Sv: Lång och låg - lodplan
Svar både till Psychogrrl och Zora
Det är bra att många är med i den här diskussionen. Vi verkar alla ha en viss kompetens i botten och samlad kompetens brukar ju ge resultat
Som jag förstår det...
Sjef bubblar om att man måset stärka magmusklerna och därför knycklar man ihop hästen...
Heuschman är här och pratar om att hästen bär oss inte med magmusklerna ge faen i dom.(Han sa fler saker och jag tror han baserade en hel del på Bürger)
Chris Johnston säger - den där gubben fattar ju inte hur ryggen fungerar....På hans seminarium så försökte jag flika in att heuscman kanske sa så beroende på vad sjef sa. Men han är inte intresserad av en sådan diskussion utan bara av vad som rent mätbart sker.
han beskrev galopprörelsen som en pendelrörelse som var initierad av magmusklerna.
Egentligen så är det så att i frånskjutet - frasparket när hästen rätar ut alla bakbenets leder så får ju den kraften hästen passivt att hamna i svank (vill man ha en bra galopp skall man hålla emot där....)
Får att "vända" så att bakbenen börjar tänka framåt igen så tar magmuskelrna i, ( en slutsats av det blir ju att vill man ha en rund galopp vill man att de skall ta i lite extra)
Självklart blir det olika i olika gångarter och desutom så finns det ju int ebara klumpen magmuskler utan; ( För den som är intresserad)
Transversus - bara håll ain magen
Diafragma andas och stabilisera.
Oblique inre stbilisrea rotation när bäckent tippar antagonist till diagonala amultifidi
Oblique yttre stabilisera och.... som när den får en stimaluns på sig drar ihop sig och initierar bakbenets rörese framåt,sedan komemr resten, synennligen mer aktiv i galopp på ena sidan
Rectus abdominis som vinklar om bäckenet (vänder i galoppen) stabiliserar ryggen anatgonist till multifidi och ryttarens vikt
....
Vad jag inte kan få att stämma med någon annan information är att Iliiopsoas för fram benet. Jag har kollat upp Illiopsoas arbete med Helmut Schranke som utbildar equitrapeuterna ( inför en artikel)
Illiopsoas är en av få muskler som inte strikt arbetar fäste mot ursprung, utan kontraktion kan påverka båda ändar.
Om ryggraden stabiliseras av rectus abdominis så böjer Illiopsoas höftleden, ( vilket står i både männsikans och hästens anatomibok) den för inte fram benet utan minskar bara vinkeln i höftleden.
Om Inte ryggraden stabiliseras ( av rect. abd. så jobbar den tvärt om och drar ned länden.)
Nägon här var inne på just det - att när vi rider utan att få hästen att stabilsera sin ryggrad så ser det ut därefter.
Det är det vi gör fel här i Sverige för eftersom ryttaren inte tar ansvar för sin balans
så kan häsetn aldrig _röra sig i balans_.
Du kan aldrig få det runda mjuka röreselmönstret som en riktigt klassiskt skolad ryttare tillåter - eller en tysk beridare.
Så länge som hästen upplever ryttarens som obehaglig börjar han aldrig stabilisera sin ryggrad underifrån. Han hittar aldrig sin balans.
Han kommer heller aldrig till ett korrekt arbete - vinklar in bäckenet, så länge man börjar med att böja i sidled.
Det finns skyddsreflexer som kopplar ur rygg och maguskler när man överböjer i sidled.
Följdaktligen så lär dålig AR ridnin hästen att jobba utan rygg ocg mage, var det inte Tessan som skrev om den överdrivna oscilaltionen
Ett annat ridfenomen är att så länge vi lär eleverna att sparka på med underskänkeln - så kommer våra hästar att spänna sina yttre och inre magmsukelr som "skydd mot obehaget"
De låser därmed ryggen och bakbenen- eftersom de stör den alternerande rörelsen
Vi fokuserar inte på balans i Sverige.
Vare sig inom Ar eller inom "Dressyrridning"
Istället så försätter vi hästen ur balans - förväntar oss att han skall lyda våra hjälper och kunna prestera. - Funkar det inet så tar vi i lite till
Det var väl det som var Balkenholls beska droppar, Vi kan helt enkelt inte korrekt "grundträning av en häst"
Vi kan inte rida en häst i en en öppen grundform vi har inte en sådan balans - därför halar vi in tygeln.
Jag har haft tur och fått känna på något annat sätt.
Jag känner mig blåst av det "svenska systemet"
Framför allt å hästens vägnar.
Därför är jag arg.
Därför skriver jag min bok.
Susan