Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Diskussionerna kommer aldrig att leda någonvart så länge man inte ens har kunskap om de mest elementära begreppen.
Begrepp som till exempel samling, eftergift och stöd används utan att man har en egentlig förståelse för vad som menas.
Tycker det är en fin tanke att kunna rida på hängande tygel. Sen vill jag inte frångå målen med ridningen i övrigt för det. Men jag vet att det faktiskt går att lyckas, synd bara att det inte finns någon tillräckligt respekterad i tråden som kan förklara/visa hur! (På ett sätt som faktiskt kan nå till målen.)
Slarvläser du eller? Jag sa om man släpper den!Nej hästen ska inte falla isär om man lättar på tygeln, Du har ju ingen aning om vad kontakt betyder.
Hela detta inlägg gav mig en bild av en ridskolehäst som rids av en som inte ridit så länge.Om vi har ett ekipage som redan är i balans och harmoni så spelar det ingen roll om man har kontakt via sträckt eller hängande tygel, om vi utgår ifrån att båda har ett inövat signalsystem som fungerar med det ena eller det andra, för det är ju ändå bara tygelns vikt man har i handen då. Balansen och formen kommer att hålla likvärdigt.
Om vi däremot har ett ekipage som INTE är i balans, så kommer ingen sträckt tygel världen nånsin kunna hjälpa upp den balansen. För en sträckt tygel på ett obalanserat ekipage kommer att störa och förstöra mer än det hjälper. Därför skulle jag aldrig börja i den ändan. Balans och harmoni först, kontakt och ev. sträckt tygel sen.
Jag tror inte att man får balans bara av att släppa tygeln, ej heller genom att sträcka den, utan man behöver ha övningar och ett mycket specifikt signalsystem till dessa övningar som hjälper hästen (och ryttaren) att hitta balansen, men tygeln ska vara lös så att det finns några cm eller mer tillgodo om hästen/situationen så kräver, så att inte tygeln "tar i" så fort hästen tar ett snesteg.
Det är ju det som händer när tygeln "glappar" som ni säger, tygeln "tar i" på ett otimeat sätt, oftast beror det på obalans (hos häst och/eller ryttare) tillsammans med för kort tygel till den obalansen. Hur smart är det då att korta tygeln ändå mer?
Så ser jag det och även om jag inte rider dressyr så som en dressyrryttare så är jag oerhört noga med balans och harmoni och rena taktmässiga gångarter. Dom behöver inte "förädlas", men dom ska bevaras eller möjligen förbättras om utgångsläget är illa, men aldrig förstöras eller hämmas.
Naturligtvis utgår jag från när jag rider min häst, alltså kan du inte kräva en utförlig beskrivning på hur du gör när du måste korrigera. Dels för att din och min häst är helt olika individer och dels för att varje situation som uppstår där korrigering krävs kan vara unik!
Om du rider runt på slak tygel så kommer ju hästen efter ett tag slappna av och i en lång och låg form jobba på ganska fint- precis som om man linar en oinspänd häst. Backar den av driver man och sen trillar halsen ner och den kan vara kvar i hyfsad jämvikt tycker jag.
Jag undrar om det är det ts menar?
Där finns problem med film eller bedömning a ridning över huvudtaget och det är att det är en bedömningsfråga. Vem är det som är ska avgöra om en film som visas här visar här visar vad som påstås över huvudtaget? Det en grupp tycker är fantastiskt tycker en annan är halvbra, vissa skulle inte erkänna att vissa saker är bra om de så står med en pistol mot tinningen, ytterligare andra tycker det mesta är bra så länge den som rider inte rider alltför illa. Det är tämligen meningslöst att vissa något alls här och tro att alla lämnar sitt gillande. Det kommer alltid att vara någon som hittar fel utifrån sitt ideal.
Men, jag har mycket svårt att se hur det arbetet de gjorde idag skulle kunna göras på långa tyglar. Dock är jag heller inte det minsta insatt i ridning på långa tyglar heller.
Jag tror att den största anledningen till att hästen trycker ihop sig fastän tygeln är lång är att den helt enkelt inte är redo att påbörja "samling". Då är det grymt viktigt att snabbt uppmärksamma detta och återigen börja rida framåt framåt framåt och be om lång och låg!
Jag tror ärligt talat att väldigt många dressyrryttare tränar sina hästar så här. Man varierar position / ram / inverkan. Dessutom är framridningen ett kapitel för sig.