Sv: Kostnader..språngavgifter etc
Jag fotsätter--på ämnet stoavgifter.
Stoavgifterna finansierar hela Svensk hästavels utgifter, statliga bidrag till Svensk hästavel är mer eller mindre obefintlig. För 2005 har beviljats av staten 300.000 kr i stats bidrag.
SH har dels ansvaret för avelsvärdering av hingstar, uppgiften är delegerad från SH till ASVH för halvblod och SPAF för ponny. Övriga raser sker avelsvärdering i SH´s regi.
SPAF och ASVH får därmed "åternbetald" del av en viss del av inbetalade stoavgifter.
SH har också ett veterinärmedicinskt råd och ett genetiskt råd.
SH har även en besvärsnämnd dit hästägare kan överklaga registreringar (pass) och avelsvärderingsresultat.
SH sköter också utfärdande av pass till raslösa (okända) hästar.
SH är även huvudman för utbildning och godkännandet av domare.
SH har även utbildning av ID kontrollanter och chipsmärkare.
SH anordnar även stopremieringar runnt hela landet, en del premieringar sköts av entrepenör-några av SH direkt.
Svensk hästavel SH är dels en myndighet som övervakar och genomför avelsvärdering av hingstar i avel samt kontrollerar språngrullar och för statistik.
Dels är SH en gemensam paraplyorganisation för alla erkända avelsföreningar i Sverige.
I princip alla Svenska avelsföreningar är medlemmar i SH som är en ideell förening--medlemskap ger rätten att avelsvärdera hingstar med uppställda rasvisa krav och godkännande för rasen.
SH har dels ett kansli som uför uppgifterna, dels en styrelse som bestämmer hur uppgifterna skall utföras.
Alla medlemsföreningar har 1 röst/ 1000 betäckta ston, vid årsmötet. Detta årsmöte väljer då genom representanter från avelsföreningarna en styrelse.
Svenska uppfödare (avelsföreningar) har likväl som Danska, Norska, Tyska, Holländska uppfödare (avelsföreningar) behov av avelsrådgivning, forskning, identifiering, överklagningar osv. I Sverige måste aveln själv finansiera hela verksamheten, våra grannländer har betydligt mer statliga stödpengar
Just nu ligger vi sämre till än övriga europeiska länder, Svenska uppfödare får helt finansiera denna verksamhet själva (stoavgifterna)--de som går utanför systemet hjälper då inte till att betala verksamheten. "buskavlarna".
Även de med buskavlade avkommor har rätt att använda SH´s tjänster men dom är inte med och betalar.
Väldigt många tror att om avelsvärderingstvånget slopas, så försvinner SH.
Troligt är att det inte så, visserligen försvinner kravet på obligatorisk avelsvärdering men avelsföreningarnas behov av att fortsätta godkänna hingstar, identifiera ha utbildade domare osv försvinner inte.
Länder som inte har avelsvärderingstvång har oftast betydligt större central organisation för avelsfrågor än vad vi har i Sverige--trots att vi är ensamma om att ha kvar avelsvärderingstvånget.
Fick Svensk hästavel in stoavgifter från alla ston som betäcks, skulle det betyda antingen lägre avgifter för oss som betalar stoavgift eller fler anställda på SH , fler utbildade domare osv,som kan hjälpa stoägare och avelsföreningar i sitt avelsarbete.
Ett litet "politiskt" inlägg och för att förklara varför vi betalar stoavgifter.
peråke