Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

"Mellan skänkel och hand" är ett uttryck, och uttryck är inte alltid bokstavliga. För mig är inte betydelsen "förhållande tygel och drivande skänkel", utan det handlar snarare att fånga upp hästens energi och få den att arbeta rätt.

Det finns fler uttryck som kan tyckas vara lite missvisande, tex "gå på tygeln". Det antyder ju att man ska börja i fel ände :cautious:
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

KL
Som en sammanfattning kan jag säga att jag tycker att vilken disciplin eller inriktning det än handlar om så ska inte utrustning användas som inte ekipaget är redo för. Att sätta stångbett i händer på en oerfaren ryttare eller i munnen på en ung/outbildad häst är förkastligt.
Så här tänker jag när det gäller mig själv.
Mitt sto går med föl och är inte riden sedan mitten av mars. Jag hoppas kunna smyga igång ridningen i mitten av oktober ungefär. Då blir det bara tränsbett ett tag. Hon ska sakta men säkert sättas igång igen. Det är mycket som ska finnas på plats innan en stång blir aktuell igen. Det kommer att ta ett tag innan vi är där vi var före dräktigheten och det får det göra. :)
Så ser jag på det.
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Jag är helt grön inom AR men har försökt läsa på mycket i sommar då jag tycker att det verkar intressant, och jag blir jätteförvirrad nu. Det här med "mellan tyglarna" och "mellan hand och skänkel" är väl inte något som används inom AR överhuvudtaget? Tyglarna ska väl hänga lösa så mycket som möjligt, och samlingen komma från att hästen "sätter sig" istället för att man klämmer ihop den med förhållande tyglar och drivande säte/skänkel? Eller? Förklara gärna så att jag förstår :).

Och ALLA proffs inom dressyren rider ju emellanåt på kandar?

Det går inte att lösgöra och samla hästen genom att, som du skriver, klämma ihop den med förhållande tygel och drivande skänkel. Man kan inte förhålla och driva samtidigt, det blir helt motstridiga hjälper som bara förvirrar hästen. Jämför med att gasa och bromsa en bil samtidigt, vad som händer då.
Däremot vill man ha en kontakt med hästen via tygeln, en ram. Att börja med hängande tygel och tro att hästen ska rama in sig alldeles av sig själv är att vara naiv, tycker jag.

"Proffsen" rider på kandar på tävling pga att det är en regel i tävlingsreglementet från en viss nivå. Och sedan kan man ju tycka vad man vill om att kandar måste användas:)
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Du kan aldrig rida på MED energi o långa tyglar. tjolahopp. Därav hästen lärs att gå sakta.
I V D säger man med halvhalter åt hästen att -Vänta! Snabbt följt av eftergift, men inte att man släpper iväg den lika som innan.
Då får inte tyglarna vara långa för då kan hästen inte känna det finstilta o man blir grov i sina hjälper.-

det är en grov missuppfattning vad som egentligen är en känsla. mellan hand o skänkel.

man har bara en lätt kontakt o driver inte på mot handen, utan en sak i taget o hästen ska vara självgående. Inte drivas framåt hela tiden, utan den ska gå / bjuda hela tiden. Sparkstötting.
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Nu har inte detta egentligen så mycket med diskussionen att göra men jag hoppas någon av er kan vara vänlig svara på min fråga iaf. :)

Jag har nyligen tagit över en gammal dam som gått MSV dressyr, strax innan hon kom till mig har hon blivit undersökt av en erkänd "hästtandläkare" som konstaterade frakturer på tänderna närmast bettet. Denne tandläkare drog slutsatsen att frakturerna uppkommit av att hon bitit sig fast i bettet och i kombination med en hård hand så har tänderna gått sönder. Han rekommenderar då att hon enbart ska ridas på rak stång då hon inte tar tag i bettet på samma sätt med en sådan. Jag rider henne därför med en rak stång nu, mest skogsmulle nu i början men min ambition är att inom kort börja träna för en AR tränare här i närheten.

Jag rider henne utan kontakt med munnen just nu när vi bara skogsmullar men vad föreslår ni att jag ska göra sen när jag börjar ta lektioner och börjar träna henne mer? Ska jag fortsätta ha stången eller ska jag ta ett "vanligt" rakt bett trots att hon gärna biter sig fast? Jag har inte provat det själv men enligt de som haft hand om henne innan så tar hon tag i bettet så fort hon får chansen. Hästen är ett GROVT halvblod på 176 så hon är stark som fasiken och vet om att hon är så stark, med stången försöker hon inte ens (har inte försökt med mig alls än). Jag hade gärna satt på henne ett vanligt bett på banan men vet inte om jag vågar med tanke på det som tandläkaren sagt.

När hon kom så gapade hon väldigt när hon fick ett bett i munnen, stod och gapade i säkert fem minuter efter att man tränsat och var även lite bökig att tränsa, drog upp huvudet och var ovillig till att tränsas över huvudtaget, men då hade hon ett tjockt gummipelham, jag bytte sen mot en tunnare rak stång och nu börjar hon suga på bettet omedelbart och dyker ner med huvudet i tränset självmant när jag håller det framför henne så det känns som hon trivs rätt bra med det bettet jag har nu men som sagt, när jag ska börja träna henne så behöver jag kanske ha något annat? Gaah! Vad har ni för förslag? Hur ska jag göra? Ska jag gå på tandläkarens linje för att det faktiskt kan skada mer eller ska jag försöka hitta något annat?

Ursäkta det nästan trådkapandet! :)

PS: Bör kanske tillägga att jag är en rookie inom det här med AR men vill gärna börja med det! :)
 
Senast ändrad:
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Hur just du ska göra med just ditt sto tror jag inte att folk som inte sett er kan råda kring.

Genrellt hade jag velat veta att man lagat frakturerna och hästen är smärtfri. Men det förutsätter jag är gjort.

Det där att man ska ha rakt bett eller rak stång är väl standard från de flesta hästtandläkare då man har häst med bettproblematik.
De är ju sällan hästutbildare och har sällan utbildat x antal hästar till någon högre nivå.
Jag som tränare har en lite annan syn på det och är färgad av det jag jobbar med. Man har då pga sina egna referensramar inte helt sällan lite andra åsikter.

I min värld är raka bett dumma att utbilda på iom att de ger tvetydiga signaler eftersom de saknar den ledade delen som ger att man kan inverka i en sida/tygel i taget.
Jag tror ju inte att en häst "biter sig fast i bettet"(som du kallar det) för bara för att.
De gör oftast det för att de är i obalans/stela. Och då så lite att de flesta inte märker det.

Så jag hade om hästen var symptomfri/smärtfri i truten backat i utbildningen och skolat om den. En häst som ligger på så är i min värld inte välskolad oavsett om man lyckats pressa igenom rörelser.
Allt man har i för mkt truten har man för lite av bak.

Däremot kan de inte alla tränare lära ut ombalansering, snarare väldigt få.
När man i skritt kan lägga hästen i vilken böjning som helst och flytta bakdel etc utan att den försöker balansera sig genom att slå sig fri, krulla ihop halsen eller använda handen som rullator har man ofta hittat någon form av balans.
Sen kommer det att man ska kunna göra "övergångar" i riktning, tempo och ev tvärning utan att formen eller känslan i handen eller takt/tempo ändras.
Därefter detsamma i trav och därefter i galopp.

Hästen ska balansera sig genom att sätta sig och vinkla bak, inte genom att spänna underhalsen(och då antingen krulla ihop, hänga i handen eller slå upp skallen).
När den gör det och man får påverka den i sidled utan att den väljer att ta till underhalsen har man inga bettproblem.

Men då kan behöva tänka utanför den ridning som är a la TR. Man kan behöva böja mer, tvära mer etc i ett inledande stadie, för att mjuka upp en stel häst. Så den KAN balansera sig.

Få hästar idag är lösgjorda. Och få hästar idag rids med lätt kontakt i fronten.
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Som proffs kan man med en bra kapson lossa muskulära spänningar i hästar som lite snabbskjuts för att ryttaren/ägaren sen ska få enklare att rida och börja lära sig rida hästen på vanliga bett.

För att "bita sig fast" måste hästen spänna emot rätt mycket i kroppen.
Har de länge gått så blir de stela.

Att bara rida dem utan kontakt kan visserligen göra att en del mjuknar något.
Men flertalet kan behöva hjälp med det muskulära.
Antingen per BRA proffs och kapson. Eller med en BRA ET/kiro etc.
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Bara en liten fundering.. Det kan inte vara så att tandläkaren menade ett rakt tränsbett? En del vill ju kalla dem stänger... (Dvs de kallar allt med rak mundel för "stång")
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Lite KL

Eftersom tråden kapades lite :) så fortsätter jag på samma tema. Vet någon om det stämmer att det är pga hästtandläkares rekommendation som tränsbetten idag är så tunna att de är att jämföra med bridongbett? Det påstods så i en hästsportaffär jag varit inne i nyligen. Jag letar mig blå efter ett vanligt tjockt tvådelat tränsbett, men hittar inget. Får väl vårda mitt 30 år gamla bett ömt, det bett som min känsliga dam gillar bäst. Ska leta i lådorna om något mer gammalt bett finns sparat.

Förr sa man att smala bett är skarpare än tjocka. Har den åsikten ändrats?

/Solis, som uppenbarligen lever i en egen bubbla och inte riktigt hänger med i utvecklingen :)
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

CC: Välj en stång som du även kan använda en bridongtygel till (t ex pelham), rid huvudsakligen på bridongtygeln och använd stångtygeln när hon blir stark eller biter sig fast.

Jag tycker inte att det är fel att rida en stark häst på stång i öppen form i skogen, om det innebär att man kan rida avslappnat och ge hästen frihet att röra sig och gå framåt och om den trivs med det.

Även om idealet är att kunna rida sin häst på tränsbett kan jag tycka att det med gamla starka hästar kanske kan vara OK att kompromissa lite. Det är ett stort projekt att träna om dem efter konstens alla regler. Det är ju ett stort nog projekt att träna en talangfull oförstörd unghäst efter konstens alla regler.
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Lite KL

Eftersom tråden kapades lite :) så fortsätter jag på samma tema. Vet någon om det stämmer att det är pga hästtandläkares rekommendation som tränsbetten idag är så tunna att de är att jämföra med bridongbett? Det påstods så i en hästsportaffär jag varit inne i nyligen. Jag letar mig blå efter ett vanligt tjockt tvådelat tränsbett, men hittar inget. Får väl vårda mitt 30 år gamla bett ömt, det bett som min känsliga dam gillar bäst. Ska leta i lådorna om något mer gammalt bett finns sparat.

Förr sa man att smala bett är skarpare än tjocka. Har den åsikten ändrats?

/Solis, som uppenbarligen lever i en egen bubbla och inte riktigt hänger med i utvecklingen :)

Jag tänker inte heller hänga med i "utvecklingen"

Åk till Tyskland där dräller det av tjocka tränsbett i butikerna.. troligtvis för att deras tandläkare inte styr utvecklingen utan deras ryttare tänker själva och vet vad hästen går bäst på. Smala bett ÄR skarpare .. var och varannan häst man ser knäpper av.. det ska mycket till att dom ska våga ta kontakt med ett så smalt bett. Tycker bara det är i Sverige man ser så smala bett på hästarna. (i den vanliga dressyrridningen då)

Japp :sneaky:
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Ja, jag blir lite förvånad när det skrivs trådar här t.ex. där man undrar om man ska betsla upp sin häst från tränsbett. För dagens tränsbett är ju redan så skarpa, tycker jag.

Vet du om man kan hitta bett i Tyskland via nätet? Jag har en unghäst som behöver ett bett och det skulle vara lättare om man slipper ha samma bett till båda hästarna och skifta träns hela tiden (om jag inte hittar något mer gammalt bett i gömmorna här). Det vore toppen om det gick att hitta :)

Man kan ju tycka att det är märkligt att tandläkarna rekommenderar att rida med skarpare bett...
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Tandläkarna rider oftast inte själva och har ingen susning.... jag vet många tränare som är helt vansinniga på detta.

e-bay kanske? Jag brukar googla på dressyrstövlar av tyskt märke så brukar man hamna på tyska online-butiker :D
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Det verkar som att veterinärer med specialisering på hästars tänder ser oerhört mycket skador i munnarna på grund av bettet. Jag förmodar att ett bett som är för tjockt för att ligga bra i munnen kan trycka både här och där och ge problem. Men visst är det svårt att hitta lite tjockare bett i dag. När jag ville hitta ett tredelat tog jag det tjockaste Sprengerbettet jag kunde hitta, men jag tycker att det är rätt smalt jämfört med mitt gamla tvådelade.
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Det finns en uppsjö av tjocka tränsbett på tyska e-bay. .både 2 och 3 delade.. kollade precis.
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Mina hästar har inga skador trots tjocka tränsbett.. det beror nog på hur man använder dessa + nosgrimmor.

Eftersom jag rider fälttävlan , varierar jag bett och nosgrimmor väldigt ofta vilket gör att tryckpunkterna hamnar olika.. det är väl oxå det tandläkarna rekommenderar .. att variera
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Här i Sverige har det blivit nån konstig mani på korta och smala tränsbett. I Tyskland/Holland utbildas hästar med tjocka 14-15cm långa tränsbett och när samma häst kommer till Sverige rids dom med 11-12 cm långa tunna bett, ibland med bettringarna halvvägs in i munnen!
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

... och sen får man läsa i var och varannan tråd här på buke att "min häst trivs inte med bett" eller " min häst kan inte ha tränsbett" ....

Nä men tro fan det ... :sneaky:
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

Lite KL

Eftersom tråden kapades lite :) så fortsätter jag på samma tema. Vet någon om det stämmer att det är pga hästtandläkares rekommendation som tränsbetten idag är så tunna att de är att jämföra med bridongbett? Det påstods så i en hästsportaffär jag varit inne i nyligen. Jag letar mig blå efter ett vanligt tjockt tvådelat tränsbett, men hittar inget. Får väl vårda mitt 30 år gamla bett ömt, det bett som min känsliga dam gillar bäst. Ska leta i lådorna om något mer gammalt bett finns sparat.

Förr sa man att smala bett är skarpare än tjocka. Har den åsikten ändrats?

/Solis, som uppenbarligen lever i en egen bubbla och inte riktigt hänger med i utvecklingen :)
Tjockleken har min tandspecialist aldrig pratat om öht. Han har kollat hur betten ligger i munnen för att försäkra sig om att de ligger bra och på rätt ställe. De flesta bett är ju bara tjocka vid mungiporna och där borde tjockleken inte störa hästen. Har de ont om plats så är det ju inne i munnen och på mitten är det inte många bett som är tjocka.
Jag har i och för sig inte köpt nytt tränsbett på länge. De jag har är hela och fina än, så jag har nog missat detta.
Kommer att tänka på de gamla kronbetten nu. 1:or och 2:or. De var rejäla de.:)
 
Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?

[QUOTE=Solis;15995866Jag har en unghäst som behöver ett bett och det skulle vara lättare om man slipper ha samma bett till båda hästarna och skifta träns hela tiden (om jag inte hittar något mer gammalt bett i gömmorna här). Det vore toppen om det gick att hitta :)
Vad är det för bett du letar efter? Jag har en del bett som inte används som absolut är tjockare än ett bridongbett.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Dressyr Tips på bett till hispanoarab med liten munhåla. Import som 7-åring, riden på kandar med mycket stöd. Kontroll av mun vid ankomst...
Svar
12
· Visningar
638
Senast: Fiorano
·
Utrustning Hej! Tänkte kolla, då jag gärna vill ha varierade åsikter kring mitt lilla dilemma jag har.. Min häst, hon är en väldigt egensinnig...
Svar
7
· Visningar
919
Utrustning Det börjar bli dags att börja fundera på att kanske ta sig ut på någon dressyrstart i sommar och jag behöver bettips eftersom man inte...
Svar
17
· Visningar
1 389
Senast: Fazeem
·
Hästmänniskan Jag hoppas kunna bolla lite tankar med andra hästkunniga här. Jag, min man, och vår 17-åriga dotter kommer inom kort att flytta till en...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
6 101
Senast: mamman
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 17
  • Breeders dressyr 2024
  • Ridskoleryttare

Omröstningar

Tillbaka
Upp