LCHF - recept och tips på mat

Sv: LCHF - recept och tips på mat

Tack. :laugh:
Nu skall jag bara lista ut vart Munkebäck ligger. :D

Mitt problem är ju, som sagt, att jag inte fixar allt fett i LCHF- kosten. Men "tillåter" jag kolhydrater så äter jag mängder.

Men jag skall prova filmjölk och müsli på morgonen jag med. Och lite LCHF light.
Och sedan skall jag be läkaren remittera mig till en dietist eller liknande. Jag känner faktiskt att jag inte klarar mixtra för mycket med min kost själv utan behöver hjälp av specialist.

Och jag håller med Petruska. Mixtra inte för mycket med maten.
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Du kan ha rätt där :o
Jag tror att jag äter för mycket "gömda" kolhydrater, t.ex så har jag svårt att låta bli frukt..... det är ju så gott :d och så ligger jag i underkant på fett, för annars så mår jag illa - jag kanske omedvetet har dragit ner mer.

Dax att se över istoppandet i ansiktet igen - tack för tipset!
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

:D Jag är väl märklig som saknar stuvade makaroner men det är så himla gott ibland :love: Med stekt falukorv :d :d :d

Aldrig hört talas om såna wraps? Recept? Googlade men hittade inget...

Receptet på wrapsen finns i början av den här tråden. Jag brukar oftast göra dem på bara äggvita, inte hela ägg, eftersom jag får äggvitor över när jag gör äggmjölk. En fördel med att göra dem utan äggulor är att de inte smakar ägg (såg nedan att du är trött på äggsmaken.)

Jag är trött på äggsmaken, trött på frösmaken efter allt bröd jag provat. *urk*

Jag gillar lax, torsk, kött och fågel. Försöker hitta på olika varianter, t.ex variera ostsås (då menar jag ädelostsås, fetaostkräm osv) och ibland äggmuffins med purjolök och soltorkade tomater men det är ändå nåt jag ledsnar på fort. Jag vill äta vanlig lasagne, jag vill ha vetetortilla till tacosen.

Testa wrapsen till taco! När det gäller lax så är den ju fet i sig själv så då behöver du inte fundera så mycket på att tillsätta fett utan bara vad du tycker är gott till. Jag brukar göra olika CF-såser, smaksatta med stenbitsrom, eller dill, citron, lite vitt vin o s v. Eller också äta smörstekt bladspenat. Eller en god sallad med babyspenat, gurka, paprika och en god vinägrett. Torsken är mager, så där behöver man däremot tänka på fetthalten. Något som jag tycker är JÄTTEGOTT till torsk är att panera med sesamfrö (alt sesamfrö blandat med solrosfrön). Helt enkelt supergott och mycket knaprigare än en ströbrödspanering! (Man kan föresten göra samma sak med kyckling!) Till den panerade torsken gör jag gärna en kall sås på CF och hemlagad majonnäs. Ö h t gillar jag kalla såser till fisk. Men en vitvinssås är ju sällan fel det heller!

När det gäller kött så väljer jag helst de fetare styckningsdetaljerna, som karré, entrecote eller högrev - precis som med fet fisk behöver man inte tillsätta så mycket extra fett då. Och dessutom är det ju dessa styckningsdetaljer som smakar mest, tycker jag! Till ren- och älgkött t ex blir det däremot viktigare att tänka på fetthalten. Jag gillar grönsaker och äter gärna olika wokade eller ugnslagade varianter till kött. T ex rotselleribitar tillagade på samma sätt som klyftpotatis - blir jättegott! Även fänkål blir jättegott i ugnen. Eller dina favoritgrönsaker strimlade till en wok. Ett annat favorittillbehör är vitkålssallad - det tycker jag är jättegott till det mesta i kött- och kycklingväg!


Jag har aldrig varit en grönsaksmänniska och min grönsaksfantasi sträcker sig till salladshuvud, paprika, tomater och gurka. Broccoli gillar jag inte... Jag tror att det är att jag saknar variationen man har när man tillåter sig själv äta ris/pasta och potatis...

Skulle inte sitta illa med en fiskpudding t.ex! Med skirat smör och potatis till...

Vi har ätit det mesta, t.ex fetaostfyllda färsbiffar, tacolåda, paprikafyllda tacofärs, baconlindad kyckling, korv stroganoff utan ris/pasta, pizzakorv (en annan variant av korv stroganoff).

Ja jag gillar mycket mat men jag älskar (tyvärr) kolhydratrika mat, som pasta och ris och inte minst sagt bröd... Vitlöksbaugette skulle jag kunna döda för också... Ja, det är ju lite maträtter som jag ätit i hela mitt liv och tyckt om som jag tvingas välja bort och det är nog det som gör mig lite ledsen...

Måste du välja bort dem då? Självklart kan du inte äta dem varje vecka om du samtidigt vill äta enligt LCHF, men att säga att du ALDRIG får äta dem tycker jag är onödigt hårt. Själv har jag alltid varit MKT svag för potatis och trodde inte jag skulle kunna klara mig utan det. När jag började med LCHF ville jag därför inte "förbjuda" potatis - utan det skulle vara tillåtet vid de tillfällen som jag kände att jag ville ha potatis. Till min förvåning så blev inte alls dessa tillfällen så ofta som jag hade trott - inte ens i början. Och numera har jag kommit fram till att potatis är OK varje gång jag har möjlighet att äta nyupptagen mandelpotatis. Det är så gott att jag nästan blir yr i huvudet av det - men annan potatis känns inte alls som att den är värd ett avsteg med mer värk som resultat. Men om jag från början förbjudit mig själv att äta potatis, då tror jag att jag haft betydligt större problem att avstå! Jag tycker därför att du ska tillåta dig att äta dina favoriträtter - men välja tillfällena med omsorg! Och se till att njuta av dem då!

GI tillåter ju pasta och ris med långsamma kolhydrater, bröd också därav mina funderingar, jag vill bara hålla min vikt nu och INTE gå upp igen. Ska börja gymma på nytt igen efter uppehåll sen nyår pga tidsbrist. Och då tycker jag att jag borde hålla vikten med tanke på att jag då ökar min förbränning.

Men jobbigast av allt är att jag som fd sjuk i ätstörning hamnat i den hemska tankegången där jag är rädd att gå upp så fort jag äter fel, fuskar. Jag vill inte ge upp helt utan vill kunna unna mig gott o leva gott men jag får så dåligt samvete att jag mår dåligt av det. Jag kanske måste släppa på min ångest och bara låta saker o ting vara. Äta som jag vill. Jag vet inte, har det bara så jobbigt just nu :(

(med andra ord tror jag att den sjuka delen av mig är tillbaka, ätstörningen som inte visar sig fysiskt, än...)

Det här låter INTE bra... Jag vet alldeles för lite om ätstörningar för att kunna ge dig något annat råd än att du ska vara rädd om dig! Utifrån det du skriver här tror jag ännu mer på vad jag skrivit ovan att du inte ska förbjuda dig själv att äta dina älsklingsrätter. Då tror jag att du riskerar att bli alldeles fixerad vid vad du INTE får äta och det är knappast bra... Mat ska vara roligt och inte en källa till dåligt samvete!

tio tecken
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Men jag skall prova filmjölk och müsli på morgonen jag med. Och lite LCHF light.

Varför inte välja turkisk yoghurt istället för filmjölk?! Turkisk yoghurt har mycket bättre förhållande mellan fett och kolhydrater. Jag har varit yoghurt-müsliätare större delen av mitt liv (fast då 0,5 %-ig yoghurt och "vanlig" müsli - dock osockrad.) Så mitt första år på LCHF åt jag turkisk yoghurt samt en mkt god hemmagjord müsli efter recept från Airams och Annica D:s första kokbok. (Man blandar olika frön m m och rostar med lite olja i ugnen så att den blir riktigt knaprig.)
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Jag har provat, men jag tycker inte om yogurt. Förutom översötad fruktyogurt. :(
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

GAAAAAAAAAH jag skrev ett långt svar o så försvann allt. Jag får återkomma nån annan gång, orkar inte skriva om allt jag skrev nu... Lite kan jag skriva ändå...

Men det jag ser i ditt inlägg är "problem" för mig. Feta köttbitar som karré osv klarar jag inte av, jag äter aldrig fettet på köttbitar och det enda jag äter är knaperstekt bacon... Så jag måste ändå kompensera med fet gräddsås.

Jag äter inte så mycket grönsaker, och tycker inte om kål, tyvärr så jag är "begränsad" där om jag ska kunna äta god mat... Men kan prova paneringen du föreslog iallafall, typ schnitzel.

Jag kan inte beskriva mina tankar, tror man måste vara sjuk för att "förstå"... Men det jag är mest rädd är att jag ska gå upp igen om jag tillåter mig det jag saknar. Jag känner att jag inte kan tillåta mig äta det jag saknar bara för då får jag ångest och blir orolig för att jag ska gå upp i vikt om jag tillåter mig det på t.ex helgerna utöver pizzan o chipset.

Tycker också det är jättesvårt att veta hur mycket kolhydrater man kan tillåta sig äta. Tänk om mina två brödskivor (totalt ca 50 g bröd=ca 15-20 g kolhydrater totalt max) är det enda jag kan äta till vardags utan att gå upp?

Jag gick ner enbart av LCHF trots jag fuskat hittills, jag har nu stannat på vikten men sambon verkar fortsätta neråt då han är lite bättre på den punkten (äter inte frukost utan brunch och middag totalt=två lagade mål om dagen, jag äter frukost och middag plus lunch ibland, beroende på) och nu har jag precis satt igång mitt gymmande efter en dålig period sen nyår så om jag går över till GI o tillåter mig lite mer kolhydrater kanske jag håller vikten tack vare träningen eller om jag går ner ett par kg till eller får lägre fettprocent...
Men jag vill ha en kost som är hållbar livet ut, LCHF är garanterat inte den kosten jag kan leva med. GI kan jag leva med däremot men där är jag rädd för kolhydrater, lite konstigt kanske...

(nu skrev jag visst om nästan allt ändå... :D)
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Jag kan inte beskriva mina tankar, tror man måste vara sjuk för att "förstå"... Men det jag är mest rädd är att jag ska gå upp igen om jag tillåter mig det jag saknar. Jag känner att jag inte kan tillåta mig äta det jag saknar bara för då får jag ångest och blir orolig för att jag ska gå upp i vikt om jag tillåter mig det på t.ex helgerna utöver pizzan o chipset.

Tycker också det är jättesvårt att veta hur mycket kolhydrater man kan tillåta sig äta. Tänk om mina två brödskivor (totalt ca 50 g bröd=ca 15-20 g kolhydrater totalt max) är det enda jag kan äta till vardags utan att gå upp?

Jag gick ner enbart av LCHF trots jag fuskat hittills, jag har nu stannat på vikten men sambon verkar fortsätta neråt då han är lite bättre på den punkten (äter inte frukost utan brunch och middag totalt=två lagade mål om dagen, jag äter frukost och middag plus lunch ibland, beroende på) och nu har jag precis satt igång mitt gymmande efter en dålig period sen nyår så om jag går över till GI o tillåter mig lite mer kolhydrater kanske jag håller vikten tack vare träningen eller om jag går ner ett par kg till eller får lägre fettprocent...
Men jag vill ha en kost som är hållbar livet ut, LCHF är garanterat inte den kosten jag kan leva med. GI kan jag leva med däremot men där är jag rädd för kolhydrater, lite konstigt kanske...

(nu skrev jag visst om nästan allt ändå... :D)

Jag tycker det låter som att du i första hand behöver hjälp att hantera dina tankar kring mat... snarare än tips på olika rätter.
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Fettskr... Jag menar kolhydratskrämd? Du går inte upp i fettvikt av kolhydrater, det är fortfarande kalorierna som styr. Du borde, efter att ha läst och skrivit så mycket i de olika trådar som diskuterar lågkolhydratkost, insett det. LCHF är en diet man väljer, antingen för att man trivs med den och/eller för att den kan uppfattas hjälpa mot en sjukdomsbild. Om du inte finner ro i den dieten, för att den t.ex. skapar för mycket ångest och krav, så är det dags att tänka om.
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Detta är en recept och tips på mat tråd. Alla råd till muppia tycker jag att ni ska ta via pm.
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Jo, det är mycket möjligt det är så... Men jag orkar inte krångla med psyket igen sen jag slutade gå dit, kommer bli omständigt att försöka få in foten och det känns ju inte akut heller.


inter - Det spelar ingen roll, man går ju upp i vikt av kolhydrater (vätska) och blodsockret svänger utav helvete... Dieten i sig ger mig inte ångest, det är hur jag ser på den. Hur jag själv "förbjuder" mig själv att äta det jag saknar, jag kan ju likaväl äta stuvade makaroner o stekt falukort en kväll nån gång utan att bli tjock...


Scilla - förlåt, det blev lite väl parantes det sista!


KL
Nu går vi tillbaka till recepten igen...
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Gjorde lax i ugn i går och hittade en ny krydda i affären som jag provade
Wasabi&sesam. Blev gudomligt gott.
Att sen kryddan råkade innehålla ett litet E-nr 551 kan jag leva med så god som den var :angel: (försöker i största möjliga mån undvika sådana kryddor).

Till laxen blev det avokado, Fontanas getost och limecremefraiche, enkelt men gott

Ungarna gjorde fattiga riddare till sig själva, men då passade jag på att Zumba i vardagsrummet för att inte bli frestad :D
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

*kl*

Tänkte dela med mig av två recept som jag "hittade" i gamla tidningar.

Gibne Blaban
1 gurka
2 vitlöksklyftor
6 dl turkisk yoghurt
3 dl fetaost i tärningar
2 dl svarta oliver
2 msk basilika
1 dl hackade soltorkade tomater

Riv gurkan i en skål och blanda i pressad vitlök.
Blanda sen i resten av ingridienserna.
Klart!! Gott att ha till grillad mat nu när sommaren är på G :idea:

Kasslergratäng med ratatouille
4 port.
400 g kassler
1 röd spetspaprika
1 gul paprika
1 orange paprika
1 purjolök
2 gula lökar
1 aubergine
2 msk olivolja
salt, peppar
1 burk cocktailtomater
1 förp mini-mozzarella
2 dl riven parmesan
Garnera med färsk timjan

Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skär grönsakerna i bitar, fräs dem i en gryta med het olivolja.
Salta och peppra. Tillsätt cocktailtomaterna och låt koka ihop i 15 minuter.
Tärna kasslern och blanda i med grönsakerna (ratatouillen).
Lägg över allt i en smord ugnssäker form.
Finfördela mozzarellan och parmesanosten över gratängen.
Gratinera mitt i ugnen i 15 minuter. Garnera sist med färsk timjan.


Kasslergratängen har jag inte provat själv men visst lät det gott??
Gibne Blaban däremot är ett "måste" till grillade köttbiten - jättemumsigt!!
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

*KL*

Åt MKT god lunch idag! Fyllde en äggwrap (se recept tidigare i tråden) med ph-ost, babyspenat och gravad lax.

(Jag gravar laxen själv - så jag kan styra mängden socker i gravningen. Den som är känslig kan ju annars välja kallrökt lax istället.)
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

Har hittat en riktig favorit som definitivt blir mitt alternativ till potatissallad i sommar!

Waldorfsallad (recept från Cathrine Schücks LCHF för tjejer)

6-8 msk majonnäs (jag gör egen, men funkar säkert med färdigköpt också)
ev 2 msk creme fraiche
ca 1 dl finskuren stjälkselleri
1 saltgurka el ättiksgurka i bitar
1 bit färsk gurka
1 bit purjolök
1 näve valnötter, hackade
salt, peppar

Den blir förståss godast om den får stå i alla fall några timmar - men gärna till nästa dag.

Till detta äter vi ikväll kolgrillade kycklingben. Har marinerat dem i en marineringsburk som maken fick som present idag. I marinaden har vi bl a torkad citron som vi nyligen köpt hem från Dubai - det är första gången vi testar att krydda med det så spänningen är oliiiiiidlig! :D Såg föresten att stans största "orientalaffär" säljer torkade citroner, så för den som vill testa finns det säkert att få tag på närmare till än i Dubai!

Maken har skottat bort snön på en liten del av altanen så nu ska jag gå ut och tända grillen! :D
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

*KL*

Har nyss skurit lite "sashimi-lax" som nu får ligga till sig i frysen. Resterande bit av laxen ligger på grillen för att tillagas på låg temperatur - det blir dagens middag.

Jag tycker lax är så gott i sig så man behöver inte krångla till det! Däremot bör den tillagas på låg temperatur - antingen i ugnen eller på grillen - för att bli så saftig att den smälter i munnen. Till laxen äter jag helst en klick cremefraiche (helt blandad med Kalixlöjrom) och ångad grön sparris. Alt smörstekt bladspenat. Men en blandad sallad är inte heller fel.

Edit: JÄTTEGOTT till laxen är att smaksätta CF med färska örtkryddor och - inte minst - finhackad gräslök. Men med tanke på snödjupet här i Luleå dröjer det tyvärr ett bra tag innan det första gröna börjar anas i kryddlandet...
 
Senast ändrad:
Sv: LCHF - recept och tips på mat

*KL*

Har nyss skurit lite "sashimi-lax" som nu får ligga till sig i frysen. Resterande bit av laxen ligger på grillen för att tillagas på låg temperatur - det blir dagens middag.

Jag tycker lax är så gott i sig så man behöver inte krångla till det! Däremot bör den tillagas på låg temperatur - antingen i ugnen eller på grillen - för att bli så saftig att den smälter i munnen. Till laxen äter jag helst en klick cremefraiche (helt blandad med Kalixlöjrom) och ångad grön sparris. Alt smörstekt bladspenat. Men en blandad sallad är inte heller fel.

Edit: JÄTTEGOTT till laxen är att smaksätta CF med färska örtkryddor och - inte minst - finhackad gräslök. Men med tanke på snödjupet här i Luleå dröjer det tyvärr ett bra tag innan det första gröna börjar anas i kryddlandet...

LAx är väldigt gott ja :) Håller med om cf klicken till.
Gräslök och lite annat har jag inte tänkt på att man kan blanda i, det är ju gott ju och jag har en hel del kvar i frysen sedan i somras :)


Tänkte höra om någon har bra tips på något gott att göra med kalkon, har kalkonstek i frysen som börjar vara mogen att ätas upp. Brukar göra med sherrysås, fyllning etc, men vore kul att göra något annat någon gång.
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

är kalkonen färdiglagad?
kan man inte skiva den och ha som macka? och så lägga på en massa gotte ovanpå? :) typ skinka, ost, röra på cf och majjo?

eller om det är en icke tillagad stekbit så gör en gryta med lite grönsaker och grädde?
 
Sv: LCHF - recept och tips på mat

kl

jag har en fråga vad man kan göra med inläggningssill.
hittat en burk med sill som har 0,0g kh. inget sockerlag i den således.

kan man göra ngt annat än bara blanda med majjo och CF eller smetana. förslag på kryddor som kan göra det extra spännande?

tänkte jag kunde käka lite sill som tillskott på långkedjigt omega 3. laxen är ju uppvuxen på kolhydratrik mat så känns lite meningslöst att äta det....
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stil på bostad för uthyrning.
Tillbaka
Upp