberinnehåll” (som egentligen inte var särskilt högt, kvoten mellan fiber och stärkelse var endast 3,5 och i ett normalt grovfoder är kvoten ca. 20 - 25) dels vid en foderstat med ett högt stärkelseinnehåll. Man konstaterade att “more fiber was digested in the HF [high fiber] diet” vilket knappast kan sägas vara förvånande. Försöket visade att ett tillskott av den aktuella jästsvampen hade en positiv effekt hos hästar som fick foderstaten med den höga stärkelsehalten (30.1% stärkelse). Man konstaterade också att hästarna inte kunde bryta ner all denna stärkelse i tunntarmen utan en del av stärkelsen kom ner i hästens grovtarm.

Det enda som denna studie egentligen visar är att om man ger så stora mängder spannmål eller annat stärkelserikt foder som hästen inte klarar av att digerera utan stärkelse kommer ner i hästens grovtarm så kan ett tillskott av en speciell jästkultur dämpa den negativa effekten som uppkommer då stärkelse kommer ner i grovtarmen. Man konstaterar följande:

“Although prececal digestion, which occurs in horses, tends to limit the risk of acidosis in the hindgut, an overload of grain in the diet can affect the colonic ecosystem and generate microbial and digestive disorders leading to decreased digestion of cell wall carbohydrates (de Fombelle et al., 2001; Julliand et al., 2001), which can be corrected by addition of live yeasts to the diet of animals.”

Det finns med andra ord ingenting i dessa två studier som visar att ett tillskott av jäst skulle ha någon positiv effekt överhuvudtaget på hästar med en foderstat av enbart grovfoder eller grovfoder och t.ex. betfibrer (som också är en slags prebiotika).

En annan sak som man måste vara medveten om är att den jästkultur som användes i den franska studien var “Saccharomyces cerevisiae strain CBS 493.94, plus the growth medium (lot 22700, Yea-Sacc, Alltech Inc., Lexington, KY) eller populärt kallad “Saccharomyces cerevisiae strain 1026”. Försök har visat att det endast är denna gren av Saccharomyces cerevisiae familjen som ger en positiv effekt:

http://jas.fass.org/content/73/6/1811.short

Jag vet inte vilken jästkultur som finns i vanlig bakjäst men det lär inte vara Saccharomyces cerevisiae strain 1026.


Detta är ett reklamblad från någon som säljer en produkt och ingen forskningsstudie.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Saccharomyces cerevisiae 1026 är en form av bryggerijäst. Det är det i torr form som jag ger min häst. Jag ger inte färsk jäst.
http://www.efsa.europa.eu/de/scdocs/doc/991.pdf
Däremot läste jag på ett ställe att bryggerijäst och bakjäst var samma men det kanske bara syftade på Saccharomyces cerevisiae inte själva grenen, men det tänker jag inte gissa vilket.

Söker man själv på Saccharomyces cerevisiae eller yeasacc på google så får man fram olika info och det är väl upp till var och en och i så fall tro på den info som finns eller inte.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

KL

Jag tänkte avlägga en rapport från min senaste jästkur:

Min egen häst, som svarat mycket bra på bakjäst tidigare, blev fin i bajset efter tre dagar.

Fullblodet, som jag aldrig gett jäst tidigare, hände ingenting med. Det funkade helt enkelt inte på honom.

De äter samma foder och hade likartade symptom när kuren började.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Jag är inne i ett foderbyte med mina hästar, ska börja med årshö´t nu och den ena är fånghäst därför tar jag det väldigt lugnt vid foderbyten. Tänkte ge dom bakjäst i några dagar men hur mycket ska man ge dom? Jag har gett dom det förr men kommer inte ihåg hur mycket jag gav dom. Det är två islandshästar om storleken spelar roll?

Kan ett halvt paket per häst och dag räcka?

Har också islandshäst, en ungpojke som är för lat gå till bäcken o dricka vatten så han dricker vatten från pölar i hagen :crazy: Såklart blir det att det rinner en del. En äldre som alltid varit bra i magen. Eftersom många pratar gott om vanlig bakjäst så köpte jag det när jag inte hann till foderbutiken för att köpa någon form av mag-o tarm alt foderjäst.

Började lite försiktigt med 1/4 av jästpaketet ifall han inte skulle gilla det men det var inga problem. Ökade till ett halvt paket/dag och har fortsatt med det. Det tog dock tid innan det fick någon effekt på ungpojken, lite över en och en halv vecka. Så glömde jag ta med jästen igår men ska ta med nu och se hur det blev med en glömd dag. Kanske fungerar det bättre med ett helt paket?? Jag kör dock vidare med ett halvt paket. Hästen väger ju inte mer än 250 kg.
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Okej, det där var lite intressant.

Bytte i sambans med köp av hästen foder från Hippo Müsli Pro som innehåller Diamond V till vanlig Hippo Müsli. Detta pga att jag inte kunde få tag på fodret hemma.

Hästen började i somras med lite fuktigt i karlederna och har haft mugg nu under höste. Visserligen annan miljö och hagar mm. Men på vilket sätt påverkades din häst?
 
Sv: Ni som fodrar med jäst

Har kört med jäst ett tag nu men det verkar inte ge någon effekt. Magen rinner till o från. Köpte ProEquo idag.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hur ser era hästars dagar ut vad gäller fodertider och upplägg? Det är januari, kallt och vi har haft kolikkänning i stallet. Tankarna...
3 4 5
Svar
83
· Visningar
3 633
Senast: Habina
·
Foder & Strö Hej allihopa, Lyssnade på en intressant föreläsning som Eva Gudmundsson höll i här om dagen. Där berättade hon bland annat att hon...
2
Svar
21
· Visningar
1 940
Senast: Efwa
·
Foder & Strö Då min häst har FFV som vi inte får bukt på ska vi testa GastoGard. Dock går det inte att ge honom orala sprutor, har någon provat att...
Svar
5
· Visningar
530
Senast: AbCdE
·
Foder & Strö Jag har en gammal ponny, 26 år, som har börjat få lite svårt att tugga hö (Duktig hästtandläkare har undersökt och bedömt.). Hon blev...
Svar
18
· Visningar
1 153

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Ridskoleryttare
  • Dressyrsnack nummer 18
  • Annonsera mera VII

Omröstningar

Tillbaka
Upp