Av erfarenhet tror jag inte på det där. Jag tror inte att du kan intellektuellt lösa den biten. Däremot kan du och din partner komma överens om vem som ska göra vad, så att ni har ett förslag till rutin redan när bebisen kommer. Sedan krävs mängder av goodwill. Den som har krafter över tar matningen eller blöjan.
Jag tror inte heller att man nödvändigtvis
löser problemet, men jag är övertygad om att man har lättare att kunna knuffa sin egen situation i rätt riktning om man är förberedd inför en förändring, oavsett om förändringen består av barn eller inte. Vi tycker ju samma om förberedelsen med sin partner, att vi tycker olika om ens egna behov beror väl kanske på att vi är olika som personer och därför ser olika behov som behöver tillfredsställas.
Man kommer tillbaka till verkligheten direkt när man börjar jobba igen. TS pratar om en kvinna som är mammaledig. Då är man i en särskild värld. Inget är helt normalt.
Nja, jag håller inte med. Jag har full förståelse för att det är en bubbla den första tiden, och den skulle jag själv med all säkerhet också gå in i. Det jag inte vill är att fastna där.
(Sedan kräver det ju att man börjar jobba igen. Jag känner ett flertal kvinnor som glatt tagit så mycket av föräldradagarna som möjligt, för att sedan få ett barn med nya dagar. De skulle med din teori vara i en annan värld i flera år.)
Nej visst. Jag kan berätta en anekdot från min dag i dag. Skulle luncha med en kollega, fick veta att företaget jag jobbar för ska säga upp en massa folk och att det var krismöten. Gick dit för att lyssna och gissa vem som stal showen från början till slut? Jo, en liten skrattande bebis. Inte på själva informationsmötet, men i övrigt. Alla var nere i vagnen och tittade, bebisen underhöll med leenden på det uppföljande krismötet, frågorna och intresset haglade. Från andra alltså. Bebisar har den effekten på sin omgivning. Eftersom man som mor artigt och stolt svarar på frågor och låter kollegorna hålla i bebisen kanske det kan framstå som att man bara har barn i huvudet. Men det är oftast omgivningen och bebisen i sig som tar över och driver "babycentreringen". Små barn är formidabla på att ställa sig själva i centrum!
Återigen visar detta bara att vi pratar om helt olika saker. Jag har också varit med om det du beskriver, och jag brukar inte vara en av de som vill lyfta, och hålla och gulla med andras bebisar. Så det är inte så att
bebisar har den effekten på sin omgivning, sådär i allmänhet. Att det framstod så för dig där och då, är ju för att du möter de som påverkas på det sättet. Jag har inget som helst problem heller med att du i den situationen svarar på frågor som du får
från de som uppenbart är intresserad av din bebis. (Jag har dock varit mindre positivt inställd när jag suttit på möten där vi inte kan föra en diskussion inför beslut, därför att en tredjedel av deltagarna sitter och gullar med en av deltagarnas bebis istället.) Det jag hade tyckt varit trist är om du återkommande, varenda gång du pratar med mig enbart pratar om din bebis utan att jag har visat ett särskilt stort intresse för just din bebis. En viss skillnad.