kraftig käpp och lite utevistelse?

Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Haha... visst är den, lite av grejerna är ju liksom "heeej 1800-talet". Men andra avsnitt är riktigt användbara. Som det där ansnittet som togs upp innan... hur man vattnar stallgången för hand - det är ju för att det inte ska damma när man sopar sen.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Av vad jag har erfarit så räcker det med att ryta lite åt hästen och möjligen vifta lite framför den, det är en lika god skrämsel effekt som att slå på den.

Tycker inte att det är försvarsbart på något vis.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Ja, en bitande häst slutar när man lär den att bitas medför en mycket obehaglig känsla!!
Med tanke på diverse berättelser om så kallade problemhästar, så tvivlar jag på att det gäller alla hästar.
Jag blir alltid lite oförstående och faktiskt lite smått förbannad när människor tror att man inte kan uppfostra hästen genom att ge den en smäll.
Är det inte ganska meningslöst att hetsa upp sig för en sådan sak?
Man måste lära sej att läsa hästens språk och därefter praktisera det på våra egna hästar.
Om man lyckas läsa hästen korrekt, så borde man kunna låta bli att ge den en anledning att bitas.
Tittar du hur hästarna beter sej mot varandra i hagen så ser du att om en häst biter en annan så antingen går den bitna hästen iväg och medger att den är undergiven, eller så försvarar den sej tillbaka och meddelar den bitande hästen att mej sätter du dej inte på.
Är det säkert att en ledarhäst som blir biten alltid svarar med att bita den andra hästen hårt? Vettiga ledarhästar blir sällan utmanade, så jag inte själv sett vad som brukar hända. I vissa hagar är den ranghögsta hästen en riktig skitstövel som ofta råkar i gräl. Sådana grälsjuka hästar vill man ju inte ta efter.
Hade man som människa inte sagt ifrån har du snart en häst som tar äverhanden helt, och det är inte roligt med 700 kg man inte har kontroll på.
För att säga ifrån behöver man inte ge hästen "en smäll som heter duga" och jag tror att det finns effektivare alternativ i de flesta situationer.
Jag har aldrig varit med om att en häst som fått en smäll när den bitit någon blivit mer aggressiv. Har hästen visat tendens på att propsa upp sej efter första smällen har den fått en till illa kvickt och där har det lagt sej.
Jag tar hellre itu med problemet innan det blir ett problem och jag ger hellre en smäll för mycket första gången, än att småbråka med hästen om samma sak i en längre period.
Det där tipset om ryktskraporna och en kraftig käpp riktar sig rimligtvis till den som vet med sig att en häst brukar bitas. Om man hamnar i det läget så har man uppenbarligen inte gjort något vettigt åt situationen från första början. Dessutom handlar det tydligen om en häst som biter så hårt att det gör ont, och det tyder också på ett långvarigt problem. Om man lyder bokens tips utan att komma tillrätta med sitt ledarskap, så finns det nog en risk att man kommer att fortsätta att bråka med hästen om samma sak i en längre period.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag tycker att den boken är helt värdelös! :crazy: Brukar sitta och läsa i den bara för att få mig ett gott skratt...
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag jobbade på ett ställe i vintras som vikarie. Där hade de en unghingst som var helt rabiat. Han bet och högg, sparkade och stegrade (slog med frambenen mot en) varje gång man ens rörde honom. Det är den enda hästen jag varit rädd för. En dag högg han mig ordentligt i armen när jag skulle ta på täcket. Det blev bara ett streck i min hjärna och jag smällde till han med handen över mulen. Hårt. Fy fan va arg jag var. Ont gjorde det också. Efter den gången var han from som ett lamm mot mig. Han gjorde ingenting till/från hagen och jag berömde honom hur mycket som helst varje gång.

Ägaren sa att de hade precis börjat leda honom i grimma (han var väl 2.5-3 år) för han var så "galen". När de longerar går han in i mitten och stegrar och slår mot personen.

Så jag är helt övertygad om att det är inte orsaken är inte hästen, orsaken är ägaren och skötaren. Han kommer bli mycket farlig, ägaren säger bara att "det försvinner med åren".
Så jag vet inte vad jag annars skulle gjort när han högg mig? Det är första gången jag smäller till en häst hårt (o sista hoppas jag).
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Idag har inte alla hästar tillgång till att vara ute alls under dagen, så att skriva att ALLA hästar mår bra av 2-3 timmars utevistelse tycker jag är vettigt. Det är skillnad på den personen som har 5 st hästar på egen gård och på den professionelle galopptränaren som har 40 hästar stallade där de rids 2 gånger om dagen. Det är också stor skillnad på att ha en islänning med vinterpäls ute från morgon till kväll under vintern, eller att ha sin helklippta tävlingshäst ute under samma förhållanden. Det står inte att den rekommenderade tiden för utevistelse är 2-3 timmar om dagen...det står att alla hästar mår bra av ett par timmars utevistelse om dagen - det är stor skillnad på de två.

:bow: :bow:

Tack! Jag blev "halshuggen" här inne en gång för att min häst stått inne i tre dar när det varit &**¤&/%)(#%/(¤#-väder här i våras. han reds var dag av dessa o var ibland lös i ridhuset ett tag.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag tycker att den boken är en av få hästböcker som är vettiga!!! Men den riktar sig inet till pluttenutthästägaren med en häst som man klär i rosa saker och gullar med, utan till den som jobbar proffesionellt hästar.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag har jobbat med problem och unghästar sedan jag var tonåring...och det är ett bra tags sedan kan jag tillägga). Om någonting så är det just problemhästarna som behöver en lite fastare hand. De behöver veta vart de står, vad som är tillåtet och hur man som häst ska bete sej för att det ska fungera med människorna.

Givetvis ska man inte smälla alla hästar. Jag hade aldrig smällt till en nervös häst tex, men det är sällan de nervösa hästarna som bits eller sparkas!!
Visst är det någonting som är fel när hästen bits eller är bråkig på annat sätt och det är att det är brist i hästens uppfostring!! Med mina egna avkommor har jag aldrig de problemen, utan det är hästar jag köpt in eller hästar jag ridit till åt andra personer.

Alla hästar är individer och man måste behandla dem som individer. Man måste också förstå varför det är på ett visst sätt och hur dessa problem uppkommit. Man kan inte säga att en metod fungerar på alla, och det är där man som person och hanterare av hästar måste vara lyhörd för situationen.

Numera blir jag aldrig biten av hästarna, för jag läser av dem långt innan de kommit så långt och jag tillrättavisar innan de bits.

Jag håller med Djurjouren, dessa råd handlar inte om hur man hanterar EN häst dagligen, utan hur man ska förhålla sej till hästar i gemen.
Det är sällan en häst som är misshandlad och illa behandlad bits och sparkas, då de hästarna är lite mer varaktiga. Det är hästarna som tror att de har övertaget som propsar upp sej och protesterar när man som ny hanterare säger ifrån!!
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Hmm... det där kan ju vara värt att fundera på.

Här är lite saker som jag undrar:
Vad hände med din rädsla för den hästen i ögonblicket efter att han bitit dig och du slagit till honom?
Hur kände du dig i övrigt och hur kände du dig en stund senare när du fortfarande höll på med honom?

Jag befinner mig i USA för närvarade, så boken lär inte finnas på något bibliotek i närheten. Står det något om hur man kommer till rätta med hästar som bråkar utan att man ska behöva bli biten först?
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Numera blir jag aldrig biten av hästarna, för jag läser av dem långt innan de kommit så långt och jag tillrättavisar innan de bits.
Då försvinner väl behovet att slå dem, eller hur?

Det är sällan en häst som är misshandlad och illa behandlad bits och sparkas, då de hästarna är lite mer varaktiga.
Vad menar du med "mer varaktiga"?

Det är hästarna som tror att de har övertaget som propsar upp sej och protesterar när man som ny hanterare säger ifrån!!
Tänk om en häst tror att den måste skaffa sig ett övertag för att inte bli illa behandlad. I så fall borde det vara effektivare att tillrättavisa hästen utan våld om man klarar det.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Ramonarunds, Har själv också haft hästar sedan 20 år tillbaka och har svårt att förstå ditt resonemang! Du har aldrig tänkt på att det kan ligga något bakom varför hästen bits? Det vanligaste är ju att det finns en anledning, hästen kanske har ont någonstans och inte mår bra? Eller så har den varit med om något otäckt och därför beter sig så, kanske just för att den tidigare blivit slagen, kanske bara just för den var glad och sprallig på väg ut och nu förväntar sig att bli slagen och därför är på hugget redan innan. Jag tycker självklart också man ska ha en fast hand och visa vem som är ledare, men slag brukar inte hjälpa, bättre att bygga upp tillit!

Tycker även många av dina andra resonemang är skrämmande också, att du tycker det är ok med ryktskrapa under jackan och så vidare, man ska väl inte skrämma ett djur att lyda?? Och att använda ett tillhygge som en käpp?? Det är ju sådanna saker som brukar göra hästen osäker och förmodligen gör att han/hon tar ut sin rädsla och ilska på andra människor, kanske inte på dig, för dig är han rädd för och är undergiven dig. Men vill du ha en häst som fungerar för dig pågrund av rädsla, men som kanske inte sedan kommer att fungera för andra???

Det med att det är ok med hagar som bara är grus/sand och lägga ut hö eller inte heller okej i längden! En häst ska ju kunna aktivera sig själv i en hage, visst alla har inte den möjligheten, men in i det längsta ska man ju försöka se till att det finns träd, gräs, pinnar m.m. hästar tycker ju det är kul att leta rötter, pilla på barken osv. Jag vet att det inte finns överallt, men tyvärr tror jag många bara tittar på stallet och ridmöjligheterna när de väljer stall, glömmer hagarna. Visst vintern får man ju lägga ut hö, men de har för hoppningsvis fortfarnde träd, buskar eller annat att pillra med??

Och att hästen, om det inte vräker ner, är 35 plusgrader eller 25 minus, bara är ute 2-3 timmar per dygn är väl inte ok?? Sen då, rids de 1-2 timmar / dag och därefter står i stallet??
Och du, Ramonarunds, du verkar inte vara så insatt med tanke på din kommentar om islandshästar, ofta klipper man en islandshäst just pga sin tjocka päls, kanske bara på halsen för att släpa ut värmen, det är lite svårt att träna dem annars eftersom det blir så enormt varma. Och en islandshäst kan och är ofta också en tävlingshäst. Islandshästarna är de hästar som ökar snabbast i Sverige. Både som privat häst, i tävlingssammanhang och i hästnäringen.

Hur som, tycker det är tragiskt att människor med din inställning, att hästar bara SKA fungera, arbetar med hästar.
Min erfarenhet säger att vare sig det är en promenadhäst eller tävlingshäst blir trevligast och ofta kommer längst när man, självklart med bestämd hand visar vem som är ledare, men bygger upp tillit, tar sig tid att ha trevligt tillsammans och om det är problem tar reda på om något ligger bakom eller är fel. Vissa saker kan ta tid att vänja dem av med, eller vänja dem vid, men låter man det ta tid så får man ofta tillbaka det!!
Titta gärna på http://www.ellenofstad.com/ Där finns det en dvd/video som heter "hästar med problem" de skulle alla se!!:mad:
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jag har jobbat med problem och unghästar sedan jag var tonåring...och det är ett bra tags sedan kan jag tillägga). Om någonting så är det just problemhästarna som behöver en lite fastare hand. De behöver veta vart de står, vad som är tillåtet och hur man som häst ska bete sej för att det ska fungera med människorna.

Givetvis ska man inte smälla alla hästar. Jag hade aldrig smällt till en nervös häst tex, men det är sällan de nervösa hästarna som bits eller sparkas!!
Visst är det någonting som är fel när hästen bits eller är bråkig på annat sätt och det är att det är brist i hästens uppfostring!! Med mina egna avkommor har jag aldrig de problemen, utan det är hästar jag köpt in eller hästar jag ridit till åt andra personer.

Alla hästar är individer och man måste behandla dem som individer. Man måste också förstå varför det är på ett visst sätt och hur dessa problem uppkommit. Man kan inte säga att en metod fungerar på alla, och det är där man som person och hanterare av hästar måste vara lyhörd för situationen.

Numera blir jag aldrig biten av hästarna, för jag läser av dem långt innan de kommit så långt och jag tillrättavisar innan de bits.

Jag håller med Djurjouren, dessa råd handlar inte om hur man hanterar EN häst dagligen, utan hur man ska förhålla sej till hästar i gemen.
Det är sällan en häst som är misshandlad och illa behandlad bits och sparkas, då de hästarna är lite mer varaktiga. Det är hästarna som tror att de har övertaget som propsar upp sej och protesterar när man som ny hanterare säger ifrån!!


Det var just sådär min häst blev behandlad när han var inhyrd, lyssnade han inte fick han stryk.

så jag fick en häst somnumera är rädd för män, så fort man "ryter till" (tex NEJ) så kastar han upp huvudet och tokblinkar med ögonen och ryggar förskräkt bakåt, och blev allmänf folkilsk, stegrade när någon annan än de han gillade gick förbi boxen mm.
när jag flyttat han så blev han mkt snällare. sedan när jag lånade ut honom så tog han befälet fort genom att bitas å sparkas, eftersom det var det sättet han lärt sig att försvara sig på( tjejjen var kanske 25år och klarade inte av honom).
så i vintras fick jag hem min häst som var aldeles "förstörd" gick inte att leda osv. jag fick ta emot många hugg och sparkar, men jag slog han inte (nån gång hände det när det "gick för långt" men inte regelbundet). nu har han blivit riktigt snäll eftersom jag har tagit hand om han med respekt, och nu är det en 9årig liten tjej som tar hand om han aldeles själv. jag skulle inte våga tänka på hur aggresiv han skulle ha blivit om jag slog han varje gång han inte "lydde" mig... kanske skulle han ha blivit avlivad för att han var för aggresiv?

hur kan man tycka att det är "kul" och naturligt att slå sin häst varje dag? :confused: om jag skulle vara tvungen att göra det skulle jag sluta med hästar!
Hästarna blir bara ängsliga och litar inte på dig/människor och lär sig att bete sig hursomhälst med andra människor som inte så lättvindigt ger dem "käppen" för minsta lilla.

jag skulle aldrig våga slå en häst jag inte hade träffat förut (så som de gör i stora stall) hästen kan ju bli aldeles vild och stegra sig "på dig" mm.. trots allt väger en häst minst 500kg och om den vill nånting när den är rädd/arg så kan du inte göra ett piss om du tex leder den till hagen, säkert?? NEJ


En fråga man kan ställa sig, vaför är ofta westernhästar(av varierande raser tex varmblod mm) mkt lugnare och lättare att hålla på med jämfört de traditionellt uppfostrade hästarna?
kanske är det för att de inte blir slagna stup i kvarten? (visst finns det rötägg innom den sporten.. men på det stora hela)
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Skillnad på att ha ägt en eller två egna hästar under 20 års tid mot att ha jobbat proffisionellt med dem.

Käpp kan vara ett ypperligt hjälpmedel. Behöver inte innebära att man slår hästen med den helelr för den delen.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Herregud! Aldrig sett denna bok... låter ju sjukt. Okej, bättre två, tre timmar än inte alls... Själv föredrar jag hela dagen. och visst ska hästen ha vatten. Men hallå... hästar tål väl regn? är den klippt... ta på ett regntäcke..! Värst av allt... SLÅ DEN MED EN KÄPP?????? Förstår din reaktion helt o fullt...
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Hmm... det där kan ju vara värt att fundera på.

Här är lite saker som jag undrar:
Vad hände med din rädsla för den hästen i ögonblicket efter att han bitit dig och du slagit till honom?
Hur kände du dig i övrigt och hur kände du dig en stund senare när du fortfarande höll på med honom?

Jag befinner mig i USA för närvarade, så boken lär inte finnas på något bibliotek i närheten. Står det något om hur man kommer till rätta med hästar som bråkar utan att man ska behöva bli biten först?
Bra med frågor så man får fundera och rannsaka sig själv varför man agerade som man gjorde!

Jag var svart i ögonen. Jag var så förbannad så det var helt sjukt. När han fått smällen var han helt lugn, alltså efteråt. Han försökte nafsa lite men då sa jag "hrrmmm" lite argt och då slutade han. Men mina ben skakade när jag ledde ut honom i hagen. Inte av rädsla men av den där spänningen som blev när jag blev förbannad. Efter han kom ut i hagen fick jag sätta mig ner och vila lite och ta hand om armen som värkte efter bettet.

Jag var mest rädd för han då han inte hade respekt. Han var stor(170) och grov och kunde bara traska över en. Det var liksom han som var ledaren i alla situationer. Enl ägaren hade han alltid varit en sån.

Efter bettet tror jag han gav upp (om än kanske tillfälligt?) mot mig. Hade jag haft honom som "min" häst och inte bara jobbat där i några veckor tror jag att jag hade reagerat annorlunda. Under dessa veckor hann jag inte lära känna hästarna (som var kanske 25st) och jag hade inte såå mycket med de att göra direkt förutom att leda till/från hage. Jag tyckte han alltid såg så ledsen och missförstodd ut.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Jonna - jag tror att det kan vara bra att säga ifrån rejält någon gång, så som du gjorde när du tappade kontrollen lite där...

Däremot tror jag att resonemanget i övrigt håller på att glida lite snett - det är väl ingen här som förordar att man skall misshandla hästen dagligen heller. Det som diskuteras är däremot i vilken mån det kan vara ok att smälla till hästen i vissa separata situationer.

Jag slår inte min häst - annat än just de gånger hon har försökt bita mig. Numera biter hon inte heller - hon kan vara på g och börja försöka nafsa lite men då räcker det gott och väl att jag fräser till lite åt henne. Visst slutar hon kanske av rädsla för mig men i vissa situationer kan man bara inte låta hästen få övertaget. En häst som sparkar eller biter kan faktiskt utgöra ett konkret hot mot människan.

Skulle däremot aldrig drömma om att klippa till henne för att hon gör lite småbus som att stanna och beta på vägen ut till hagen, försöka nappa åt sig hö ur hösäcken när jag tar in henne i stallet eller för att få henne att flytta sig etc.

Nej man måste skilja på att smälla till i farliga situationer och att misshandla hästen utan orsak! Jag har nog klippt till hästen 3 gånger totalt, och de gångerna har det varit befogat och gett resultat.
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Vad är det för skillnad på att ge hö i en hage där det ligger sand på marken, eller där det finns en eller annan tugga på kort kort gräs.
Hagar "stora" som frimärken är otillräckligt. Har man tillräckligt stora hagar, blir det heller inte, som någon skrev, lervälling.


Ryktskraporna är ju för att skydda dej själv från skada, då hästen inte får tag i ditt skinn.
Jag håller bara med om smällen. Hade en häste bitit mej på väg ut eller in från hagen hade den fått en smäll som heter duga. Kanske inte med en kraftig käpp, men en smäll.
Obegripligt!? Häst som biter?? Vad slags hästmänniska är man då?


Jag som varit sambo med en hovslagare i 8 år öppnar hovbölder själv om jag måste. Nu är det sällan jag behöver, men jag hade klarat av det.
Är det lagligt? Enligt PL (?) får man inte ens sticka in en sprutspets i ett hundöra. Skära upp en hov känns mer än så.

Idag har inte alla hästar tillgång till att vara ute alls under dagen, så att skriva att ALLA hästar mår bra av 2-3 timmars utevistelse tycker jag är vettigt. Det är skillnad på den personen som har 5 st hästar på egen gård och på den professionelle galopptränaren som har 40 hästar stallade där de rids 2 gånger om dagen. Det är också stor skillnad på att ha en islänning med vinterpäls ute från morgon till kväll under vintern, eller att ha sin helklippta tävlingshäst ute under samma förhållanden. Det står inte att den rekommenderade tiden för utevistelse är 2-3 timmar om dagen...det står att alla hästar mår bra av ett par timmars utevistelse om dagen - det är stor skillnad på de två.

Nej, alla hästar mår inte bra av bara 2-3 timmars utevistelse. Dom mår kanske mindre dåligt.
Antal hästar ursäktar inte en dåligt hästhållning. Hästens behov kommer först, och det borde även galopptränare anse och inse.
Rekommenderat borde vara 24 timmars utevistelse per dygn, borträknat arbetstid. Minimum borde vara 10-12 timmar.

Boken? Duger möjligen till avskräckande exempel.

LIA
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

är det inte den boken som man ska "kunna utantill" när man pluggar till hästskötarexamen?
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Hästhållning i pratiken

va?? står det i hästhållning i praktiken!!:O:eek:
det är den vi använder på flyinge..
hoppas verkligen att våran är senare utgåva.. måste jag kolla nu!!
 
Sv: kraftig käpp och lite utevistelse?

Vi hade den boken i skolan, den är lite speciell och gammaldags ibland och lite överdriven :angel:
Det står tex. att man alltid ska rykta hästen i bara skjortan för det är ett ansträngande arbete. Tänk om man inte har någon skjorta då, eller om man har kallstall och det är vinter :angel:

Men det mesta tycker jag ändå stämmer bra, men som sagt är den nog lite mer riktad till personal i stora stall tex.

håller helt med dig. den kan vara lite.. hrrmmm.. överdriven?
 

Liknande trådar

Hästvård Hjälp!! Vad tror ni det kan vara? Tog ut min häst i hagen som vanligt. Inga fel på henne. 2 timmar senare är hon blockhalt.. Har varit...
Svar
15
· Visningar
3 317
Senast: Mia_R
·
Hästvård Min shettis drabbades för en vecka sedan av ett kraftigt kolikanfall. Det tog närmare 72 timmar innan hon inte fick återfall. Efter...
2
Svar
22
· Visningar
6 726
Senast: Luleå
·
  • Låst
Hästvård För att förkorta så mkt som möjligt så. Häst pigg och glad tidigare, pigg som en spigg och rörde sig både mycket, gärna och utmärkt...
2 3
Svar
51
· Visningar
7 088
Senast: axel
·
Hästvård Lillens till och från hälta eller vad vi ska kalla den är tydligen av en envis sort, och jag börjar bli rejält frustrerad. Kort...
2
Svar
24
· Visningar
3 775

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp