Sv: Någon som känner till Welshhingsten Ernford Jester?
Med godkänd kan man mena OLIKA saker.
Licensierad hingst för en stambok.
Är en hingst som är identifierad och för de flesta stamböcker krav på veterinärbesikning enligt rasens krav.
En sådan licens ansöker man oftast via ett formulär och man bifogar härstamningsbevis, DNA och veterinärbesiktningsprotokoll.
Licensierade hingstar betalar årligen licens eller har livstidslic. och för SPRÅNGRULLA på sina betäckningar och avelsföreningen registrerar sedan avkommorna i sin stambok eller register.
Det är rasen själv som helt och hållet beslutar om vilka hingstar dom vill licensiera och hur dom sedan registrerar avkommorna, antingen enbart i grundstamboken eller om dom vill i olika adelningar/bilagor/register.
Sedan vad vi populärt brukar kalla GODKÄND hingst.
Det är hingstar som först och främst uppfyller ovanstående krav, dom skall då ha en viss härstamning vara identifierade (vissa raser höjmått, färg osv.) och vara veterinärt godkända.
Till det tillkommer sedan att stamboken vill föra avel med UTVALDA avelsdjur både vad det gäller hingstar och ston.
Urvalet är vad man kallar AVELSVÄRDERING, djuret underställs besiktning och protokolleras och även testas på olika sätt--Enbart en viss andel av de mest lämpade brukar man sedan för att föröka rasen.
Den här VÄRDERINGEN av djur får inte avelsföreningar själva genomföra, utan den bedömningen får endast utföras av godkända avelsorganisationer som årligen har krav på sig att AVELSVÄRDERA sina medlemsraser.
När en avelsorganisation utför avelsvärderingen gör dom det utifrån en INSTRUKTION från avelsföreningen (rasvisa krav). I denna instruktion finns då beskrivet till avelsvärderingsnämnden efter vilka kriterier man skall bedöma djuren och vilka minimikrav utifrån de kriterierna man vill ha på sina avelsdjur.
Avelsvärderingsnämnden upprättar ett avelsvärderingsbevis, där allt som avelsföreningen bett om antecknas, sedan följer ett AVELSVÄRDERINGSBESLUT--där det då står om det aktuella djuret är GODKÄND enligt rasvisa krav eller inte.
Godkända hingstar också en AVELSVÄRDEKLASS enligt rasens instruktion.
Ett avelsvärderingsbeslut kan ÖVERKLAGAS till en besvärsnämnd som är samansatt med avels och juridikkunniga ledamöter. Besvärsnämnden gör ytterligare en bedömning och medelar beslut i ärendet.
När denna bedömning är gjort får AVELSFÖRENINGEN avelsvärderingsbeslutet och brukar då vanligtvis stambokföra de hingstar som är godkända enligt rasvisa krav och dom får sedan lösa en hingstlisens. Avkommorna efter de stambokförda hingstarna registreras i grundstamboken med fullt avelsvärde.
Dom som gått igenom hela avelsvärderingen men INTE blivit godkända enligt rasvisa krav. Tilldelas ofta avelsvärdeklass 0, och får lösa betäckningsbevis och avkommorna registreras i grundstamboken som tillhörande aktuell ras, men i en lägre avdelning (grå papper)-- UTAN AVELSVÄRDE.