Miljötipstråden!

Idag när jag kom till affären noterade jag att de hade bytt ut alla kundkorgar mot nya av återvunnen plast. Fint och sådär, men det rimligaste hade givetvis varit att behålla de gamla och inte producera nya, återvunnen plast eller ej. Det var ju liksom inget fel på dem?
Nu vet jag ju inte status på korgarna i din affär men kundkorgar slits. Det är inte roligt när korgarna är så slitna så handtaget inte låser utan korgen slänger som en gunga när man bär på den.
 
Nu vet jag ju inte status på korgarna i din affär men kundkorgar slits. Det är inte roligt när korgarna är så slitna så handtaget inte låser utan korgen slänger som en gunga när man bär på den.

Nä, det fattar jag, men det var inte problemet här.
 
Jag använder inget skum. Lite raktvål för ansiktet (köpte den 2017 med tror jag, halva kvar) och vatten till armhålorna. Skum har alltid känts som en typiskt överskattad grej imo, men alla är vi olika.
Sist jag rakade mig regelbundet med rakhyvel var runt 1993, så har inte riktigt hängt med i allt på den fronten. Förmodligen är det lite för bekvämt och invant med apparat, men om den ger upp blir det mer research och ett ställningstagande!
 
På tal om rakning och sådär så är min upplevelse att väldigt många människor i västvärlden slentrian-duschar. För många verkar det så extremt hårt inpräntat att man måste duscha varje dag att man inte ens reflekterar över om det verkligen behövs eller ej. Det är en dålig vana som är väldigt lätt att hamna i. Själv försöker jag att duscha max 5 dagar i veckan och att bara göra det när jag faktiskt känner att jag behöver det (med andra ord: när jag tränat eller blivit svettig/smutsig av annan anledning). Får lite dåligt samvete om jag duschar för många dagar i rad! Jag har heller aldrig vant mig vid att duscha länge, utan det tar max 5-7 minuter beroende på om jag tvättar håret eller ej. Så se över din duschrutin är mitt mycket enkla tips!

En annan sak vi gör som framförallt svenskar brukar tycka är obegripligt är att vi stänger av värmen på natten. Det innebär att temperaturen sjunker till 16-17 grader under natten på vintern (bor i en gammal byggnad där det är sådär med isoleringen), men det märks ju inte när vi sover. Sedan har vi värmesystemet på timer så att det drar igång ca en halvtimme innan vi stiger upp, vilket brukar vara rätt lagom.
 
På tal om rakning och sådär så är min upplevelse att väldigt många människor i västvärlden slentrian-duschar. För många verkar det så extremt hårt inpräntat att man måste duscha varje dag att man inte ens reflekterar över om det verkligen behövs eller ej. Det är en dålig vana som är väldigt lätt att hamna i. Själv försöker jag att duscha max 5 dagar i veckan och att bara göra det när jag faktiskt känner att jag behöver det (med andra ord: när jag tränat eller blivit svettig/smutsig av annan anledning). Får lite dåligt samvete om jag duschar för många dagar i rad! Jag har heller aldrig vant mig vid att duscha länge, utan det tar max 5-7 minuter beroende på om jag tvättar håret eller ej. Så se över din duschrutin är mitt mycket enkla tips!

En annan sak vi gör som framförallt svenskar brukar tycka är obegripligt är att vi stänger av värmen på natten. Det innebär att temperaturen sjunker till 16-17 grader under natten på vintern (bor i en gammal byggnad där det är sådär med isoleringen), men det märks ju inte när vi sover. Sedan har vi värmesystemet på timer så att det drar igång ca en halvtimme innan vi stiger upp, vilket brukar vara rätt lagom.
Jag hoppar ofta över att duscha någon av dagarna på helgen, men duschar alltid innan jobbet på vardagarna.

Vi brukar stänga av värmen på nätterna, om det funkar med utomhustemperaturen. Det gör det oftast, men nu när det har varit -10 grader, eller ännu kallare, på nätterna har det inte funkat. Då kyls huset helt enkelt ut alldeles för mycket. Vi har värmepump med timer så i normalfall brukar jag stänga av den på sena eftermiddagen, elda i kaminen under kvällen, och ha värmepumpen till att gå igång på morgonen en stund innan vi stiger upp. Men nu har det alltså varit för kallt för att det ska funka.
 
På tal om rakning och sådär så är min upplevelse att väldigt många människor i västvärlden slentrian-duschar. För många verkar det så extremt hårt inpräntat att man måste duscha varje dag att man inte ens reflekterar över om det verkligen behövs eller ej. Det är en dålig vana som är väldigt lätt att hamna i. Själv försöker jag att duscha max 5 dagar i veckan och att bara göra det när jag faktiskt känner att jag behöver det (med andra ord: när jag tränat eller blivit svettig/smutsig av annan anledning). Får lite dåligt samvete om jag duschar för många dagar i rad! Jag har heller aldrig vant mig vid att duscha länge, utan det tar max 5-7 minuter beroende på om jag tvättar håret eller ej. Så se över din duschrutin är mitt mycket enkla tips!

En annan sak vi gör som framförallt svenskar brukar tycka är obegripligt är att vi stänger av värmen på natten. Det innebär att temperaturen sjunker till 16-17 grader under natten på vintern (bor i en gammal byggnad där det är sådär med isoleringen), men det märks ju inte när vi sover. Sedan har vi värmesystemet på timer så att det drar igång ca en halvtimme innan vi stiger upp, vilket brukar vara rätt lagom.

Med full uppvärmning igång (utom kamineldning) är det 13 grader inomhus på morgonen när det är 10 minus eller kallare ute. Är inte sugen på så mycket kallare...

Duscha är en sådär grej som också förundrar mig, även om jag kan förstå att man i vissa yrkesgrupper är nästan ålagd att göra det innan varje pass.
 
Nästa tips på duschtemat är att det går att bli utmärkt ren med ganska kort tid och lite varmvatten. Jag skulle nog kunna duscha 5 ggr om dagen utan att komma i närheten av hur mycket vatten andra i hushållet gör av med för dusch.
 
Angående maskiner etc så kan man ju låna många maskiner, t.ex. över helgen. Visst lite transport för att hämta, men jämfört med att alla med villa har en maskin som används en gång om året borde den resan vara mer okej. Man kan också hyra verktyg. :) Har man inte bil kanske det dock är ganska krångligt att hyra maskiner man behöver frakta hem på släp.

Personligen så brinner jag mycket för maten och önskar det vore lättare att köpa lokalproducerat på affären. Jag har nyligen förstått hur krångligt och dyrt det är att få sälja sina produkter i en vanlig mataffär vilket är helt bakvänt för mig, dels ur klimatsynpunkt men också andra aspekter, som matsäkerhet m.m. Såhär på vintern blir jag mest irriterad över de prunkande grönsaksdiskarna.
Vi odlar mycket egen mat, har egna höns nu som precis börjat ge ägg och har en del eget viltkött. Jag hade tidigare bin vars honung vi ännu har kvar och kanske skaffar nya bin i år. Resten av maten skulle jag gärna köpa så lokalt som möjligt men har inte tagit steget till Reko-ringen. Det är helt enkelt lite krångligt. Så för egen del handlar det mycket om det motstånd jag känner mot att köpa importerad frukt och grönsaker. Jag gör det, men jag värderar mina inköp mycket mer än förr. Köper inte tomater, gurka och paprika slentrianmässigt mitt i vintern. Jag kan göra det någon enstaka gång, men färska grönsaker till en sallad köper vi sällan på vintern.

Vill man ha praktiska råd och recept kan man också läsa Johan Rockströms bok Eat Good. :) Jag har inte lagat mat ur den men har skummat och gillade vad jag såg.
Tipsar också om att Nelson har börjat märka upp påsar med svenskodlade frön vilket är toppen. 👍
 
Jag hoppar ofta över att duscha någon av dagarna på helgen, men duschar alltid innan jobbet på vardagarna.

Vi brukar stänga av värmen på nätterna, om det funkar med utomhustemperaturen. Det gör det oftast, men nu när det har varit -10 grader, eller ännu kallare, på nätterna har det inte funkat. Då kyls huset helt enkelt ut alldeles för mycket. Vi har värmepump med timer så i normalfall brukar jag stänga av den på sena eftermiddagen, elda i kaminen under kvällen, och ha värmepumpen till att gå igång på morgonen en stund innan vi stiger upp. Men nu har det alltså varit för kallt för att det ska funka.
Med full uppvärmning igång (utom kamineldning) är det 13 grader inomhus på morgonen när det är 10 minus eller kallare ute. Är inte sugen på så mycket kallare...

Duscha är en sådär grej som också förundrar mig, även om jag kan förstå att man i vissa yrkesgrupper är nästan ålagd att göra det innan varje pass.
Nä, jag förstår att det inte är rimligt att stänga av värmen om det är så pass kallt ute och blir så pass kallt inne. Någon måtta får det ändå vara. Här blir det sällan mer än någon enstaka minusgrad, så vi får sällan möjlighet att testa idén på så mycket som -10!
 
Angående maskiner etc så kan man ju låna många maskiner, t.ex. över helgen. Visst lite transport för att hämta, men jämfört med att alla med villa har en maskin som används en gång om året borde den resan vara mer okej. Man kan också hyra verktyg. :) Har man inte bil kanske det dock är ganska krångligt att hyra maskiner man behöver frakta hem på släp.

Personligen så brinner jag mycket för maten och önskar det vore lättare att köpa lokalproducerat på affären. Jag har nyligen förstått hur krångligt och dyrt det är att få sälja sina produkter i en vanlig mataffär vilket är helt bakvänt för mig, dels ur klimatsynpunkt men också andra aspekter, som matsäkerhet m.m. Såhär på vintern blir jag mest irriterad över de prunkande grönsaksdiskarna.
Vi odlar mycket egen mat, har egna höns nu som precis börjat ge ägg och har en del eget viltkött. Jag hade tidigare bin vars honung vi ännu har kvar och kanske skaffar nya bin i år. Resten av maten skulle jag gärna köpa så lokalt som möjligt men har inte tagit steget till Reko-ringen. Det är helt enkelt lite krångligt. Så för egen del handlar det mycket om det motstånd jag känner mot att köpa importerad frukt och grönsaker. Jag gör det, men jag värderar mina inköp mycket mer än förr. Köper inte tomater, gurka och paprika slentrianmässigt mitt i vintern. Jag kan göra det någon enstaka gång, men färska grönsaker till en sallad köper vi sällan på vintern.

Vill man ha praktiska råd och recept kan man också läsa Johan Rockströms bok Eat Good. :) Jag har inte lagat mat ur den men har skummat och gillade vad jag såg.
Tipsar också om att Nelson har börjat märka upp påsar med svenskodlade frön vilket är toppen. 👍
Det är faktiskt ganska lätt tycker jag när en väl kommit in i vanan att inte köpa importerade grönsaker på vinterhalvåret. Finns ju så mycket som ändå växer/lagras här i Sverige: vintersallad, kål, äpplen, päron, inlagda grönsaker, ja, massor! De där spanska tomaterna är inte så nödvändiga ändå :)
 
Det är faktiskt ganska lätt tycker jag när en väl kommit in i vanan att inte köpa importerade grönsaker på vinterhalvåret. Finns ju så mycket som ändå växer/lagras här i Sverige: vintersallad, kål, äpplen, päron, inlagda grönsaker, ja, massor! De där spanska tomaterna är inte så nödvändiga ändå :)

Nä bleka tomater och besprutade vindruvor och avokado och väldigt mycket kan jag avstå med lätthet, och kål, morötter, goda äpplen och olika picklade och mjölksyrade eller infrysta grönsaker räcker jättelångt att njuta av i väntan på vårprimörer.

Men apelsiner och citrusfrukter är min akilleshäl, de lockar i alla fall mig oerhört i frukthyllorna från november till februari. Kanske något psykologiskt med det solgula när det är som mörkast ute. De är svårast att ersätta, tycker jag.
 
Det är faktiskt ganska lätt tycker jag när en väl kommit in i vanan att inte köpa importerade grönsaker på vinterhalvåret. Finns ju så mycket som ändå växer/lagras här i Sverige: vintersallad, kål, äpplen, päron, inlagda grönsaker, ja, massor! De där spanska tomaterna är inte så nödvändiga ändå :)
Ja, vi hade färska egna tomater till november då vi lät dem eftermogna inne. Man blir sedan inte jättesugen på att äta de där smaklösa växthustomaterna... Ja, de gäller nog alla färska grönsaker på vintern. Saker som är i säsong - visst, vi köper sådan frukt. Men jag har med mig hur de framställs och köper därför t.ex. i princip aldrig avocado eller vindruvor (ekologiska vindruvor är så dyrt att det inte känns värt det) oavsett säsong.

Det är lite som med utländskt kött. Det smakar inte lika gott när man vet vad produktionen innebär. Jag påstår inte att jag gör alla rätt när jag handlar men har man det i bakhuvudet så känns det lättare att göra ett bra val eller att åtminstone oftare läsa på påsen om ursprungsland eller fiskemetod. Jag väljer allt oftare bort matvaror för ett mer medvetet val, men det är ofta dyrare så det är tur att jag kan göra det valet. Här hoppas jag att vi snart kan se en allt större lokal produktion och därigenom mer humana priser för vardagsprodukter. Fast, att avstå vindruvor och avocado känns mer som en besparing. :laugh: Att äta efter säsong är onekligen billigare dessutom.
 
Det är faktiskt ganska lätt tycker jag när en väl kommit in i vanan att inte köpa importerade grönsaker på vinterhalvåret. Finns ju så mycket som ändå växer/lagras här i Sverige: vintersallad, kål, äpplen, päron, inlagda grönsaker, ja, massor! De där spanska tomaterna är inte så nödvändiga ändå :)
Förra vintern hade de rödlök från Kina i lösvik... Medans de i nät var svensk, trodde att just lök inte var något vi var tvugna att impotera från Kina :banghead:
 
Nä bleka tomater och besprutade vindruvor och avokado och väldigt mycket kan jag avstå med lätthet, och kål, morötter, goda äpplen och olika picklade och mjölksyrade eller infrysta grönsaker räcker jättelångt att njuta av i väntan på vårprimörer.

Men apelsiner och citrusfrukter är min akilleshäl, de lockar i alla fall mig oerhört i frukthyllorna från november till februari. Kanske något psykologiskt med det solgula när det är som mörkast ute. De är svårast att ersätta, tycker jag.
Jag smyger också ner en clementin eller två ibland. Brukar dock se till att jag åtminstone köper från medelhavsområdet kring när de är i säsong, så det inte är några megatransporter och så vidare. Bättre än till exempel banan.
Förra vintern hade de rödlök från Kina i lösvik... Medans de i nät var svensk, trodde att just lök inte var något vi var tvugna att impotera från Kina :banghead:
Vissa gånger är det verkligen galet alltså!
 
På tal om rakning och sådär så är min upplevelse att väldigt många människor i västvärlden slentrian-duschar. För många verkar det så extremt hårt inpräntat att man måste duscha varje dag att man inte ens reflekterar över om det verkligen behövs eller ej. Det är en dålig vana som är väldigt lätt att hamna i. Själv försöker jag att duscha max 5 dagar i veckan och att bara göra det när jag faktiskt känner att jag behöver det (med andra ord: när jag tränat eller blivit svettig/smutsig av annan anledning). Får lite dåligt samvete om jag duschar för många dagar i rad! Jag har heller aldrig vant mig vid att duscha länge, utan det tar max 5-7 minuter beroende på om jag tvättar håret eller ej. Så se över din duschrutin är mitt mycket enkla tips!

En annan sak vi gör som framförallt svenskar brukar tycka är obegripligt är att vi stänger av värmen på natten. Det innebär att temperaturen sjunker till 16-17 grader under natten på vintern (bor i en gammal byggnad där det är sådär med isoleringen), men det märks ju inte när vi sover. Sedan har vi värmesystemet på timer så att det drar igång ca en halvtimme innan vi stiger upp, vilket brukar vara rätt lagom.

Tror många kan "förbättra" sina duschrutiner bara med hur länge man duschar, och hur mycket vatten som spolar!

Hur varmt har ni normalt i huset dagtid?
 
På tal om vatten får jag DILLE på folk som lämnar vatten spolande när de tvålar in sig, borstar tänderna etc.
En av våra kompisar ställde sig häromkvällen och började diska hos oss, med vattnet rinnandes. Sambon såg paniken i mina ögon. :D
 
På tal om vatten får jag DILLE på folk som lämnar vatten spolande när de tvålar in sig, borstar tänderna etc.
En av våra kompisar ställde sig häromkvällen och började diska hos oss, med vattnet rinnandes. Sambon såg paniken i mina ögon. :D
Jag är delvis skyldig här, är tankspridd och kan lätt komma på mitt när jag diskar eller nåt att jag 'ska bara'. Har dock blivit mycket bättre på det där, och har numer alltid vatten i kylen så jag slipper stå och spola fram kallt hela tiden.
 
21 grader har vi ställt in termostaten på, så däromkring någonstans!

Okej! Vi har typ 19-20 grader inomhus dygnet runt. Funderar på om det är energimässigt bättre att hålla en lägre jämt temperatur hela tiden eller att hela tiden växla två gånger per dygn. Är det så att man ändå sparar energi trots att huset måste värmas upp varje morgon? Om man kollar på vår värmepump så jobbar den ju definitivt hårdare när den varit avstängd än när den ska uppehålla befintlig temperatur. Har du koll?
 
Okej! Vi har typ 19-20 grader inomhus dygnet runt. Funderar på om det är energimässigt bättre att hålla en lägre jämt temperatur hela tiden eller att hela tiden växla två gånger per dygn. Är det så att man ändå sparar energi trots att huset måste värmas upp varje morgon? Om man kollar på vår värmepump så jobbar den ju definitivt hårdare när den varit avstängd än när den ska uppehålla befintlig temperatur. Har du koll?
PRECIS vad jag har funderat på också faktiskt. Jag tror att det finns en gräns. Absolut säkert vettigt att sänka temperaturen på natten (och skönare att sova i också :) ), men om det går FÖR lågt vet jag inte om fördelarna finns kvar? Intressant fråga.
 

Liknande trådar

Träning Plockat från tråden om favoritfilmer på Dressyrgnägg Flash frågar ang heike Kemmers ritt i küren Aaachen Nej det är inte det jag...
15 16 17
Svar
320
· Visningar
19 795
Senast: flashlight
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CCIII
  • Hiss och diss del 5
  • Bästa råttgiftet?

Hund, Katt, Andra Djur

  • Forl kostnad?
  • Akvarietråden V
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

  • Triangelmärkt häst i verksamhet
  • Kimblehook
  • Födda -21

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp