Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Min erfarenhet är inte att akademisk ridkonst = blankt kandar och sporrar. Alla akademiska ryttare är inte kloner av Bent Branderup, utan ryttare med olika bakgrunder, erfarenheter och attityder. Tack och lov.
Men det går inte att blunda för att den utrustningen används flitigt inom inriktningen och att blankt kandar i vissa fall används flitigt på väldigt unga hästar även av meriterade tränare. I specialshoparna för AR kan man köpa akademiska stänger och renässansstänger, men vissa av dem har inte ens tränsbett i sortimentet. Och ni kan ju prova att bildgoogla "akademisk ridkonst"... Stänger, stänger och åter stänger.
Så vad ska folk tro?
Det har varit märkligt modererat på AR forumet allt för länge.. tur att forumet plockades bort och bara blev ett prefix i forumet ridning.. eller troligtvis därför.
Märker man ju bara i denna diskussionen där moderatorn Aaaaldrig sett något som förekommer ganska frekvent inom grenen.. som stång på unga hästar och piff och puff.. Snacka om skygglappar de luxe...
Det blir väl alldeles säkert ett gult kort för mig oxå i och med denna kritiken
Men det skiter jag i..
Men du ser ju aldrig ngt. varken på film eller IRL.
Nej det största problemet tror jag är okunskap om hur verktygen fungerar och utfrån det använda dom med eftertanke. Den okunskapen finns inom alla inriktningar, även inom den "vanliga" dressyren.
Nej idag med Sprenger som bettutvecklare främst så gör varken det 2 eller 3 delade det du beskriver o billigare plagiat följer.Det tvådelade trycker upp i gommen och det tredelade trycker på lanerna när båda tyglarna används samtidigt, tex det ena guidar och den andra håller emot
Nä precis...
Sen har vi alldeles för olika syn på vad som är duktiga ryttare och välutbildade hästar så därför så ser vi ju inte samma saker.. kanske därför vissa aldrig ser nått
Tycker knappt inte ens dom "bästa" inom grenen är redo för stång.. ungefär som om det skulle vara tillåtet i LB att rida på stång.
Jag blir så trött på ryttare o troligen usla "tränare" som inte kritiserar sina elever när hästen inte "går" att rida på tränsbett.
Lite självkritik kan inte skada istället för att återigen skylla på hästen.
Sätt upp en elitryttare på kusen o vips så "går det" om än en stunds korrigeringar av kanske långvarig felridning. Som har kunskapen att lära om- göra rätt.
MEN jag tycker att stång är något man använder för att pröva det man redan kan, inte för att gena förbi trassligheter i grundutbildningen. Sökning framåt neråt kommer dels när hästen bjuder framåt genom hela kroppen och kroppen har bringats i balans genom rakriktning. Dels kommer den som en naturlig reaktion när hästen svarar på ett tygeltag med eftergift i nacken. Under förutsättning att bettet inte är för skarpt kommer den då att följa bettet framåt när ryttaren långsamt ger den en större ram. Den kommer att sträcka fram hela halsen från manken och framåt och lyfta och välva hela halsens överlinje och sätta nosen längst fram, och den kommer självmant att söka kontakt utan motstånd med ryttarens hand.
INGET proffs rider på annat än anatomiskt ledat tränsbett.
Just för att hästen måste våga trampa på mot bettet o gå att få in "mellan tyglarna" Lika på båda. Skrämmer man den till att knäppa av tappar man även bakbenen. De är inte korkade. De VET vad de har i munnen!