Degen, napolitansk pizza:
550gr mjöl (gärna "Tipo 00")
3,6dl vatten
14gr salt
1gram färsk matdegsjäst
Blanda (kallt) vatten och salt, häll i typ en näve av mjölet och rör ut i saltvattnet, därefter lös upp jästen (detta för att skydda jästen mot saltet). Rör ner resten av mjölet och börja knåda. För hand kommer det ta 15-20 minuter innan degen blir helt slät, går snabbare med maskin. Fördelen är att du med händerna då också värmer upp degen vilket gör att jästen jobbar på snabbare.
Spänn upp degbollen, pensla med lite olivolja och låt jäsa i en bunke under en handduk eller plastfolie i minst fyra timmar.
Dela sedan degen i fyra delar, vik den några gånger för att få upp spänst i den och gör sedan fyra degbollar som du penslar återigen med olivolja innan du jäser i ytterligare 2-4 timmar. Förslagsvis i en ugnsform eller liknande under plastfolie.
Sen är det bara att platta till, använd fingerspetsarna för att peta ut degen och dra den sedan större med handflatorna. Spara en liten kant längst ut (kavla inte degen). Toppa med whatever, gräddas i ugnen precis så varmt som det bara går att få ugnen. Pizzan är klar på 45-90 sekunder.
Tomatsås:
1 burk Muttis krossade tomater (alternativt färska tomater som du finhackar) eller Marzanotomater på burk.
Basilika (färsk, fryst eller torkad)
Oregano (som ovan)
Vitlök (finhackad/riven)
Schalottenlök (typ en, finhackad)
Salt, svartpeppar
Ev. en skvätt färskpressad citron
Fräs schalottenlöken i en kastrull, när den börjar bli klar, ös i vitlöken, fräs i någon sekund bara (går även att fräsa på lite tomatpuré i det här läget för kraftigare smak), häll på tomater och örter/kryddor. Låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Jag gillar att pressa ner citron i såsen på slutet.