Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Förlåt, men varför skulle man inte kunna rida med eftergift även på träns? Det är ju det allt går ut på, eller?
När hästen går bra är det ju det som händer, den jobbar själv inom ramen och ryttaren rider för sätet. Bettet ligger "löst" i munnen och tyglarna är kortade för att snabbt uppfatta signaler från och till båda. Hästen kan ge små indikeringar som ryttaren lätt kan parera utan att nämnvärt påverka balansen på andra sätt än just det tänkta och fortsätta rida i eftergift.
Man måste inte ha slack i tygeln för att rida med eftergift!
Jag menar inte att det inte går, jag menar bara att av vad jag kan utläsa i den här diskussionen (frågor och annat kring ridning med eftergift och slack i tygeln), tillsammans med hur dressyrryttare använder kandaret, drar den slutsatsen att folk i allmänhet inte förstår vad eftergift innebär och därmed med största sannolikhet heller inte anammar det i sin egen ridning, varken med tränsbett, bridong eller stång.
Skillnaden på blank stång är att när du har 2 bett blir det inte lika skarpt- bredare anläggningsyta.
För att få en kortare yttersida som gör att den samlar sig på yttre bak måste du ha kontakt- små signaler o eftergift direkt. inte ta tills den gör ngt... som inte kommer att komma.
En häst måste komprimera sin kropp o det går inte om den är lång som ett tåg o inte har bakhjulsdrift. Turbo.
Nu diskuterar vi äpplen o morötter igen.
Man måste ha känt känslan...o kan känna igen den- även visuellt.
Jag vet inte om det är att krångla till, om du ställer med ett tag så har du den ställningen hela tiden om nu din häst ligger i samma läge konstant och inget ändrar, jag vill i rörelsen ändra, ha hästen vaken, inte gå i samma stöp och stelhet och slippa de där jättestora åhävorna när man tycker man behöver det, jag vill ha små hjälper.
Både ja och nej. Jag menar inte att det inte går, jag menar bara att av vad jag kan utläsa i den här diskussionen (frågor och annat kring ridning med eftergift och slack i tygeln), tillsammans med hur dressyrryttare använder kandaret, drar den slutsatsen att folk i allmänhet inte förstår vad eftergift innebär och därmed med största sannolikhet heller inte anammar det i sin egen ridning, varken med tränsbett, bridong eller stång.
I ditt svar här upplever jag att du beskriver att du applicerar egna bilder och fördomar på de du diskuterar med. Det är svårt att låta bli, jag vet. Men alla är egna individer och önskar bli bemötta som sådana. I alla fall vill inte jag bli placerad i något fördomsfack utifrån andras bilder av vad de tror att jag "är", även om så händer hela tiden. Förstår jag inte vad någon menar, då frågar jag. Att förvänta sig att andra inte "kan" bara för att de frågar eller har andra ord att beskriva med tycker jag bara är drygt.
Jag kan ofta ställa frågor utifrån nyfikenhet i hur andra tänker, inte nödvändigtvis i brist på kunskap. En fråga är en fråga, inte ett statement som bevisar hur man själv rider eller inte.
Det är alltså farligt att dra slutsatser om andras ridning, som man ännu inte sett.
Enligt eftegiftstänket så lär man hästen övningar/rörelser stegvis. Tex rörelsen vända, då lär man först in V och övar på den tills den sitter, sen lär man in Ä och övar på den tills det sitter, sen N...och sen D...och sen A. Därefter lägger man ihop V och Ä och övar på det tills det sitter, sen lägger man till N och övar på V-Ä-N tills det sitter, osv.
Först därefter lägger man ihop alla delar och signaler från sätet (som ju lärts in enligt ovan), tillsammans med små guidande signaler från tygeln som inte behöver hållas kvar, visar bara vägen om det behövs.
inlarningskedja.
kommer inte ihag korrekt term, anvands mkt i annan djurtraning. Klassisk engelsk ridning however nyttjar den tekniken daligt. I stallet for kedja bygger dom pyramid.
Det här tex:
Man måste förstå att ridning enligt eftergiftsprincipen inte handlar om något mekaniskt tänk alls, utan om kommunikation först och främst. Man använder tex tyglar som hjälper, dvs man visar och guidar hästen, inte håller kvar hela vägen. Man vill att hästen ska förstå själv, sätta ihop A-B-C.
Jag får den känslan när du ställer frågan på detta vis att du tänker dig hjälperna, tex tyglarna, som någon mekanisk spak eller reglage, som du håller i ett visst läge (eller ändrar för variation), genom hela eller delar av rörelsen. Så rider man inte om man har eftergiften och slack i tygeln som grundläge.
Enligt eftegiftstänket så lär man hästen övningar/rörelser stegvis. Tex rörelsen vända, då lär man först in V och övar på den tills den sitter, sen lär man in Ä och övar på den tills det sitter, sen N...och sen D...och sen A. Därefter lägger man ihop V och Ä och övar på det tills det sitter, sen lägger man till N och övar på V-Ä-N tills det sitter, osv.
Först därefter lägger man ihop alla delar och signaler från sätet (som ju lärts in enligt ovan), tillsammans med små guidande signaler från tygeln som inte behöver hållas kvar, visar bara vägen om det behövs.
Sen om du själv jobbar enligt ovan så förstår jag inte varför du frågar som du gör. Jag vill gärna tro att vi (ryttare som rider med sträckt tygel enligt "kontaktprincipen" och ryttar som rider med slack i tygeln enligt "eftergiftsprincipen") tänker lika, men jag blir mer och mer skeptisk tyvärr.
Vi har tagit det här förr.... när du har ansett att det är hästen som först ska ge eftergift o då först FÅ eftergiften.Både ja och nej. Jag menar inte att det inte går, jag menar bara att av vad jag kan utläsa i den här diskussionen (frågor och annat kring ridning med eftergift och slack i tygeln), tillsammans med hur dressyrryttare använder kandaret, drar den slutsatsen att folk i allmänhet inte förstår vad eftergift innebär och därmed med största sannolikhet heller inte anammar det i sin egen ridning, varken med tränsbett, bridong eller stång.
Du o jag är inte "ute" efter samma sak.
Jag tränar på ett samspel o inte ren lydnad. Inte stanna så fort det går( i dressyr är det aja baja= bryskt) dra benet, för att återigen tvärstanna- åka kana på haserna o sen vända så fort som det bara går eller backa så fort det någonsin går. Jag vill ha en danspartner som är med mig.
Ridaer mjukt.
Dra benet kan jag göra men då står jag ut med att ha en lång bromssträcka- ptroo.
Gasa o tvärbromsa gör jag med ngt som är mekaniskt- inte mina kära hästar.
Ante mig att du avsåg Philippe Karl.Den där ryggningsmetoden kommer från Karl.
Imponerad över hur väl du förklarar!