Vad föl och åringar har för sig i hagen lägger jag mig inte i, skuttar de över stockar och grenar där så är det bara att hoppas på det bästa. Vi kliver över bommar och stockar någon gång vid led- och miljöträning, men hoppar inte. Åringar växer jättemycket och kan få ont i kroppen. Tillväxtzonerna i kotorna sluter sig runt 12-18 månader har jag för mig och innan dess ökar risken för överansträngningar och förbeningar på fel ställen. Så jag skulle absolut vänta med löshoppning på kommando. Mjukt ridbaneunderlag ska man också vara försiktig med.
Jag tycker att om man vill träna sin åring är det lagom med skogpromenader, ev tömkörning förståss, om man behärskar det. Ha dem att springa överhuvudtaget på kommando kräver god koll på benen och allmänhälsan. En anledning till att man inte brukar ha åringar ihop med äldre unghästar på bete är just att åringarna behöver mer mat och vila än de äldre, som kan bli för busiga för dem. Det tycker jag kan vara bra att ha i bakhuvudet vid träning också - att inte jaga på och uppmuntra dem att röra sig mer än de gör av sig själva, för det är ofta ett riktmärke för vad deras kroppar tål. Viktigt är förståss goda rörelsemöjligheter i hagen, annars får man ut och gå så mycket man kan, men med ett öga på hur mycket åringen orkar med att ta in (huvudet blir också trött).
Själv har jag låtit tvååringarna löshoppa lågt några skutt i veckan eller varannan vecka under "träningsperioderna" (när de inte växt-vilat, sommarvilat eller tanke-paus vilat... dvs ett par månader vår och höst som vi "tränat" 2-4 ggr / vecka). Bra gymnastik och allmänstärkande, plus att det blir både en viss hindervana och miljöträning.