https://www.svensktnaringsliv.se/sa...skerar-sla-ut-privata-alternativ_1007172.html
Det här är en intressant artikel från andra sidan, där privata aktörer anser att DVS har ett orättvist försprång. Det står i uppdraget till DVS tydligt att lantbruksdjur ska ha företräde. Att hästar som inte avlas för bruksanvändning ska kunna kräva att de ska ha tillgång till akut primärvård på samma villkor är en intressant fråga. Att nyttodjur som kor, får, grisar och liknande ska ha företräde är självklart.
4 Kap § 1 säger att:
Ett djur som är skadat eller sjukt
ska snarast ges nödvändig vård eller avlivas. Om ett djur på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, ska vård snarast ges eller andra lämpliga åtgärder snarast vidtas.
Om skadan eller sjukdomen är så svår att djuret utsätts för allvarligt lidande som inte kan lindras, ska djuret avlivas.
Vid behov ska vården ges av en veterinär eller av någon annan som tillhör djurhälsopersonalen enligt lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.
Frågan blir, vem är det som avgör behov och hur akut det är, är det ägaren av djuret eller veterinären. Att prata med en veterinär i telefon är ju standard och veterinären gör därefter en bedömning om hur akut det är. Lagen säger inte något om hur brådskande ärendet är eller ger någon tidsram inom vilken djuret ska behandlas. Vad betyder snarast i sammanhanget?
Min tolkning obs! är att ansvar primärt läggs på djurägaren, och att det är denne som ska se till att deras djur inte far illa och vid behov får akutvård av kvalificerade veterinärer. Inte att DVS eller staten ska tillhandahålla den akut.
3 § En veterinär eller någon annan som tillhör djurhälsopersonalen enligt lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård ska anlitas, om någon av följande åtgärder behöver vidtas:
1. operativa ingrepp på eller injektioner till djur,
2. annan behandling i syfte att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller skada hos ett djur, om behandlingen kan orsaka lidande som inte är obetydligt, eller
3. behandling under allmän bedövning eller under lokal bedövning genom injektion.
Första stycket gäller inte brådskande åtgärder som vidtas i syfte att rädda djurets liv eller lindra dess lidande.
I denna paragraf står det återigen inte något om att staten, eg DVS, har någon skyldighet att behandla djur utan att det ansvaret läggs på djurägaren. Jmf med Hälso och sjukvårdslagen där regionerna har ett absolut ansvar att ge akutvård och även andra behandlingar vid behov. Inget ansvar föreligger patienterna.