kraftig käpp och lite utevistelse?

Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Vi hade den boken i skolan, den är lite speciell och gammaldags ibland och lite överdriven :angel:
Det står tex. att man alltid ska rykta hästen i bara skjortan för det är ett ansträngande arbete. Tänk om man inte har någon skjorta då, eller om man har kallstall och det är vinter :angel:

Om du inte har en skjorta får du kanske inte rykta hästen? Ingen skjorta-ingen rykt :D
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

hmm..ärligt talat så har ts ryckt saker lite ur sitt samband...

så här står det i HHiP:
Små ytor, som rasthagar, utsätts för ett stort slitage. Ytan bör därför beredas med sand eller grus och regelbundet hållas efter.
En söndertrampad, ojämn rasthage med döda träd, hål och uppstickande rötter är farlig för hästarna.


detta är inget jag skulle tycka var dåligt. det visar ju att man tänker på hästens säkerhet?

det står också att:
Det finns underlag och väderlek då det är olämpligt att släppa ut hästen. Om marken är frusen, ojämn, hal, bottenlös
eller om det ösregnar mår hästen bättre i stallet. Det är inte värt att riskera hästen hälsa, även om man kommit överrens
med hästägaren om daglig utevistelse
eller för att det ska bli lättare för ryttaren eller kusken att rida eller köra.


även detta verkar vettigt tycker jag.

Om man är osäker på om man har kontroll över hästen ska den utrustas med huvudlag eller stigbett.
Om hästen har grimma använd alltid kedjegrimskaft med kedjan trädd genom grimman för säkrare kontroll.

Man bör bandagera livliga hästar eller utrusta dem med andra typer av benskydd, så att de inte skadar sig i hagen.


delen med ryktskraporna håller jag inte riktigt med boken i men det finns en förklaring till agerandet:

Om hästen biter mot skrapans spetsar upplever den en smärta som den inte vill utsätta sig för igen.

så som jag uppfattar boken så tror jag inte att de menar att man köper boken, köper hästen och sen är det bara att läsa sig till det hela.
Jag tror inte de menar att Lisa på ridskolan ska skära upp hovbölder.

en lite väl vinklad bild av ts.. tycker jag
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag skrev att små hagar skulle sandas. Det står det i boken. O du skrev det också.
Att marken var frusen skulle man inte släppa ut hästen. Det står ju så!
Man bör bandagera livliga hästar. Ja, så står det också.
Sen har du bara lagt till ex "så att de inte skadar sig". Här inne är det hästmänniskor och om man bandagerar livliga hästar i hagen har man väl en anledning och inte bara gör det som står i boken?
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Du har aldrig tänkt på att det kan ligga något bakom varför hästen bits?
Om du läser mitt tidigare inlägg igen så skriver jag:
"Alla hästar är individer och man måste behandla dem som individer. Man måste också förstå varför det är på ett visst sätt och hur dessa problem uppkommit. Man kan inte säga att en metod fungerar på alla, och det är där man som person och hanterare av hästar måste vara lyhörd för situationen."

Tycker även många av dina andra resonemang är skrämmande också, att du tycker det är ok med ryktskrapa under jackan och så vidare, man ska väl inte skrämma ett djur att lyda?? Och att använda ett tillhygge som en käpp??
Vart har jag skrivit att det är ok att använda ryktskrapa under jackan och att använda tillhyggen??????
Jag förstod resonemanget i sej, det var det jag kommenterade på. Själv hade jag aldrig använt mej utav ryktskrapor under jackan, men jag förstod att det används som skydd från att bli skadad om man blir biten. NU SKRIVER JAG DOCK att jag ibland använder "tillhyggen" och då i form av ett ridspö. Dock inte att slå hästen med bara för att.

Det med att det är ok med hagar som bara är grus/sand och lägga ut hö eller inte heller okej i längden! En häst ska ju kunna aktivera sig själv i en hage, visst alla har inte den möjligheten, men in i det längsta ska man ju försöka se till att det finns träd, gräs, pinnar m.m. hästar tycker ju det är kul att leta rötter, pilla på barken osv. Jag vet att det inte finns överallt, men tyvärr tror jag många bara tittar på stallet och ridmöjligheterna när de väljer stall, glömmer hagarna. Visst vintern får man ju lägga ut hö, men de har för hoppningsvis fortfarnde träd, buskar eller annat att pillra med??
Varför drar du ett sträck antingen eller?? Bara för att marken är gjord av sand innebär inte att det inte finns träd, eller annat för hästen att aktivera sej på. Sverige har ett gynnande klimat på sommaren för hästarna, men alla länder har det faktiskt inte så. Jag jobbade i Kalifornien ett tag med hästar där och de hästarna gick på sand mest hela året, då det är en öken. Man körde ut träd och andra aktiviteter till dem. Så visst går det att få fina trevliga hagar utan att det växer gräs på marken. Och vem har sagt att hagarna ska vara små som frimärken??

Och att hästen, om det inte vräker ner, är 35 plusgrader eller 25 minus, bara är ute 2-3 timmar per dygn är väl inte ok?? Sen då, rids de 1-2 timmar / dag och därefter står i stallet??
Jo, jag tycker faktiskt det om omständigheterna ser ut så! Jag har mina hästar ute hela dagen, men jag kan förstå människor som inte har det! Det är stor skillnad på en hobby eller tävlingshäst jämfört med en gallopör eller en travare som ligger i hårdträning.
Dessutom brukar det inte vara så att de rids en kort stund och sedan får stå i stallet 23 timmar om dygnet, utan man gör ju annat med hästarna i sådana stall.
Sedan beror det ju på omständigheterna där man har hästarna. Jag ser hellre att tjejerna på Djurgården i Stockholm kan få rida och vistas i stallet, än att hästarna ska ha lagstiftat 12 h utevistelse och ridskolan måste stängas för att det inte finns plats att bygga fler hagar.

Och du, Ramonarunds, du verkar inte vara så insatt med tanke på din kommentar om islandshästar, ofta klipper man en islandshäst just pga sin tjocka päls, kanske bara på halsen för att släpa ut värmen, det är lite svårt att träna dem annars eftersom det blir så enormt varma. Och en islandshäst kan och är ofta också en tävlingshäst. Islandshästarna är de hästar som ökar snabbast i Sverige. Både som privat häst, i tävlingssammanhang och i hästnäringen.
Det är stor skillnad på en isländshäst och ett fullblod, så är det bara!! Jag gav ett exempel för att visa hur olika raser är olika. Det är fortfarande stor skíllnad på en islänning som är front-klippt och ett fullblod där man klippt hästen från topp till tå.

Hur som, tycker det är tragiskt att människor med din inställning, att hästar bara SKA fungera, arbetar med hästar.
Du är hjärtligt välkommen att hälsa på hos mej och mina hästar så får du se hur det går till. Tror att du kommer få dej en lite annan attityd än den du har om mej idag. Dessutom tolkar du vad jag skriver på ditt sätt och ser inte helheten i det som skrivs. Var lite mer kritisk och se sambanden. Bara för att jag skrev att jag förstår varför någon kan göra på ett visst sätt innebär det inte att jag gör så själv. Du är hjärtligt välkommen!!
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

eller om det ösregnar mår hästen bättre i stallet. Det är inte värt att riskera hästen hälsa, även om man kommit överrens med hästägaren om daglig utevistelse
även detta verkar vettigt tycker jag.
Här har jag motsatt uppfattning. Men så har jag aldrig sett på vattendroppar som livsfarliga.
Våra hästar går inte in även om det spöregnar. Dom borde väl veta?
Nej, det är människan som mår bättre av att vara i stallet om det ösregnar, inte hästen.

LIA
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Skillnad på att ha ägt en eller två egna hästar under 20 års tid mot att ha jobbat proffisionellt med dem.

Käpp kan vara ett ypperligt hjälpmedel. Behöver inte innebära att man slår hästen med den helelr för den delen.

Om du menar mig, men inte törs skriva det rakt ut så har jag bra mycket mer erfarenhet av en eller två hästar...
Hoppade min första hopptävling som 7-åring, jobbat med hästar, ägt ett antal, hjälpt till att rida i ordning en del halvvilda ponnys nu på "äldre" dagar eftersom jag är så pass liten...
Men det kanske inte räknas....
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Ulrika Jansson;6664159t skrev:
Du har aldrig tänkt på att det kan ligga något bakom varför hästen bits? Det vanligaste är ju att det finns en anledning, hästen kanske har ont någonstans och inte mår bra? :

Jag, som feriejobbat en kort tid i sjukstallet på ett djursjukhus har lite svårt att förstå det där resonemanget. Tacka faen för att hästarna har ont, de är lik förbaskat inte acceptabelt att de biter hästskötarna i armen och det går inte att lägga upp en 3-månadersplan för att få dem hanterbara, de måste hanteras och förmodligen behandlas dagligen. Visst får hästen reagera, hugga i väggen är OK men aldrig i folk.

Jag förstår heller inte det förfärliga med att ha en ryktskrapa under ärmen, den häst som lyckas göra sig illa på den är långt utanför ramarna för det tillåtna... Hästen biter i elstaketet, en hästskötararm eller en riktigt taggig buske och inser att där var ingen bra idé, där biter jag inte igen! Jag ser tvärtom ett extra värde i att hästen gör sådana erfarenheter, till synes utan ingripande från hästskötaren. Att klura ut lösningar där hästen själv står för både aktion och respons kan rentav vara vettigt bl a för att det aldrig blir några problem med timingen av feedbacken. Det är heller inte särskilt troligt att hästen på något sätt känner sig hotad eller pressad för att det gjorde ont när den bet.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Om marken är frusen, ojämn, hal, bottenlös
eller om det ösregnar mår hästen bättre i stallet. Det är inte värt att riskera hästen hälsa, även om man kommit överrens
med hästägaren om daglig utevistelse
eller för att det ska bli lättare för ryttaren eller kusken att rida eller köra.[/I][/B]

även detta verkar vettigt tycker jag.

Tja, detta innebär att hästar i mellansverige och norrut bör stå på stall under vinterhalvåret då marken är frusen.:smirk: Jag är ganska tveksam till om detta är bättre för hästen...
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Om du had eläst ordentligt så hade du förstått att det menas att man inte ska ha för klupig klädsel vid rykt eftersom det hämmar kroppsrörelserna.

Prova själa och rykta tio hästar effektivt iför fem tröjor och tjock vinterjacka....
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Vaddå törs skriva rakt ut?

Jag riktar inlägget åt den jag avser.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

jag är för daglig utevistelse.
men om det hade varit risk för mina hästars hälsa
så hade jag låtit dem stå inne

det har hänt att när jag inte haft regntäcke under de skånska ösregnen så har de fått stå inne under dagen
då ingen är hemma och kan ta in dom.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Om hagen är frusen och knagglig öberallt är det väldigt påfrestande för hästarna att vistas där. Det vet du ju själv hur jobbigt det är att gå längre stunder på sådan mark.

Då kan man låta hästarna vara inne mer. Innebär inte att de inte får gå t alls...
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag skrev att små hagar skulle sandas. Det står det i boken. O du skrev det också.
Att marken var frusen skulle man inte släppa ut hästen. Det står ju så!
Man bör bandagera livliga hästar. Ja, så står det också.
Sen har du bara lagt till ex "så att de inte skadar sig". Här inne är det hästmänniskor och om man bandagerar livliga hästar i hagen har man väl en anledning och inte bara gör det som står i boken?

men du rykte sakerna ur sina meningar och stycken och jag tycker att det gav det ett helt annat innehåll.

Jag tycket att som du skrev det så verkade det som att man enligt boken skulle göra dom där grejerna bara för att.
Men det finns en tanke bakom varje sak och genom att ta bort den och sätta ihop ny meningar med bitar från andra så blev hela grejen missvisande.

t ex
*De flesta hästar mår bra av två-tre timmars utevistelse. Utevistelsen ska inte vara ett sätt att göra det bekvämt för ägaren.
Jag tycker att detta låter som att boken menar: Hästar behöver egentligen inte vara ute. Det är bara lata människor som inte orkar mocka som har hästarna ute.

eller att hästar behöver ju inget gräs, så vad f*sen vi sandar skiten.

Detta är vad jag tycker.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag tycker att den boken är en av få hästböcker som är vettiga!!! Men den riktar sig inet till pluttenutthästägaren med en häst som man klär i rosa saker och gullar med, utan till den som jobbar proffesionellt hästar.

Jag köpte boken 1999 när jag hade ett halvblod på foder och själv skulle ha allt ansvar för en häst.
Jag tyckte boken var jättebra, och är förvånad över att det tydligen skulle stå så konstiga saker i den som TS skriver. Men när citaten sätts in i sitt sammanhang låter det bättre.
Tror jag ska plocka fram boken från hyllan och läsa lite igen ;)

Immer
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Han försökte nafsa lite men då sa jag "hrrmmm" lite argt och då slutade han.
Det skulle inte förvåna mig om den reaktionen var lika viktig som slaget.

Men mina ben skakade när jag ledde ut honom i hagen. Inte av rädsla men av den där spänningen som blev när jag blev förbannad. Efter han kom ut i hagen fick jag sätta mig ner och vila lite och ta hand om armen som värkte efter bettet.
Om jag förstår det hela rätt, så slutade du att vara rädd för honom och det gjorde nog stor nytta.

Med tanke på att det gick bra, så tycker jag inte att det var något fel i att du slog till honom den gången. Däremot tror jag att risken är större att man skapar nya problem om man tillrättavisar genom att använda våld jämfört med om man tillrättavisar på andra sätt.

Ett varnande exempel finns i en av Klaus Ferdinand Hempflings böcker. Jag tror att boken heter "Hästarnas budskap" och i den står det om hur Hempfling själv fick lära sig ett och annat om våld den hårda vägen. Efter att ha blivit attackerad av en mycket ilsken häst flera gånger, bestämde han sig för att försvara sig med en kraftig pinne. Problemet var bara det att hästen svarade med en kraftig spark. Längre fram i boken beskriver han vad han lärde sig av att observera förvildade hästar och om hur han med icke-vålds-metoder lärde sig att hantera den ilskna hästen.

Betydelsen av våld som uppfostringsmetod är antagligen överskattad. Om man exempelvis blir biten för att en häst vill tränga sig före för att snabbare komma till sin mat, så tror jag att det är viktigare att hindra hästen från att komma fram än att hämnas genom att slå på den.

Jag tyckte han alltid såg så ledsen och missförstodd ut.
Utan en vettig relation till människor är det ju svårt för en häst att trivas med att bli hanterad.

För övrigt: Gick han ensam i hagen?
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Här har jag motsatt uppfattning. Men så har jag aldrig sett på vattendroppar som livsfarliga.
Våra hästar går inte in även om det spöregnar. Dom borde väl veta?
Nej, det är människan som mår bättre av att vara i stallet om det ösregnar, inte hästen.
Nej vatten är inte farligt.. inte för hästarna heller i viss mån MEN!
Eftersom vi har hästar i fångeskap så kan hästen sällan själv välja skydd för väder och vind eller underlag Det bestämmer vi som människor åt dem.

På tex stora anläggningar så är det svårt att få markerna att räcka till ..de blir snabbt söndertrampade och hästarna går då i lervällning..
Detta är inte sunt för någon häst..
Och i detta fall anser jag att hästen nog kan få stå inne lite mer än vanligt för att dels spara på makerna och för att spara på hästen..Det är skit jobbigt att knata runt i lera timme ut och timme in.Och det slutar då ofta i att hästen står still i vilket fall på samma fläck.
Det som jag ser som viktigt är att hästen då om den får vara inne får utlopp för sitt rörelsebehov på annat sätt.. genom mer ridning eller körning eller annat.
Och då säger jag så här Utevistelse i all ära.. men i bland kan faktiskt hästen må bra i stallet oxå.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag tycker faktiskt att en begränsning för hur många hästar man får ha på en viss markyta vore på sin plats.
Jag har sett många anläggningar som ser ut så som du beskriver (små leriga hagar)

Där skulle jag inte vilja släppa mina hästar. :cool:
 

Liknande trådar

Hästvård Hjälp!! Vad tror ni det kan vara? Tog ut min häst i hagen som vanligt. Inga fel på henne. 2 timmar senare är hon blockhalt.. Har varit...
Svar
15
· Visningar
3 317
Senast: Mia_R
·
Hästvård Min shettis drabbades för en vecka sedan av ett kraftigt kolikanfall. Det tog närmare 72 timmar innan hon inte fick återfall. Efter...
2
Svar
22
· Visningar
6 726
Senast: Luleå
·
  • Låst
Hästvård För att förkorta så mkt som möjligt så. Häst pigg och glad tidigare, pigg som en spigg och rörde sig både mycket, gärna och utmärkt...
2 3
Svar
51
· Visningar
7 088
Senast: axel
·
Hästvård Lillens till och från hälta eller vad vi ska kalla den är tydligen av en envis sort, och jag börjar bli rejält frustrerad. Kort...
2
Svar
24
· Visningar
3 775

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp