Sv: Matildahavre
Men hur funkar det för dessa KS-hästar inom trav/galoppen som får mängder med olja istället för "stärkelserikt" kraftfoder?
Dessa hästar kommer att underprestera! Om man ger trav och galopphästar en foderstat med ”mängder av olja” så har ägarna/tränarna inte förstått hur hästens fysiologi fungerar.
Det finns mycket skrivet om hästens (och människans) energiomvandling. Följande är hämtat från en hemsida och ger en korrekt beskrivning av hästens energiomvandlingssystem:
”Kolhydrater är ett måste för optimala prestationer eftersom den ger maximal glykogeninlagring.
De kolhydrater som hästen utfodras med lagras som glykogen i musklerna och levern. En liten mängd finns i blodet i form av glukos.
Under intensiv träning är musklerna beroende av glykogen och glukos som bränsle. Även om kroppen kan använda fett som bränsle vid prestationer kan fett inte ge bränsle snabbt nog vid intensiva kraftansträngningar.
Ju större depåer som finns av glykogen och glukos desto längre kan hästen springa innan tröttheten sätter in.
Till skillnad från fettdepåerna i kroppen som kan frisätta nästan obegränsade mängder fettsyror är kolhydratdepåerna små. De är helt tömda efter 1½ till 2 timmars hård träning.
Att kolhydratdepåerna tar slut på detta sätt kallas ofta för att "hästen stannar på upploppet". Blodsockret börjar sjunka vid denna punkt.
Kolhydrater har en särställning i hästens kost. Glukos, den enklaste kolhydraten, är essentiell (livsnödvändig - måste fås med kosten) för hjärnan, de röda blodkropparnas syretransporterande förmåga och det växande fostret. Det är dessutom den främsta energikällan för musklerna vid fysisk ansträngning.
Hästens energilager utnyttjas olika beroende på hur hårt och länge musklerna får arbeta samt hur vältränad hästen är.
Vid en kortvarig (mindre än 2 minuter) prestation erhåller kroppen energi genom anaerob (utan syre) spjälkning av glukos.
Vid prestation längre än 2 minuter är det de aeroba (med syre) processerna i kroppen som dominerar energiomsättningen.
Glukos- och syrelagrens storlek i musklerna kan vara avgörande för prestationsresultatet.
När hästen är i vila och vid måttligt tungt muskelarbete används fett som bränsle.
Vid prestationer som tar mer än 1 1/2 - 2 timmar, och när glukosförrådet är slut, övergår kroppen till fettförbränning. Tempot måste då sänkas eftersom fett kräver mer syre än kolhydrater för sin förbränning.”
Det finns bara två anledningar till att ge fett/olja i foderstaten:
1) Om hästen behöver öka i vikt;
2) Att tillföra omega-3 fettsyror.
Man brukar rekommendera en foderstat med hög fetthalt till hästar med EPSM men detta brukar sluta med att hästarna blir insulinresistenta.