Miljötipstråden!

Okej! Vi har typ 19-20 grader inomhus dygnet runt. Funderar på om det är energimässigt bättre att hålla en lägre jämt temperatur hela tiden eller att hela tiden växla två gånger per dygn. Är det så att man ändå sparar energi trots att huset måste värmas upp varje morgon? Om man kollar på vår värmepump så jobbar den ju definitivt hårdare när den varit avstängd än när den ska uppehålla befintlig temperatur. Har du koll?
Det beror nog på väldigt många faktorer, kanske framförallt hur pass välisolerat huset är (vårt är tyvärr rätt värdelöst på den fronten och "blöder" därför mycket värme). Vi har diskuterat samma sak flera gånger här hemma och testade en gång att ha värmen igång (med termostat) utan avbrott under 24 timmar. Kollade på mätaren före och efter för att se hur mycket energi det drog, och det "kostade" ungefär 20% mer att göra så än att ha timern som gör att den är avstängd flera timmar om dygnet. Så i vårt fall lönar det sig att stänga av & sätta igång, men det beror nog som sagt väldigt mycket på omständigheterna.

Tillägg: Hittade den här artikeln nu, där de pratar om just detta, och det verkar som att den "håller med" mig: https://www.moneysavingexpert.com/utilities/energy-saving-myths/
 
PRECIS vad jag har funderat på också faktiskt. Jag tror att det finns en gräns. Absolut säkert vettigt att sänka temperaturen på natten (och skönare att sova i också :) ), men om det går FÖR lågt vet jag inte om fördelarna finns kvar? Intressant fråga.
Det beror på hur värmepumpen är inställd. De arbetar effektivare med en lägre temperatur på elementen och om rumstemperaturen snabbt skall höjas på morgonen motverkar det till en del den besparing man gör genom att sänka temperaturen på natten. Men annars innebär en sänkning enbart en besparing och ju lägre och längre tid desto mer sparar man.
 
Personligen så brinner jag mycket för maten och önskar det vore lättare att köpa lokalproducerat på affären. Jag har nyligen förstått hur krångligt och dyrt det är att få sälja sina produkter i en vanlig mataffär vilket är helt bakvänt för mig, dels ur klimatsynpunkt men också andra aspekter, som matsäkerhet m.m. Såhär på vintern blir jag mest irriterad över de prunkande grönsaksdiskarna.
Vi odlar mycket egen mat, har egna höns nu som precis börjat ge ägg och har en del eget viltkött. Jag hade tidigare bin vars honung vi ännu har kvar och kanske skaffar nya bin i år. Resten av maten skulle jag gärna köpa så lokalt som möjligt men har inte tagit steget till Reko-ringen. Det är helt enkelt lite krångligt. Så för egen del handlar det mycket om det motstånd jag känner mot att köpa importerad frukt och grönsaker. Jag gör det, men jag värderar mina inköp mycket mer än förr. Köper inte tomater, gurka och paprika slentrianmässigt mitt i vintern. Jag kan göra det någon enstaka gång, men färska grönsaker till en sallad köper vi sällan på vintern.
Jag har tagit klivet över till den lokala rekoringen nu, det finns mycket roligt där! 🙂 Fast jag tyckte det var krångligt i början. Jag har minskat familjens köttkonsumtion rejält sen ett år tillbaka och äter mest vegetariskt, så nu är planen att det kött vi faktiskt äter ska handlas på rekoringen. Då vet jag var djuren kommer från, hur de utfodrats och var de slaktats. Det är också ett sätt för mig att få tag i viltkött för jag känner tyvärr inga jägare jag kan köpa från.
 
Jag har tagit klivet över till den lokala rekoringen nu, det finns mycket roligt där! 🙂 Fast jag tyckte det var krångligt i början. Jag har minskat familjens köttkonsumtion rejält sen ett år tillbaka och äter mest vegetariskt, så nu är planen att det kött vi faktiskt äter ska handlas på rekoringen. Då vet jag var djuren kommer från, hur de utfodrats och var de slaktats. Det är också ett sätt för mig att få tag i viltkött för jag känner tyvärr inga jägare jag kan köpa från.
Ja vi behöver en till frys men när vi skaffat det ska vi börja köpa lokalt kravmärkt kött från en gård bara 2-3 km från oss. Visst den drar extra energi men den ska stå i uthuset så en vinter som denna kan den eventuellt vara avstängd. Det är fortfarande kött men åtminstone god djurhållning och korta transporter.

Vi har gått över en del till Anammas vegetariska färs men jag känner att jag måste kolla upp mer var sojan kommer ifrån etc.
 
Angående maskiner etc så kan man ju låna många maskiner, t.ex. över helgen. Visst lite transport för att hämta, men jämfört med att alla med villa har en maskin som används en gång om året borde den resan vara mer okej. Man kan också hyra verktyg. :) Har man inte bil kanske det dock är ganska krångligt att hyra maskiner man behöver frakta hem på släp.

Personligen så brinner jag mycket för maten och önskar det vore lättare att köpa lokalproducerat på affären. Jag har nyligen förstått hur krångligt och dyrt det är att få sälja sina produkter i en vanlig mataffär vilket är helt bakvänt för mig, dels ur klimatsynpunkt men också andra aspekter, som matsäkerhet m.m. Såhär på vintern blir jag mest irriterad över de prunkande grönsaksdiskarna.
Vi odlar mycket egen mat, har egna höns nu som precis börjat ge ägg och har en del eget viltkött. Jag hade tidigare bin vars honung vi ännu har kvar och kanske skaffar nya bin i år. Resten av maten skulle jag gärna köpa så lokalt som möjligt men har inte tagit steget till Reko-ringen. Det är helt enkelt lite krångligt. Så för egen del handlar det mycket om det motstånd jag känner mot att köpa importerad frukt och grönsaker. Jag gör det, men jag värderar mina inköp mycket mer än förr. Köper inte tomater, gurka och paprika slentrianmässigt mitt i vintern. Jag kan göra det någon enstaka gång, men färska grönsaker till en sallad köper vi sällan på vintern.

Vill man ha praktiska råd och recept kan man också läsa Johan Rockströms bok Eat Good. :) Jag har inte lagat mat ur den men har skummat och gillade vad jag såg.
Tipsar också om att Nelson har börjat märka upp påsar med svenskodlade frön vilket är toppen. 👍
Här håller jag med ang matvaruaffärer, tänk om varje affär kunde handla direkt av lokala förmågor. Det hade varit underbart!
 
Jag har tagit klivet över till den lokala rekoringen nu, det finns mycket roligt där! 🙂 Fast jag tyckte det var krångligt i början. Jag har minskat familjens köttkonsumtion rejält sen ett år tillbaka och äter mest vegetariskt, så nu är planen att det kött vi faktiskt äter ska handlas på rekoringen. Då vet jag var djuren kommer från, hur de utfodrats och var de slaktats. Det är också ett sätt för mig att få tag i viltkött för jag känner tyvärr inga jägare jag kan köpa från.
Så har vi också gjort, reko är guld! Dessutom har vi alltid alternativ, tex kött så finns det även grillade grönsaker/eldost att välja på så mängden kött blir mindre per person.

En sak som jag däremot tycker är synd är tex hur svårt det är att köpa reservdelar till tex en dragkedja. Har en jacka där löparen är bra men själva flärpen lossnat. Hur hittar man den klämman så man kan laga?
 
Så har vi också gjort, reko är guld! Dessutom har vi alltid alternativ, tex kött så finns det även grillade grönsaker/eldost att välja på så mängden kött blir mindre per person.

En sak som jag däremot tycker är synd är tex hur svårt det är att köpa reservdelar till tex en dragkedja. Har en jacka där löparen är bra men själva flärpen lossnat. Hur hittar man den klämman så man kan laga?
Jag har satt en ring från en nyckelknippa som flärp :up:
 
Idag när jag kom till affären noterade jag att de hade bytt ut alla kundkorgar mot nya av återvunnen plast. Fint och sådär, men det rimligaste hade givetvis varit att behålla de gamla och inte producera nya, återvunnen plast eller ej. Det var ju liksom inget fel på dem?

Min affär sålde ut dem till kunderna, jag tycker de är jättebra , att de är slitna gör ju inget.
 
Ja vi behöver en till frys men när vi skaffat det ska vi börja köpa lokalt kravmärkt kött från en gård bara 2-3 km från oss. Visst den drar extra energi men den ska stå i uthuset så en vinter som denna kan den eventuellt vara avstängd. Det är fortfarande kött men åtminstone god djurhållning och korta transporter.

Vi har gått över en del till Anammas vegetariska färs men jag känner att jag måste kolla upp mer var sojan kommer ifrån etc.
Ja, man vill ju ha lite koll när det kommer till soja. Jag såg ärtfärs i affären häromdagen, funderar på att testa den!
 
Ja, man vill ju ha lite koll när det kommer till soja. Jag såg ärtfärs i affären häromdagen, funderar på att testa den!
Ja lupinprotein kommer väl också starkt i Sverige nu, testade lupinyoghurt för nåt år sen men den smakade :yuck:. Men det kanske är en up and coming variant liksom ärtprotein.
 
Här håller jag med ang matvaruaffärer, tänk om varje affär kunde handla direkt av lokala förmågor. Det hade varit underbart!
Ja just eldost som du skrev i ett annat inlägg hade jag velat kunna köpa mer av i vanlig affär. Jag stör mig så otroligt mycket på att det bara finns cypriotisk halloumi och enbart vid mycket speciella tillfällen kan man hitta eldost (eller motsvarande).
Nu såg jag att ett lokalt mejeri gör "ko-lomi" och deras produkter säljs på två butiker i stan, så den ska jag leta efter. :up:
 
Gör enligt testet slut på 4,6 jordklot, sorgligt och i mina ögon osant. Kan hiva ut en frys och uppdatera en annan, äta mer vegetariskt/veganskt. Men maten är väl det jag främst kan ändra. Boendet och bilen är mina största laster, boendet rejält så men det blir ju inte bättre för att boytan minskar om inte elförbrukningen är kopplad till den. Ska följa tråden och se om ni har bra råd, något bör gå att göra. :)
 
Så har vi också gjort, reko är guld! Dessutom har vi alltid alternativ, tex kött så finns det även grillade grönsaker/eldost att välja på så mängden kött blir mindre per person.

En sak som jag däremot tycker är synd är tex hur svårt det är att köpa reservdelar till tex en dragkedja. Har en jacka där löparen är bra men själva flärpen lossnat. Hur hittar man den klämman så man kan laga?
Jag har lämnat grejer till sömmerska respektive skomakare för att laga dragkedjor, kanske de har rätt klämma eller någon annan smart lösning? Särskilt skomakare tycker jag är generellt fiffiga personer:D
 
Gör enligt testet slut på 4,6 jordklot, sorgligt och i mina ögon osant. Kan hiva ut en frys och uppdatera en annan, äta mer vegetariskt/veganskt. Men maten är väl det jag främst kan ändra. Boendet och bilen är mina största laster, boendet rejält så men det blir ju inte bättre för att boytan minskar om inte elförbrukningen är kopplad till den. Ska följa tråden och se om ni har bra råd, något bör gå att göra. :)

Principiellt kan man göra ganska mycket större miljönytta med att energieffektivisera användningen av sin stora bostad jämfört med att sälja den/lämna över ansvaret till någon som bryr sig kanske ännu mindre.

Fastigheten är med största sannolikhet liksom kvar i sin existens.
 
Jag har lämnat grejer till sömmerska respektive skomakare för att laga dragkedjor, kanske de har rätt klämma eller någon annan smart lösning? Särskilt skomakare tycker jag är generellt fiffiga personer:D

Skomakare är guld värda till mycket. Men vi borde kunna politiskt ge incitament för att reparera snarare än att köpa nytt, för den gränsen går väldigt snett idag. Momsfria reparationer och dyrare transporter är en ända att börja i.
 
Principiellt kan man göra ganska mycket större miljönytta med att energieffektivisera användningen av sin stora bostad jämfört med att sälja den/lämna över ansvaret till någon som bryr sig kanske ännu mindre.

Fastigheten är med största sannolikhet liksom kvar i sin existens.
Fast det beror ju lite på också hur många som bor på samma yta. En pers på 200 m2 är generellt mindre effektivt än fem pers på samma, även om den enda personen är mer miljömedveten. Plus då att bostadsbrist leder till fler nybyggen, så vinsten är också indirekt med mindre bostäder.

Men, det är ju lite från fall till fall. Jag bor för närvarande själv på 200 m2, så ska inte kasta sten i glashus :angel:
 
Fast det beror ju lite på också hur många som bor på samma yta. En pers på 200 m2 är generellt mindre effektivt än fem pers på samma, även om den enda personen är mer miljömedveten. Plus då att bostadsbrist leder till fler nybyggen, så vinsten är också indirekt med mindre bostäder.

Men, det är ju lite från fall till fall. Jag bor för närvarande själv på 200 m2, så ska inte kasta sten i glashus :angel:

Vi bor 5 på 114 kvadrat och ett kort tag var vi sju, innan första barnet flyttade ut. I alla fall en parameter där jag ligger hyfsat till då :-)
 
Det här tycker jag utvecklades till en tänkvärd och inspirerande tråd! Den har lett till att jag skruvat ner inomhustemperaturen idag och vänt på påsen med frysgrönsaker för att konstatera att middagen kommer från Belgien. :down: Mina egna tips är att spara grönt, välj eventuella fonder och aktier med omsorg! Kungsörnen gör utmärkt pasta, det är inte bara Barilla som kan den saken. Olivoljan har jag helt ersatt med raps/solros, märker ingen skillnad personligen till det sämre. Vänd på varorna i affären, se varifrån de egentligen kommer.

Men elbil, hur är det med det, är det totalt sett en miljövinst att ersätta en befintlig bil med en sån? Bilåkandet är min största synd och jag sneglar på elvarianterna med jämna mellanrum. Men jag ser bara gruvor och barnarbete framför mig, kanske obefogat?
 
Det här tycker jag utvecklades till en tänkvärd och inspirerande tråd! Den har lett till att jag skruvat ner inomhustemperaturen idag och vänt på påsen med frysgrönsaker för att konstatera att middagen kommer från Belgien. :down: Mina egna tips är att spara grönt, välj eventuella fonder och aktier med omsorg! Kungsörnen gör utmärkt pasta, det är inte bara Barilla som kan den saken. Olivoljan har jag helt ersatt med raps/solros, märker ingen skillnad personligen till det sämre. Vänd på varorna i affären, se varifrån de egentligen kommer.

Men elbil, hur är det med det, är det totalt sett en miljövinst att ersätta en befintlig bil med en sån? Bilåkandet är min största synd och jag sneglar på elvarianterna med jämna mellanrum. Men jag ser bara gruvor och barnarbete framför mig, kanske obefogat?
Det är definitivt bättre med ingen bil än elbil, men ut klimatsynpunkt är elbilen bättre än bensin/diesel. Allra bäst är ju dock bilpool, cykel, hyra bil/taxi endast när det behövs, om det är en möjlighet.
 

Liknande trådar

Träning Plockat från tråden om favoritfilmer på Dressyrgnägg Flash frågar ang heike Kemmers ritt i küren Aaachen Nej det är inte det jag...
15 16 17
Svar
320
· Visningar
19 795
Senast: flashlight
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Hiss och diss del 5
  • Vad gör vi? Del CCIII
  • Bästa råttgiftet?

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Triangelmärkt häst i verksamhet
  • Kimblehook
  • Födda -21

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp