Sv: Körmöte

Nu var jag ju inte där men enligt en rapport från i helgen så var det 4 elitkuskar där. Resten var bredd, företrädesvis lätt klass-kuskar men framför allt arrangörer. Stämmer det med er uppfattning?
 
Sv: Körmöte

Ja när ni säger det så kanske det stämmer. Jag känner folk aldeles för dåligt för att kunna placera dem... Det kändes som att det var många som körde på hög nivå men det kanske är de som hörs mest? stallw jag mailade deltagarlistan till dig nu så kanske du kan räkna ;)
 
Sv: Körmöte

Lite snabbt räknat fick jag det till 8 seniorkuskar plus två ungdomskuskar som körde elit 2010.

Ca 20 st är Lokal/nationella kuskar, många även lika mycket arrangörer. Resten av deltagarna är i princip arrangörer, KK och ett par namn som jag inte kan placera.
 
Sv: Körmöte

Lite snabbt räknat fick jag det till 8 seniorkuskar plus två ungdomskuskar som körde elit 2010.

Ca 20 st är Lokal/nationella kuskar, många även lika mycket arrangörer. Resten av deltagarna är i princip arrangörer, KK och ett par namn som jag inte kan placera.

wow, vilken koll du har.. :D Jag kan inte namnet på hälften av dom, men känner igen ansiktena på dom flesta.
 
Sv: Körmöte

Nu var jag ju inte där men enligt en rapport från i helgen så var det 4 elitkuskar där. Resten var bredd, företrädesvis lätt klass-kuskar men framför allt arrangörer. Stämmer det med er uppfattning?

Tycker man ser fler än 4 elitkuskar på bilderna ;) Och sedan ser jag några som kör nationell MSV som tex ungdomskuskarna.

Rätt många är ju inte kuskar själva utan groomar och hästskötare. Runt varje kusk är det ju mycket folk men de ingår ju också i ekipage-teamet.

Många personer kan ju räknas in i arrangörsgruppen också då de både kör själva och är med och arrangerar.
 
Sv: Körmöte

Eh... Ja..... :confused:

Känns inte som att du svarade/pratar med mig fast du klippt in ett citat från mig... eller... :confused:
 
Sv: Körmöte

Precis!! Jag är ju fruktansvärt dålig på ansikten och där var alla dessutom "civilklädda".:D
Ihop med häst, vagn och tävlingskläder så känner man ju igen de flesta, men annars är det kört!;)

Däremot kopplar jag ihop namnen med start och resultatlistor. Men namn och ansikten ihop, nä det går inte... :o
 
Sv: Körmöte

Jag bara menade att jag såg långt fler är 4 elitkuskar på bilderna och inte så många lättklass kuskar eller bredd som en del kallar det här. Och många sitter ju på flera stolar.
 
Sv: Körmöte

Då kan man alltså ta med ett partytält, ett aggregat och några trampstolpar och ha hästen utanför lastbilen precis som man gör utomlands om arrangören nu tycker att det är okej. Intressant! :D:bow:

Välkommen till islandshästvärlden, vi har hästarna uppstallade på detta vis under tävling:)
Dock har fler och fler arrangörer sagt nej till att ha denna typ av "uppstallning" under natten.
 
Sv: Körmöte

Tog mig friheten att kopiera artikeln då det inte är tillåtet att länka till andra forum /ricca, moderator

Nedan följer mina egna anteckningar från dagarna. Givetvis tolkat och därför kan fel och missuppfattningar förekomma. För att undvika detta följer många direktcitat. Jag medverkade som kusk och arrangör med ERF (Eskisltunaortens Ryttarförening) som klubb. Syftet med referatet är att inspirera och ge delaktighet
/Ulrika Gindemo


Lördag 09.30 Information för kuskar som är ”på väg upp” och vill satsa mot elit, Lotta Pålsson Landslagsledare:
Lotta presenterade sig själv och berättade sedan följande:
”Det är idag inte självklart hur man som kusk kommer med i landslag och utmanargrupper.” Lotta välkomnade förslag ang. detta. Hon föreslår själv: ”Tydliga och klara regler för uttagningar” Och berättar vidare att ”Köra SM betyder att du kan köra internationellt”.”Prestation på tävling är basen till uttagning till Elit”.

Lotta berättade vidare att det behöver tas fram en Kravanalys – ”Vad krävs av ett ekipage som är aktuell för Utmanargruppen.” Hon tänker sig en Instruktionsbok där jag som kusk ska kunna inhämta information om vad som krävs för att jag ska nå högt. Vilket hästmaterial, vilken utrustning, vilka prestationer osv… Men även få en överblick över hur långt jag kan nå med de förutsättningar/ hästar/material jag har idag.

Det har nyligen hållits en träff för Svenska SM-kuskar med högt deltagarantal: 24 av 32 kom. Lotta vill skapa ett ”Team Sweden” vilket innefattar träningar och sammankomster för Elitgruppen. Elitlaget består av två ponnyekipage, 2 enbet, 2 par och 2 fyrspann.

Sverige har 320 licensierade kuskar och 20% av dem utgör Elitkuskar. I förhållande till de övriga ridsportgrenarna har körningen en tunn bas och en bred Elit. Triangeln är alltså uppochner vänd. Behovet av Bredare bas, alltså nya kuskar är stort: för att få fram en säkrad återväxt av Elitkuskar.

12.30 Presentation av deltagare, moderator Tobias Mattson, Svenska Ridsportförbundet.
Sven-Erik Bengtsson: Ordförande i körkommittén och Tobias Mattsson: Vice ordförande i SVRF´s Tävlingssektion presenterade sig. Deltagarna presenterade sig.
Tobias berättade kort om Svenska Ridsportförbundet: 170 000 medlemmar med ca 30 000 tävlande ryttare/kuskar.
SVRF´s mål är ”Ett enat förbund som arbetar tillsammans för nöjdare medlemmar, ökat antal medlemmar och medaljer i alla landslag.
Visionen är att vara det Ledande Ridsportförbundet i världen.
Körningen är den deltagarmässigt minsta grenen i SVRF, men den mest framgångsrika med 8 VM-guld, 7 silver och 4 brons.

13.00 Sponsorfrågor: Emmelie Johansson, Svenska Ridsportförbundet.
SVRF´s huvudsponsor är Agria. Det finns även flera Grensponsorer men körsporten har idag ingen grensponsor.

Emmelie berättar att ”Sponsring är ett utbyte – inget bidrag!” När körsporten sponsras via riktade bidrag/rabatter/förmåner osv behöver vi fråga oss vad vi ger tillbaka. Hon berättade om vikten av motprestationer: "Att jag som kusk får detta av dig som företag och vad får företaget som valuta för det?"
Förslag: Att som kusk lämna årlig redovisning till sin sponsor, sätta på papper vad sponsorn får i utbyte. Det kan som komplement till synlig reklam vara exempelvis upplevelser. Att anställda kommer till stallet på Kickoff som friskvårdsaktivitet och får åka häst och vagn.

”Keep your sponsor happy” – var noga med återkopplingen. Skicka julkort osv. Sponsorns logga på alla utskick. Tänk på Exklusiviteten: En huvudsponsor ska inte behöva dela utrymmet med annan sponsor.

14.00 TDB, Anna Nyström, Svenska Ridsportförbundet
TävlingsDataBasen finns på SVRF´s hemsida. Registrering sker på sidan för att få inloggningsuppgifter. TDB introducerades 2005. Det är ett verktyg för tävlande och arrangörer, men även för sammanställning av fakta för framtidsplanering: Hur många kuskar/ryttare löser licenser i vilka klasser med hur många hästar/ponnyer. Hur många tävlingar på vilka nivåer arrangeras i Sverige. Vilka domare/banbyggare är aktiva/använda osv…

Genomgång gavs för arrangörer hur propositioner registreras direkt i databasen och skickas iväg för godkännande av förbundet. Tävlande kusk/ryttare registrerar i formuläret anmälan klasser, grenar, program, boxar osv.

15.00 Uppdelning i diskussionsgrupper: Sponsring - Tävlingsarrangörer - Bredd och elit - ungdomarnahar eget möte.
16.30 Sammanfattning

Under dagen framkomna förslag/ diskussionsämnen:
-Att skapa ett ”Flyttbart, mobilt Arrangörsteam” För effektivare Tävlingsorganisation. Som har material, kunskap och vissa resurser att hjälpa de arrangerande klubbarna. Exempelvis med mobila maratonhinder, elektronisk tidtagning, kompetens osv.

-Diskussion kring att tävlingarna måste vara ekonomiskt självbärande. Pågår flera samarbetsformer med travbanorna som i många fall har faciliteter och utrymme.

-Körsporten är den enda grenen (av SVRF´s grenar) med en etablerad, stark och levande Organiserad ungdomssatsning/ ungdomsstruktur. Vi ska i körsporten vara stolta över detta. HUS-projektet innebär riktad ekonomisk satsning till Ungdomar. Exempelvis kommer det i mellansverige att arrangeras en ungdomskurs i körning 8-10 april. Anmälan/förfrågningar sker till: info@horseworkz.se

-Att skapa arrangerade Mönstringar i flera delar av Sverige, där möjlighet finns för satsande kuskar att få sitt ekipage bedömt. För att kunna göra förbättringar inför uttagning till utmanargrupp. Även Ungdomsmönstring.

-Inte acceptabelt med olika höjdkategorier internationellt. 152 cm i Mkh gäller för dressyr och hoppning medan 149 cm gäller i klassisk körning. Framfördes till SVRF att driva frågan.

-SM parkuskarna (shetland) Ewa Kolmodin-Weijemark och Gunnlög Frost framförde att SVRF även behöver vara med och påverka att ponnyer under 120 cm i Mkh ska få tävla internationellt. Som det ser ut nu finns inga tävlingsklasser för ponnyer under 120 cm utomlands. Genom kultur och tradition antagligen.

-Diskuterades uppstallning på tävlingsplatser. Det är upp till arrangören att godkänna uppstallning/tillfälliga hagar/ dagboxar/mobila boxar på tävlingsplatsen. Arrangören kan innan tävlingen gå ut med vad som gäller. Vid uppstallning nattetid på tävlingsplats ska nattlig bevakning finnas i form av nattliga ronder genom funktionärer.

-Om man tävlar ska man även vara med och arrangera! Inget krav men en självklarhet.
-I Sverige är maxarvodet för en domare per dag 1500:- och per timme 200:-

Söndag 09.00 Landslagsledare, Lotta Pålsson
Lotta sammanfattade gårdagens föreläsning och välkomnade vidare diskussion. Lotta samtalade vidare om att ”för att få vara med i utmanargruppen behövs från kuskens sida en vilja att prestera, en rätt inställning krävs. Man behöver även närma sig Svår klass.”

”En utmanargrupp är inte statisk. När man är utmanare och med i spetsgrupp är man egentligen med i ett landslag”
”Samma förutsättningar ska gälla för alla landslag: ungdom, enbet, par och fyrspann. Alla är lika viktiga, behöver bli satsade på och ha förutsättningar. Exempelvis gällande träningar, tränare, profilkläder osv”
Tobias Mattsson från SVRF delgav historik: att för 17 år sedan var det inte självklart att det skulle finnas ponnylandsslag, och när Ponnylandslag kom till framfördes åsikter från storhästkuskar att det inte fick vara på deras bekostnad. Attityden har genom åren förändrats till alla Landslags lika värde.

10.00 Licenser, Tobias Mattson, Svenska Ridsportförbundet
30 Landslag är knutna till SVRF. SVRF´s Tävlingssektion utser Grenarnas ordförande som sitter max fyra år. Grenarna är: körning, dressyr, hoppning, fälttävlan, voltige, och working equitation Grenkommittén har ansvar över grenarnas utveckling – från klubbtävlingar till Mästerskap. Varje gren har en nämnd för domare och banbyggare.

2011 – Nytt system för Licenser. Detta var klart redan 2009 men tas i bruk nu. Målet är ett Lincenssystem som öppnar upp tävlingssystemet och finansierar hela förbundets verksamhet.

Nya systemet Kusk/ryttarlicens: Kusk/ryttare kan lösa:
Senior x kr. (x = ej ännu fastställt)
Endagslicens en femtedel av x kr.
Barn på ridskola 1/4 av x kr.
Junior 1/3 av x kr.
Internationellt 4000:- per år
Alternativt Internationellt 800:- per Meeting.

Årlig tävlingslicens:
Häst/ponny 200 kr/år.
Ridskola 100 kr/år.
Lösta livstidslicenser kommer att gälla.

Funktionärslegimitation: Gäller domare och banbyggare. Våren 2011 startar registreringarna utan kostnad för funktionärerna, nästa år blir avgiften 100: per år att vara i TD registrerad domare/banbyggare. Vilket främjar för statistiska underlag.

10.30 Incidentrapportering, Sven-Erik Pettersson, Körkommittén
Sven-Erik presenterade ett systen för Incidentrapporteringar som är under uppbyggnad. Förslag framkom att lägga in detta i TD (Tävlingsdatabasen). Målet är att identifiera riskfaktorer och namnlöst publicera detta, för att föra säkrare tävlingar/göra körsporten säkrare. Identifierade riskområden på tävlingar är: Lösa hästar, Bristande avspärrningar, Uppstallningsproblem, Bevakning, Bilar, Information och Kunskapsbrister.

11.00 Kaffe
11.30 Rapport från grupparbeten
12.30 Övrigt
13.00 Avslut

MVH Ulrika Gindemo med "Sötwelschen" ;-)
3124345.jpg
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Körmöte

"Toppen" som inte kom med i föregående inlägg...

Körsportkonferens i Nacka 5-6 mars 2011

Svenska Ridsportförbundets Körkommitté bjöd in till årets Körsportkonferens i Nacka 5-6 mars 2011. Information inför konferensen låg ute på www.kuskringen.se samt andra medier. Ca 60 deltagare från hela Sverige i form av kuskar, arrangörer, groomar och intresserade.

Dagsprogram lördag:
09.30 Information för kuskar som är ”på väg upp” och vill satsa mot elit, Lotta Pålsson
11.30 Lunch
12.30 Presentation av deltagare, moderator Tobias Mattson, Svenska Ridsportförbundet
13.00 Sponsorfrågor: Emmelie Johansson, Svenska Ridsportförbundet
14.00 TDB, Anna Nyström, Svenska Ridsportförbundet
15.00 Uppdelning i grupper: Sponsring - Tävlingsarrangörer - Bredd och elit. ev andra grupper om önskemål finns. Samtidigt har ungdomarna eget möte. 16.30 Sammanfattning
18.00 Mingel i baren på hotellet
19.00 Middag

Dagsprogram söndag
09.00 Landslagsledare, Lotta Pålsson
10.00 Licenser, Tobias Mattson, Svenska Ridsportförbundet
10.30 Incidentrapportering, Sven-Erik Pettersson, Körkommittén
11.00 Kaffe
11.30 Rapport från grupparbeten
12.30 Övrigt
13.00 Avslut
 
Sv: Körmöte

Årlig tävlingslicens:
Häst/ponny 200 kr/år.
Ridskola 100 kr/år.
Lösta livstidslicenser kommer att gälla.


Är detta beslutat? Står ingenting om detta på ridsportförbundets hemsida. Då får man snabbt ordna en livstidslicens för hästen om man tänkt tävla den många år framöver...:angel:
 
Sv: Körmöte

Ja, om jag inte missförstått helt så är det beslutat och kommer gälla från 2012. Har man en yngre häst som man tänkt tävla är det smart att lösa hästlicens i år!
 
Sv: Körmöte

Hoppla! Då blir det till att lösa hästlicenser i år då! Visst kan man lösa hästlicensen även på unga hästar? De är ett år i år...
 

Liknande trådar

Körning Jag började läsa lite i TR för sportkörning (jag har inte ens en körbar ponny än :p jag tror att jag bara snabbt skulle kolla vilka...
Svar
14
· Visningar
531
Senast: Mli
·
Hästvård Jag har en valack på 17 år som jag köpte förra året en import från Irland. Då han var helt ny för mig förra året och mitt stall där jag...
Svar
6
· Visningar
713
Senast: Sirap
·
Samhälle Vatten i kranen är något som många tar för givet. Det skall gå att dricka, smaka bra och vara gratis. Nu så införs individuell mätning...
5 6 7
Svar
127
· Visningar
5 138
Senast: sjoberga
·
Anläggning Behöver lite input, vi har lösdrift. Resten av hagen är fin och dom har väldigt mycket yta. Men vid ingången och foderplatsen har vi nu...
Svar
19
· Visningar
1 441
Senast: EZMK
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp