Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ang köttfärssås och inte gilla grönsaker (tomat, lök etc)
Jag har en son som är precis som dina barn och jag kör allt utom köttfärsen i matberedaren innan jag lägger i det i pannan. Smaken finns där (för oss vuxna) men sonen ser inte att man lagt i det. Krossade tomater, lök och ibland lite grädde, det blir en fin utfyllnad till köttfärssåsen utan att det märks
Hittills har han inte klagat!
Man kan nog inte ösa köttet för mycket, så ös på. Temperaturen beror på vad du ska laga, hur länge och så. Det brukar stå i kokboken. En grilltermometer lär vara en bra investering säger de som kan laga mat.
Håller med Escodobe. Våran är lite si och så, men jag struntar fullkomligt om hon BARA äter upp potatisen på tallriken och inget annat. Det är ju jättebra det med. Nässta dag kanske hon äter 2 saker eller en annan grej. Spelar ingen roll alls...bara hon äter något på tallriken.
Ang pålägg, måste man ha olika sorters pålägg menar du ? Våran vill bara ha smör..fine, duger det med. Inte behövs det nåt mer inte.
Du skulle sett när vårat dagis fick en RIKTIG kock. En kock som lagar ALL mat från grunden, bakar eget bröd, gör egen sylt samt allt är ekologiskt. De första veckorna var barnen hemskt skeptiska..det var ju så mycket annorlunda smaker och färger helt plötsligt.
Den förre kocken var inte ens utbildad, utan gjorde så gott hon kunde för husmor var sjukskriven...extremt mycket halvfabrikat, såg trist ut, luktade inte mycket...MEN barnen åt. Dom visste ju inget annat. Sen kom denne eminenta kock, och givetvis om barn är van att saker och ting ska se och lukta på ett visst sätt så blir det ju aningens konflikt. Vad är det här ? Första gången dom fick falafell som ex (hemgjorda) så var det usch och fy. Ingen ville ha gröna köttbullar. Nu har kocken jobbat i 3 månader, och nu lassar barnen in sina falafflar med god aptit. Som sagt, en vanesak är det.
Min syster och jag hade en tuff uppväxt. När vi frågade vad det blev för mat till middag och vi tyckte att det var äckligt blev svaret från den elaka modern "Synd om dig då som blir utan mat.". Och så var det. Det blev inte någon annan mat till oss med undantag för om det var någon matvara som någon av oss inte mådde bra av att äta. Följden av detta är att min syster och jag äter det mesta som serveras. Inte alltid med god aptit och i stora lass, men i regel så pass att vi inte svälter ihjäl eller är oartiga om vi är bortbjudna.
Jag är bara så väldigt trött på gnället:
-Fy vad äcklig mat!!!
-Jag vill inte ha!
-Du gör aldrig nåt gott!
-Varför ska vi ha grönsaker?!
-Jag äter inte det!
-Jag tänker inte ens smaka!
-Det ser äckligt ut!
-Det låter äckligt!
Måste bara fråga om det är riktigt potatismos eller "köpemos" du lagar? Riktigt potatismos med en smörklick i brukar gillas av de flesta barn.
Jag tycker att du fått bra tips, sätt er ner och gör ett vettigt veckoschema och sedan kan barnen vara delaktiga med att laga maten.
Har du provat finriven kål blandad med burkananas? Nu älskar mina barn grönsaker i alla former men det är nog den största favoriten och då kan man göra rätt stor sats och ha i kylskåpet. Stekta morötter med koriander är också en favorit.
Hur äter de på skola och förskola? Går maten ner där så är det ju underligt om den inte går ner hemmavid?!
Hos oss har vi regeln att man måste smaka men gillar man det inte får man äta sig mätt på resten. Ena tjejen gillar inte konsistensen på hackad lök så där gör vi ibland mindre bitar.
Jag tycker också att ni kan prata igenom ordentligt hur tråkigt det är för den som lagat maten om andra bara säger att den är äcklig, det är ju väldigt positivt att äldsta barnen börjat uttrycka sig annorlunda.
Kanske ni kan ha en "matkväll" på helgen där ni passar på att laga och förbereda några rätter tillsammans så går det snabbare på vardagarna?
Jag lyckades (nästan) få ungarna att fatta att de faktiskt inte fick säga att maten är äcklig. Det är den inte, det är de som är kräsna. Om de absolut måste, så fick de säga att de inte tycker om/inte äter ... /fyll i valfritt livsmedel/ men bara en gång per rätt och måltid. Jag behöver inte höra arton gånger samma dag att någon inte gillar tomat, så korkad är jag faktiskt inte.
Det löser inte problemet med kräsenheten, men man kan i bästa fall reducera gnället.
Du gör aldrig något gott, är ju en lögn, så det får de heller inte säga. Jag kan förstå om det i stunden känns som att jag aldrig gör något gott, men då fick de säga det istället.
jag kör allt utom köttfärsen i matberedaren innan jag lägger i det i pannan.
Jag blir riktigt trött på att höra om hur äckligt grönsaker är, tex.
Jag är bara så väldigt trött på gnället:
-Fy vad äcklig mat!!!
-Jag vill inte ha!
-Du gör aldrig nåt gott!
-Varför ska vi ha grönsaker?!
-Jag äter inte det!
-Jag tänker inte ens smaka!
-Det ser äckligt ut!
-Det låter äckligt!
Men kan de laga middag själva när de är 9 och 7 år? Inte ens jag är ju nån höjdare ibland Nu låter det som om jag ALLTID misslyckas och så är inte fallet, men ju mer de trilskas med maten, desto större är ju också risken att jag misslyckas, motivationen försvinner lite och det är ju inte kul att göra något jag bokstavligen hatar när det mottags med kritik och rynkiga barnnäsor.Måste ju säga att jag hade ALDRIG i livet skulle accepterat att mina ungar tilltalat mig på det viset
På nåt sätt känns det som om det inte är maten som är ert huvudsakliga problem egentligen, utan barnens brist på respekt. Och då menar jag inte respekt för "auktoriteten Mamma", utan för dig som medmänniska.
Jag tycker inte man ska behöva ta något från ungarna som inte hade varit ok mellan vuxna...hur ska dom annars lära sig hur man bör uppföra sig?
Här hemma lever vi efter "det är inget j-a hotell ", dvs man äter det som serveras, är det nåt man inte gillar äter man av det andra UTAN att gnälla...ingen kommer heller tjata om att man måste äta något man inte vill, man behöver inte smaka heller även om det uppmuntras.
Att kalla någon mat "äckligt" är aldrig någonsin ok, inte heller att snacka en massa om vad man inte gillar.
Kidsen får delta i matlagningen, och önskar dom någon särskild rätt får dom planera och med lite hjälp laga o servera den själva. Brukar bli nån dag i veckan...och då gäller självklart samma regler även för oss vuxna, dvs glatt äta upp snabbmakaronerna och (soja)korven utan att klaga
Kidsen äter det allra mesta med god aptit, och har så gjort från första början.
Dessutom vet du ju vad de tycker vid det här laget. Påpeka det för dem!
Här hemma lever vi efter "det är inget j-a hotell ", dvs man äter det som serveras, är det nåt man inte gillar äter man av det andra UTAN att gnälla...
glatt äta upp snabbmakaronerna och (soja)korven utan att klaga
Kidsen äter det allra mesta med god aptit, och har så gjort från första början.
I går kom han fram till spisen och kikade och jag såg att han skulle säga något opositivt så innan han hann göra det så sa jag: "Inte ett ljud!!!" så han gick och sa inte ett enda negativt ord, mer än en fråga om han kunde slippa blomkålen, vilket han ju fick, resten åt han med god aptit
Min son äter vissa grejer på skolan som han inte vill ha hemma, och det är lite skumt.
Men kan de laga middag själva när de är 9 och 7 år? Inte ens jag är ju nån höjdare ibland