Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Eller så försöker man förstå innehållet i inlägget.
LIA
Och jag är inte ett dugg förvånad över att du inte vill försöka förstå innehållet.
LIA
A/ Jag ställde en enkel fråga angående ditt påstående. Har du svar? Kan du också redovisa källa för ditt påstående? Siffror?
.
B/ Dåligt svar på mitt övriga inlägg. DU, bestämmer inte vad vi andra ska skriva.
Om du läser vad jag skrev, så inser du kanske att jag inte propagerar mot hjälm i ridning. Vilket jag f ö redan klargjort. Däremot argumenterar jag mot inställningen att blanda in "det allmännas bästa" som argument för att tvinga alla vuxna att ha hjälm. Eller för den delen inställningen att man alls anser sig ha rätt att tvinga vuxna.
Därför jämförde jag med an del andra risker. Klargör gärna varför just hjälm vid ridning är så otroligt viktigt jämfört med allt annat.
Kan man förvänta sig ett sakligt svar, utan otrevligheter?
LIA
Ny statistik från Barnolycksfallsfonden visar att var tredje barn som hittills i år sökt vård på sjukhus efter en ridolycka har fått någon typ av huvudskada, vilket är sex procentenheter fler än 2008. Ridolyckorna är vanligast i tolv- till fjortonårsåldern, när skallen och hjärnan fortfarande växer, vilket innebär en stor risk för bestående men.
Hjälm, väst och allehanda skyddsutrustning minskar INTE olyckorna, möjligen skaderisken till följd av att olyckan har varit framme. Vill man seriöst minska olyckor så måste man lära sig hästhantering och bli en bättre ryttare och riskbedömare.
Jag ser så otroligt mycket dålig hästkunskap och livsfarlig hästhantering. Många av dessa ryttare har hästar som jag aldrig skulle rida än mindre hantera för dom är livsfarliga. Säker ridning börjar med kunskap om hästen och dess beteende samt ridskicklighet något som allt mer sällan ses. Jag rider hellre en välhanterad häst utan hjälm än en osäker kuse med madrass, hjälm och dyl.
Som sagt, det är olyckorna man i första hand vill förhindra och det görs inte med utrustning, det görs med kunskap. Om man efter det sätter på sig en hjälm för att minska risken för skada om det händer något så är det ju bra men man börjar inte genom att lära sig hur man skyddar sig, man börjar genom att lära sig läsa, hantera och praktisera god hästmannaskap.
PIIIIP- wrong answer!! Du inte bara får ha hjälm- du MÅSTE ha hjälm i Msv dressyr. From MsvA- St George kommer hatt! Nytt för iår!
MEn man har alltid fått ha hjälm i Msv dressyr
Jag vill inte gå till personangrepp men lite korkad är du nog, att påstå att olyckor inte har med skicklighet att göra är väldigt okunnigt. Ju större skicklighet desto mindre olyckor.
För mig reser det flera frågor. Hur många skallskador respektive nackskador?Bland de barn som sökte vård på Barnakuten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus efter en ridolycka 2008 hade var fjärde skadat huvudet eller nacken (28 %). Siffrorna för 2009 visar hittills att huvud- och nackskador uppstått i samband med var tredje ridolycka (34 %). Det innebär en ökning på drygt sex procentenheter på knappt ett år.
Hjälmen hindrade inte en allvarlig skada, men hade hästen inte kastat av ryttaren, så hade ingen skada alls skett! Varför ser man inte detta?Den viktigaste åtgärden för att förebygga olyckor inom ridsport och andra sporter med risk för huvudskador är att använda hjälm. Någon som fick uppleva vikten av detta är Hanna, som blev kastad av hästen på ett ridläger och fick spendera fyra dagar på sjukhus med en hjärnblödning. Efter ett år med trötthet och smärtor i ryggen är hon idag helt återställd efter olyckan, men utan hjälm hade det kunnat sluta illa.
Inte en dag för tidigt med teorin. Om man också börjar inse att hästarna kan påverkas till det säkrare så kommer olyckstillfällena att drastiskt minska. Inte att förglömma är ju att många får andra typer av skador som inga skydd hjälper mot.Det finns saker man kan göra för att förebygga olyckor. På många ridskolor har man till exempel infört obligatoriska teoripass för nybörjare för att de ska bli tryggare i sadeln.
-Vi kör minst tio gånger teori med eleverna innan de får sitta upp. Vi har märkt att olyckor inträffar när eleverna känner sig otrygga och hästarna känner av det, säger Hanna Askered, ridskolechef.
Om vi ska vara ärliga, så är väl den typen av händelser procentuellt mindre vanliga som orsak till, för människan, svåra olyckor.Visst. Så du menar att en skrittande häst som går omkull eller en häst som trampar snett och bryter benet eller en häst som får plötsligt hjärtstopp beror på ridskicklighet
Har läst rapporten du länkade till.
För mig reser det flera frågor. Hur många skallskador respektive nackskador?
Bl a så undrar jag om man med nackskador menar skador i ryggraden närmast huvudet, eftersom nacken annars borde ingå i huvudet s a s? Om det är så, gör ju inte hjälmen någon nytta, snarare är den negativ eftersom den ökar vikten på huvudet vid dom häftiga rörelser jag antar man talar om.
Om skador generellt ökar, är det givetvis inte önskvärt. Oavsett i vilket sammanhang dom inträffar. Frågan är på vad sätt just dessa huvudskador skulle kunna minskas? Du svarade aldrig på min fråga om orsaken till ökningen, vilket man i artiklarna inte heller kan svara på, så jag spånar på egen hand.
Att det skulle ha att göra med hjälmanvändandet tvivlar jag på. Finns siffror på att det minskat? Eller rider man annorlunda? Annat, osäkrare hästmaterial?
Men viktigaste reflektionen för min del är ändå detta: När ska man sluta stirra sig blinda på hjälm och väst, och börja fokusera på hästen?
Hjälmen hindrade inte en allvarlig skada, men hade hästen inte kastat av ryttaren, så hade ingen skada alls skett! Varför ser man inte detta?
Om vi ska vara ärliga, så är väl den typen av händelser procentuellt mindre vanliga som orsak till, för människan, svåra olyckor.
Givetvis påverkar ryttarens skicklighet risken för olyckor, konstigt vore det annars. Däremot kan ingen, oavsett skicklighet, elliminera olyckor. Men man kan minska riskerna! Fr a gäller detta vid olyckor som kommer sig av att hästen "slänger av" ryttaren, skenar framför vagn etc.
Här kommer människans "skicklighet" i meningen horsemanship in. Man kan, om man vill och vet hur, göra sin häst mycket säkrare och tryggare i olika sammanhang.
En olycka som aldrig inträffat, skadar ingen!
LIA
Fast du skrev inte galopp.
Du pratade skritt...
Visst. Så du menar att en skrittande häst som går omkull eller en häst som trampar snett och bryter benet eller en häst som får plötsligt hjärtstopp beror på ridskicklighet
Självklart vill du ha förespråkandet att fokusera på hästen hellre än på all utrustning till en annan diskussion, för annars kan du aldrig vinna.
Det är ju precis det Lia pratar om som kan sänka siffrorna över olyckor.
Visa mig förresten en statistik som säger att grenar där hjälm i regel inte används, ex western, bidrar med fler olyckor än de grenar där hjälm är obligatoriskt, ex hoppning el. fälttävlan.