Sv: (konst)Gryt
Det låter ju toppen
Man tränar sin hund för grytjakt i ett provgryt med gångar. Det finns lock på gångarna så att man kan öppna titta på hur hunden jobbar i grytet. Till sin hjälp har man en tam grävling.
Ett provgryt har en 'kittel' där grävlingen sitter. Den finns i mitten och dit leder tre gångar med olika hinder, som ska symbolisera de svårigheter som kan möta hunden under jord.
En gång har ett liggande förträgning på 13*17 cm, den andra har en stående, och i det tredje måste hunden hoppa upp 60 cm för att få kontakt med grävlingen (hyllan).
Kitteln är rörlig så att tränaren eller provdomaren kan vrida fram det hål som grävlingen ska möta hunden ifrån. Man använder galler mellan hund och grävling för att undvika skador på djuren. Man bedömer hundens smidighet, rörlighet och förmågan att attackera utan alltför hård konfrontation.
Man skiljer på två typer av grythundar; rävsprängaren är hundar för jakt på räv och är de vanligaste hundarna, samt förliggare, vilka är hundar för jakt efter grävling. Det finns alltså sprängarprov och förliggarprov som ser helt olika ut.
De olika typerna har helt olika arbetssätt och kräver därför olika former av träning och prov. I regel har jägaren skaffat en hund för antingen räv eller grävling. Visar träningen att den skulle fungera betydligt bättre för det andra viltslaget får man tänka om.
I ett grytprov används grävling som prov- och träningsdjur oavsett om det är frågan om sprängare eller förliggare. Det är förbjudet att använda räv i Sverige, vilket är tvärtemot Finland där grävling är förbjuden. De provgrävlingar som används är tränade och vet hur de ska sätta sig i respekt hos hundarna.
Ju tamare den är desto bättre fungerar den!
Grythundklubben
Eftersom du bor i Stockholm tillhör du Upplands grythundklubb precis som jag gör. PM:a bara om du undrar något
Lycka till!
Gilly