Magproblem, foderallergi?

Sv: Magproblem, foderallergi?

Håller fullkomligt med. Har aldrig riktigt förstått påståendet om att veterinärer skulle vara sponsrade!

Sen finns det naturligtvis dessa "endagskurser" som TantEster pratar om, men de är frivilliga och inget som egentligen har med den 5,5 åriga veterinärutbildningen att göra.

Just precis, de där kurserna inbjuds man alltså till om man är återförsäljare av t ex Specificfoder. De har ingenting med veterinärutbildningen att göra och brukar dessutom rikta sig till djursjukvårdarna. Samtidigt måste man ju vara väl insatt i de dieter man rekommenderar och stämma av det man får höra med de egna kunskaperna i näringslära.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Om Sigge blir mycket bättre på kort tid är det sannolikt kortisonet, inte schampot. Schampot är lite mer långtidsverkande och har inte samma hokus pokus effekt.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Jag tycker du gör rätt i att fundera i banorna att byta veterinär.

Jag har ju precis samma problem med min skäggis som du med din och går hos en av europas främsta dermatologer (en professor vid universitetet här, så han har koll!) och det allra första vi gjorde i behandlingen var att behandla med Stronghold, ge tabletter mot loppor (för att utesluta parasiter även om han inte hade några) och schamponera med Malaseb varannan dag (behandla/motverka infektionen i huden).
Då fick jag inrådan att vänta i 2 dagar (även om det står 2 timmar i bipackssedeln) med att schamponera efter strongholdappliceringen. Till exempel så tog vi på stronghold en fredag och schamponerade på söndagkväll.
Det togs även blodprov för att utesluta fel på binjurarna och skökdkörteln (som kan orsaka hudproblem och eller klåda).

När han fortfarande inte blivit bättre med kliandet och vi nu visste att det inte var några parasiter eller hormonella problem var det dags att gå över till allergier. Då måste man utesluta foderallergi innan man kan säga att hunden har en omvärldsallergi och göra de tester för att ta reda på exakt vad i omvärlden hunden är allergisk mot (dammkvalster, pollen etc.)
Och där är vi nu, mitt i en eliminationsdiet beståendes av egenkokt mat eftersom de "färdiga" allergifodrerna inte lämpar sig lika bra för en utredning (flera hundar som är allergiska reagerar ändå, sen innehåller det även konserveringsmedel och färgämnen som hundar kan vara allergiska mot).

Någon kortisonbehandling har han aldrig fått göra och vad jag lärt mig så kan man inte använda en provbehandling med kortison till att ställa diagnosen allergi (eftersom många andra sjukdomar/problem som orsakar klåda blir bättre av en kortisonbehandling, inte bara allergi).
För att svara på din fråga så har kortison en väldigt snabb effekt!

Rätta mig gärna någon om jag har fel med något, men att utreda klåda på det sättet jag ovan beskrivit är ett av de bästa, effektivaste och säkraste sätten för att kunna ställa rätt diagnos och ge rätt behandling! (vågar jag nu påstå efter många timmars dermatologiföreläsningar, bokläsande och diskussioner med spikes dermatolog!)

Hoppas det ordnar sig för er och han slipper kliandet! Hur är det med plitorna, har de läkt nu?
 
Senast ändrad:
Sv: Magproblem, foderallergi?

Ang. vikten; han väger nu 7,9 kg =) Dvs har gått upp 600-700 g sedan sist så jag tror inte det är något fel där utan bara att han är svårfödd (och inför förra veterinärbesöket även varit magsjuk en vecka och då självklart gått ner så han var smalare än vanligt också).

Fel å fel. En foderallergiker som får ett foder som den är allergisk mot kan inte tillgodogöra sig maten ordentligt. Ett byte till ett foder som är hypoallergent eller inte innehåller det hunden reagear på brukar just ge en viktökning. Men, det kan också vara resultatet av en tillfällig magsjuka med viktförlust...
Tror inte jag glömt något nu...

Vaddå fel? Hunden gick ner i vikt medan han var magsjuk (jag tror det var från 7,8 till 7,2). Han är nu uppe i 7,9 vilket bara är bra eftersom han varit lite tunn. Viktuppgången (förutom att han inte varit magsjuk sen juni) beror sannolikt på att han 1) fått ett fetare foder än tidigare, 2) varit bättre på att äta upp maten än tidigare. Den tidigare tunnheten tror jag beror på att han inte ätit såpass mycket som han behövt. Nu är han bättre men skulle kunna lägga på sig liite till.
Visst kan allergi vara en tredje anledning men knappast den främsta.

Schampot är på 3% (har inte märket i huvudet med douxo kan stämma).
Han har gått på eliminationsdiet nu i 6-7 veckor.

Var anser du att vi fått bra resultat? Det enda resultat jag ser är som sagt att magproblemen är borta- av en eller annan anledning som jag inte alls är säker beror på fodret.
Rätta mig om jag har fel, är totalt nybörjare på hundallergier, men hunden måste väl ändå vara klifri innan provokationsbehandling? Här har det, om något, snarare ökat klådan.

Malibou_stacy: Plitorna har läkt och är i princip borta (någon enstaka sårskorpa kvar bara). Med andra ord kunde veterinären inte heller titta på dem. Hon tyckte inte han var lika mjällig och torr i pälsen längre i alla fall.

Blodprov är som sagt taget vid första besöket. Njurar, lever och blodsocker är kollade, har inte hört något om sköldkörtel.

Han låg precis och kliade sig igen i alla fall.
 
Senast ändrad:
Sv: Magproblem, foderallergi?

Med provokationsbehandling menar du då den tid efter de 6-8 veckorna med "allergimaten" där man först ger det gamla fodret igen för att se om klådan kommer tillbaka och därefter ger ett protein i taget? Den delen gör man endast om hunden bivit bättre (dvs kliat mindre helst inget alls) under de 6-8 veckor på "allergidieten".
Har han inte blivit bättre under de 6-8 veckorna betyder det ju att det är något annat än det som finns i maten som gör att han kliar sig och då slutar man med eliminationsdieten och gör tester för omvärldsallergi.

Nu verkar ju inte Sigge visa några symptom på det (viktökning med eller utan förändrad apetit etc.), men fel på binjurarna och sköldkörteln är inget man testar vid ett rutinblodprov. Utan det är tester som oftast måste skickas iväg för att utvärderas.
Man bör dock ta sådana blodprov i fall där klådan inte blir bättre eller misstanke om en underliggande hormonell sjukdom finns (tex passande symptomatik). Kan vara bra att ha i huvudet när hunden har hudproblem.

Usch, jag hattar när de sitter och kliar. Vaknade i natt av att Spike satt och kliade sig frentetiskt i skägget...Stackarn.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Du skriver själv att du inte tror att det här med vikten tyder på något fel, därav min kommentar "fel å fel".

Bra resultat
Magen är bra igen
Plitorna är borta

Det har bara gått 6-7 v (23 juni fick han fortfarande annan skonkost vad jag kan minnas?) - det är inte tillräckligt lång tid för att kunna göra en bedömning. Man får ha i åtanke att hunden kan ha samtidig atopi och foderallergi och då kan det hända att han inte kommer att bli "frisk" på enbart korrekt diet, men det är mycket viktigt att bedöma även en liten förbätting. Inte alla foderallergiker blir klådfria under eliminationsdieten utan det är provokationsdieten som är utslagsgivande. Om hunden inte blir sämre då kan man med stor sannolikhet utesluta foderallergi.

Ett annat "problem" är att Hypoallergenic är hydrolyserat till 10000 dalton - och studier har visat att vissa foderallergiker reagerar på proteinstorlekekar ner till 7000 dalton. Man har alltså en felprocent på Hypo. Hill´s z/d är hydrolyserat till 3000 dalton och därmed "säkrare". Å andra sidan är det inte alla hundar som tål den hydrolyseringsgraden och blir dåliga i magen av den anledningen.

Sedan är din hund inte behandlad mot parasiter eller hudinfektion (annat än med schampo?) - det kan också ge missvisande resultat. Liksom kortison.

Kanske ska du faktiskt byta vet. Bor du så till att du kan komma till KB vore det nog allra bäst.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Med provokationsbehandling menar du då den tid efter de 6-8 veckorna med "allergimaten" där man först ger det gamla fodret igen för att se om klådan kommer tillbaka och därefter ger ett protein i taget? Den delen gör man endast om hunden bivit bättre (dvs kliat mindre helst inget alls) under de 6-8 veckor på "allergidieten".
.

Här rekommenderas aldrig mindre än 8 veckors eldiet och den ska alltid följas av provokationsdiet, se mitt svar till Jenka. Små förbättringar kan vara svåra att se för djurägaren, eftersom det ofta går långsamt och man hinner "vänja sig". KB rekommederar en "elak" provokation där hunden får allt det den tidigare ätit på samma gång (50% + 50% eldietfoder), foder, ben, godis, matrester osv. Provokationsdieten ska utföras 14 dagar, men i de fall hunden blir klart sämre går man tillbaka till eldieten igen under 14 dagar, därefter kan man testa potein för protein alt foder för foder under 14 dagars perioder.

Tillvägagångssätten skiljer sig säkert åt mellan olika länder och specialister.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

KB i Stockholm? Bor i Linköping men kommer under hösten och vintern vara en del i Stockholm så då skulle det nog funka.

Plitorna har försvunnit, visst, men de har ju också kommit under eliminationsdieten. Kliandet har snarare blivit värre än bättre.

Ang. vikten var det från första början ett svar till den som undrade om sköldkörtelproblem med tanke på vikten.

Att det sista (parasiter och kortison) kan ge missvisande resultat är jag helt med på, därav min frustration. Man kan ju tycka att man ska kunna lita på vet.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Jenka: Ja hon håller bland annat till på Djurakuten i Stockholm.

TantEster: Jag uttryckte mig lite konstigt men det min veterinär (Ralf Mueller) rekommenderar är i princip samma som KBs rekommendationer. Skillanden är väl att han sätter 6-8 veckor, men helst 8!
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Har inte hört talas om denne Ralf, men är å andra sidan tyvärr en sån som inte lägger namn på minnet... Du pluggar därnere, om jag förstår saken rätt? Skitbra, om det är några dermatologikurser i antågande får du höra av dig så kommer jag och hälsar på!! ;)
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Har inte hört talas om denne Ralf, men är å andra sidan tyvärr en sån som inte lägger namn på minnet... Du pluggar därnere, om jag förstår saken rätt? Skitbra, om det är några dermatologikurser i antågande får du höra av dig så kommer jag och hälsar på!! ;)

En riktig snygging är det, hehe ;) http://www.med.vetmed.uni-muenchen.de/klinik/einrichtungen/dermatologie/personen/mueller/index.html (sidan är på tyska, men man brukar ju kunna förstå ändå)
Han har verkligen fått mig att bli väldigt intresserad av ämnet och har skrivit en väldigt bra bok (på engelska)
Ska hålla utkik om kurser, vet att det hålls något seminarium (som han leder) på tyska veterinärmedicinska föreningens kongress i Düsseldorf i oktober :idea:

Förlåt för trådkap, men det är inte heller det första i denna tråden...
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Här rekommenderas aldrig mindre än 8 veckors eldiet och den ska alltid följas av provokationsdiet, se mitt svar till Jenka. Små förbättringar kan vara svåra att se för djurägaren, eftersom det ofta går långsamt och man hinner "vänja sig". KB rekommederar en "elak" provokation där hunden får allt det den tidigare ätit på samma gång (50% + 50% eldietfoder), foder, ben, godis, matrester osv. Provokationsdieten ska utföras 14 dagar, men i de fall hunden blir klart sämre går man tillbaka till eldieten igen under 14 dagar, därefter kan man testa potein för protein alt foder för foder under 14 dagars perioder.

Tillvägagångssätten skiljer sig säkert åt mellan olika länder och specialister.

Den provokationen som vi gjorde efter el.dieten gick fort tror det tog 5 dagar så reagerade hon. Det jobbigaste var att klura ut all mat hon ätit under två år.
En del hade provpåsar andra fick jag be av kompisar som åt samma mat. Det tog dit att hitta rätt och inte behöva köpa 2 kilos förpackningar av allt.
Det som blev över fick hundstallet:laugh:
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Just provokationen är knepig. Eller långtråkig! Jag brukar tycka att man kan testa "rena" källor, t ex lägga till kokt kyckling, om det funkar kokt nötkött osv. Men ofta vill hundägaren testa ett foder som förhoppningsvis funkar istället. Eller fortsätta med eldieten när hunden äntligen blivit bra.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

kl

Hmm när uppdaterade jag sist? På kortisonbehandlingen började han klia sig mindre men slutade inte helt. Blev lika illa igen när vi drog ner på och slutade med kortisonet.
Satte på stronghold för en vecka sen.
I lördags påbörjade vi ny kortisonbehandling med lite högre dos för att se om han blev helt klifri men framförallt för att han ska få lite lindring i sitt kliande.
Veterinären har börjat prata om allergitest men då måste de ha varit utan kortison i 3 veckor. Hon funderade över om han klarar det eller om man måste vänta till en period som är lindrigare. Spontant tror jag han klarar sig med klåda i 3 veckor till, så mycket problem med det verkar han inte ha, men samtidigt kan han ju klia så JAG blir galen som sitter bredvid, vad ska då inte han bli?
Veterinären åker nu på semester så på onsdag (efter avslutad kortisonkur) har jag telefontid med annan veterinär från samma klinik.
Schamponeringen fortsätter vi med, tycker han ser bättre ut i ljumskarna men mellan trampdynorna är han fortfarande röd. Rumpan syns det aldrig så mycket i mer än att pälsen blir missfärgad när den är lång (och nu är han ju kortklippt). Inga plitor. Allergifodret äter han fortfarande.

tror som sagt att det inte är några större problem att vänta i 3 veckor så det är väl nästa steg om inte nya vet. har några andra idéer.
Vad säger ni? Om jag minns rätt är nu allt ni föreslagit gjort, om än i lite "fel" ordning.
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Pratat med den andra veterinären idag. Vi slutar med kortison och gör allergitest 13 september.
Glömde fråga men brukar detta vara blodprov eller typ pricktest?
Och ungefär vad brukar det kosta? (kan ju vara bra att veta hur mycket man ska se till att ha på kortet...)
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Det är lite olika från veterinär till veterinär. Vissa tar blodprov för att se leta efter allergenerna och andra använder sig utav intrakutantest "prick-test".
Jag vet att veterinären jag går hos föredrar intrakutantestet för att då använder man sig utav mer individuella allergener och huden är ju det organ som sjukdomen sitter i så det är logiskt att man bör testa där snarare än i blodet.

När det gäller kostnad vet jag tyvärr inte. Har tid hos veterinären nästa vecka för återkoll eftersom eliminationsdieten är slut nu och Spike också kommer behöva göra ett allergitest så jag kan fråga då! (Brukar vara lite dyrare i sverige än i tyskland men då har du ett ungefärligt pris i alla fall).
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Har ni förresten pratat om att ge honom något som stärker hudens immunförsvar? Typ essentiella fettsyror? Jag har fått rådet att ge Spike 1 msk kallpressad solrosolja om dagen. Man kan även ge tabletter med essentiella fettsyror till exempel viacutan som finns receptfritt på apoteket (finns även som spray), men det blir billigare med solrosolja. Det är dock viktigt att den är kallpressad (har hittat en från Kung Markatta, på ICA men finns säkert även i andra affärer)

Dessutom kan man ge antihistaminer som gör att många hundar kliar mindre (de gör även att man ofta kan minska på kortisondosen), men det kanske du redan fått till Sigge?
 
Senast ändrad:
Sv: Magproblem, foderallergi?

Efter lite googling ahr jag hittat lite olika pris på pricktest, men billigaste var 1200 kr och dyraste 2700 kr (i sverige).
 
Sv: Magproblem, foderallergi?

Tack! Har inte tänkt på att googla, kliniker brukar inte ha priser utskrivna. Inte här iaf.

Nej, vi har varken diskuterat fettsyror eller antihistaminer. Det sistnämnda borde ju kunna vara ett alternativ för att slippa/dra ner på kortisonet men nu ska han ju inte ha kortison alls så. Det ger ju oavsett inte svar på vad han är allergisk mot (men kanske ATT han är allergisk om han svarar på det?)
 

Liknande trådar

Hundhälsa Skulle vilja ha lite råd. Ascot kräktes i förgår morse: först lite direkt på morgonen och sen efter att han hade fått frukost. Efter...
Svar
10
· Visningar
941
Hundhälsa På människa vet man att pollen och gräsallergier kan ge magproblem (IBS symptom) men hur är det på hund? Finns det någon forskning på...
Svar
9
· Visningar
1 173
Senast: russinbulle
·
Hundhälsa Jag jobbade i Torsdags, lämnade hunden hos mamma innan jobbet vid 11-tiden. Hundarna fick då sin mat och Mollan åt med god aptit, sen...
Svar
2
· Visningar
1 270
Senast: Puffindog
·
Hundhälsa Hej! Jag ville bara få lite tips och råd angående min tollartik på 9 år. Jag dra mig lite för att ringa vet just nu, eftersom min...
Svar
3
· Visningar
5 851
Senast: dpmatte
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp