Absolut och sådana scenarier måste man givetvis planera för. Det ska dock mycket till innan alla säkerhetsnivåer slås ut, såvida det inte är pga krig eller en större naturkatastrof (och nu menar jag inte stormarna som varit här utan på jordbävningar i nivå med den utanför Japan eller den som orsakade tsunamin i Thailand).
Nu menade jag inte att det skulle hända på exakt samma sätt utan elnätet och reservgeneratorer kanske slås ut av andra orsaker. Eller att det blir en stor olycka på grund av något annat.
Stickspår avseende kärnkraftsäkerhet:
Som ni redan är inne på så ska det mycket till för att en katastrof likt den i Japan ska kunna hända här. Händelser som riskerar att slå ut elnät och reservkraftgeneratorer kan aldrig uteslutas, vilket bland annat märktes i den så kallade Forsmarkshändelsen 2006.
Att det ska mycket till för att alla säkerhetsnivåer ska slås ut är en underdrift. Krigshändelser är såklart svåra att analysera, men rent krasst så ska det så mycket till för att orsaka ett större utsläpp att man då har värre saker att oroa sig för än utsläppet. Just större naturkatastrofscenarier analyserades väldigt flitigt efter Fukushima inom hela EU, och gick under namnet "stresstester".
En sak som förtjänar särskilt omnämnande är dock att svenska kärnkraftverk, till skillnad från Fukushima, inte skulle orsaka något märkbart aktivitetsutsläpp även om all ordinarie- och reservkraft slås ut och härdsmältan är ett faktum. Våra kärnkraftverk har haverifilter, där trycket avlastas och utsläppen filtreras. Detta är inget nytt - filtren installerades på alla svenska kärnkraftverk redan mot slutet av 80-talet. För den som är intresserad kan man googla på "frisk haverifilter". Finns dock inte i Japan eller USA...
Tillbaka till ordinarie spåret:
Som jag förstått det avseende oljekraftverken så beror deras återkommande status som en viktig pusselbit på att vårt svenska elnät inte kan transportera tillräcklig kapacitet från norr till söder när vi stängt Ringhals 1 och 2 en kall och vindstilla vinternatt - eftersom vår upplagrade vattenkraft eller el från Forsmark inte kommer igenom flaskhalsen. Elnätsområdena var dumt sektionerade redan från början, och inte blev det bättre efter nedläggningarna av Barsebäck och det kommande avvecklandet av Ringhals 1 och 2.
Sedan är det värt att nämna att oljekraft (och även gasturbiner) sedan länge utgjort energireserv. Detta är helt OK, så länge man inte förlitar sig på dem mer än nödvändigt. Fördelen med dessa kraftslag är att de kräver förhållandevis lite skötsel och kan stå vilande en längre tid utan större problem - jämfört med kärnkraften som mår bäst av att gå så jämnt och kontinuerligt som möjligt.