Kandar för små munnar?

Sv: Kandar för små munnar?

:bow::bow: Du skrev det jag tänkte.

Med stång tror jag att en del får en falsk känsla av att kommit till rätt form. Med tränsbett så märks problemen lite tydligare även för en orutinerad. Just därför tränsbett är så lysande att börja med, tycker jag.
 
Sv: Kandar för små munnar?

Precis.

Vad många inte tänker på är att stången har utväxling. En ganska vanlig utväxling är 1:4. Det innebär att varje liten rörelse som ryttaren gör känns fyra gånger så mycket i hästens mun. Omvänt så känns bara 1/4 av den signal som hästen ger tillbaka i ryttarens hand.

Läskigt, eller hur? Inte minst om man betänker att ett av de vanligaste problem som hästen har med bettet är att ryttarens hand inte är tillräckligt stilla för att den ska få komma till arbete.

Så jäkla svårt är det inte att rida på tränsbett. Håll handen stilla - håll händerna ihop och låt dem nudda varandra, och nudda även manken som referenspunkt så ger ni hästen en fast punkt som den kan förhålla sig till. Låt inte innertygeln glida ut, och var generösa med yttertygeln utan att tappa kontakten. Rid hästen framåt in i handen och våga vänta på att den ska forma sig efter den ram ni ger den.

Sorry TS, nu blev det en trådkapning som du inte har önskat, men det här är VIKTIGT! Alldeles för många ekipage verkar ha fått sidorna i instruktionsboken hophäftade i fel ordning och slutresultatet är i fara!!! :eek:
 
Sv: Kandar för små munnar?

Jag har både ett sånt portugisiskt stångbett och ett spanskt mer långskänklat i 11,5.
Den hästen gillade dock inte det portugisiska alls, hon fick spel och det verkade som om det berodde på att skänklarna rör sig och mungiporna kan komma i kläm lite. Gissade på det iaf och sedan har det legat oanvänt... Det med fasta skänklar var hon harmonisk på.
 
Sv: Kandar för små munnar?

Inga problem, det du skriver är ju inte dumheter, så fortsätt kommentera för all del. :) Jag har inga förhoppningar att plötsligt bli en 20 gånger bättre ryttare på grund av ett byte från bridong till stång, men som jag skrev förut så skulle det dels vara kul att testa och se hur det går (och hur hästen går) och dels så skulle det troligen ge mig lite mer insikt i var mina svagheter ligger eftersom sånt brukar synas rätt tydligt med kandar. I utbildningssyfte, inte minst, borde det vara en intressant upplevelse. Skulle också vara kul att se någon mer rutinerad kandarryttare rida min häst på stång, för att se om "våra" problem egentligen bara är mina egna problem. Har ju alltid tyckt att hästen har enorm potential men att jag själv inte är ryttare nog att till fullo förvalta den. (Men vi har kul ändå!)


Alexandra - nej, jag är nöjd så länge hästen trivs med stången, sen får den se ut hur som helst, egentligen. AR-stänger är ju görsnygga, men passar de inte pållan så är det väl skit samma. Lite mer "nakna" stänger kan vara väldigt eleganta också, så det skulle inte röra mig i ryggen om hästen enbart kan ridas med ett sånt bett.
 
Sv: Kandar för små munnar?

Du, eh... ska inte sälja ditt oanvända portugisiska bett...? :D Jag har provat min donna på stång med fasta skänklar (förvisso ett westernbett) och det gick INTE! Vet i och för sig inte om det berodde på tungfriheten i första hand, men skulle ändå vilja prova en stång med rörliga skänklar. Har din sådär låg tungfrihet?
 
Sv: Kandar för små munnar?

Såhär ser den ut förresten, när den 'sitter på'. Det här är den med långa skänklar. Så ganska nätt (och än mer med den kortare skänkeln) även estetiskt utifrån. (Ignorera passformen i stort, taget under injustering för att kunna få lite hjälp).

Hästen är ett nätt fblsto, cob i träns och grimmor, 156 cm i mkh, så du har ngn referens.

https://lagring.storegate.se/user/P...65&Share=77848d32-d3bb-48ed-a79a-06d5ba729b3c
 
Sv: Kandar för små munnar?

Ser ju onekligen väldigt elegant ut! :) Gillar.
 
Sv: Kandar för små munnar?

Mm, jag gillade det skarpt, hästen med. Förutom att hon skulle ha behövt 10.5 cm i, som det fanns i ursprungligen med, men sen slutade de med den storleken, suck.. Men i 11.5 finns det som sagt. Jag har sålt mitt (hästen är ju inte kvar tyvärr) annars kunde du ju fått prova det.

Och som sagt, vill man finns det i gulmetall/golden series med =)
 
Sv: Kandar för små munnar?

Attans då, att du inte har bettet kvar. Men nu vet jag var det finns att köpa (än så länge) i alla fall. Gulserien är ju snygg, men då måste jag nog byta stil på hela min utrustning, eftersom den har cromade nitar och beslag överallt... *hmm, funderar på om det kan vara värt det att byta ut allt för att börja om med mässingsdetaljer istället... :D*
 
Sv: Kandar för små munnar?

Jag är inte säker på att de jag länkade till för du skulle få se bild är billigast. Nu var det ju ett par år sen jag köpte mitt, men då kostade det 350 kr hos DYRA ridsportsbutiken i stan. Och just den butiken jag länkade till kan ligga väldigt högt i pris på vissa varor. Men det är ju ett Globus, så alla med Globus i sortimentet borde kunna ta hem den. Funderar du på att köpa ett så skicka ett PM, så kan du få tips om vilka jag tror kan ta hem det billigast åt dig (de har postorder med så kan skicka)
 
Sv: Kandar för små munnar?

Om du har ett postkandar och kör med så varför inte rida på det med dubbla tyglar?
 
Sv: Kandar för små munnar?

Det har jag aldrig provat på fullblodet, bara på ponnyerna. Så jag tror inte att det passar henne, den största körstången jag har är 10,5 enligt säljaren. Men visst, det är värt att prova. :)
 
Sv: Kandar för små munnar?

Det skulel för övrigt vara intressant med en beskrivning hur stångbettet reglerar skjutkraften.

Kanske jag skrev luddigt :crazy:. Jag upplever inte att stången egentligen reglerar påskjutet mer än att stången kan ta bort det. Jag upplever alltså inte att jag använder stången för att skapa ett påskjut. Då använder jag kapsonen. Med en kontakt i kapsonen får jag mer påskjut, om jag släpper kontakt med kapson och hästen fortfarande skjuter på mer än jag vill, så tar jag kontakt i stången och på så sätt reglerar jag skjutkraften. ;)
 
Sv: Kandar för små munnar?

Det har det inte. Tränsbettet påverkar tunga och underkäke, två väsentliga delar av hästens kropp som du inte kommer åt med kapsonen."
-Du har rätt. jag menade väl egentligen att de har en liknande funktion när det kommer till påskjut/bärkraft.. ;)

Med motstånd mot tränsbettet får du mer påskjut. Motstånd är inte samma sak som kontakt. Det finns även kontakt utan motstånd."

Hmm, vet inte om jag tycker att det behövs ett motstånd i bettet/kapsonen för att få till påskjut, men ja - något mer kontakt än tygelns vikt behövs ju. Hästen ska ju få chans att ta hlälp av kapsonen för att jag ska kunna locka fram påskjutet (som jag tänker). Men det är bra mycket svårare att med ett tränsbett/kapson ta bort påskjutet sen. Där tycker jag att kedjan är mer effektiv. Detta anser ju jag bara vara min egen upplevelse - inte någon universal fakta på hur det ÄR för alla.

Jag har själv ridit på tränsbett i flera år men jag upplever att med en kombination stång/kapson är det mycket lättare att reglera påskjut och bärkraft än jag tycker det är med tränsbett. Men det är ju min personliga åsikt bara. Jag upplever tränsbettet som ett upplyftande bett, alltså funkar bäst på en häst som redan har en lågt ansatt hals.
 
Sv: Kandar för små munnar?

Bärkraften, menar jag förstås.

Hmm, stången reglerar väl egentligen inte i sig bärkraften - det har ju ändå med drivning att göra - men stången kan skapa bra förutsättningar för hästen att lyckas hitta till bärkraften genom påskjutet. Eller hur tänker du själv i ämnet? Skulle vara kul att höra dina tankar kring detta med ;)


För övrigt med detta angående tränsbettet & stång: Jag vill försöka rida min häst utan mer kontakt i handen än att tygeln sitter i min hand och är fäst vid en järngrej som sitter i hästens mun :D

Det upplever jag inte är möjligt på samma sätt med ett tränsbett då man ju vill att hästen ska söka sig fram till bettet. Jag vill inte att hästen ska söka sig fram till stången - det är att rida fel på en stång enligt min mening. Jag vill med stången visa hästen var jag vill att han placerar sitt huvud. Med en stång vill jag inte ta i hästen mer än när jag vill honom något. Jag vill att han ska bära sig själv i största möjliga mån UTAN kontakt.
 
Sv: Kandar för små munnar?

Hmm... blev lite luddigt där igen. Jag skrev att jag inte vill att hästen skulle söka sig fram till stången - och det vill jag ju. Söka sig fram till stången - men inte längre. Jag vill inte att hästen ska ta stöd i stången. Då har jag för lite drivning på bak om jag får något mottryck i stången.

Så, nu tror jag att formuleringarna blev lite bättre. :D
 
Sv: Kandar för små munnar?

Bra. Då behöver jag inte skriva något beskt inlägg om att man är illa ute om hästen inte söker kommunikation med handen. :D
 
Sv: Kandar för små munnar?

Bra. Då behöver jag inte skriva något beskt inlägg om att man är illa ute om hästen inte söker kommunikation med handen. :D

Haha, nä. jag tänkte nästan att det inbjöd lite väl till det så jag var tvungen att förklara (/försvara :angel:) mig ytterligare.
 

Liknande trådar

Dressyr Tips på bett till hispanoarab med liten munhåla. Import som 7-åring, riden på kandar med mycket stöd. Kontroll av mun vid ankomst...
Svar
12
· Visningar
850
Senast: Fiorano
·
Utrustning Långt inlägg! Vår ponny är rätt känslig i munnen. När vi köpte henne i februari förra året så kollades hon och åtgärdades i munnen av...
2
Svar
31
· Visningar
4 572
Senast: Kristall10
·
Utrustning Hittade detta bett på en webbsida. Det ska tydligen i grunden vara ett 2-delat bett, men som är "roterat" för att ligga bättre/stadigare...
Svar
4
· Visningar
738
Utrustning Hästen har tjock tunga, köttiga läppar och väldigt låg gom. Har provat lite olika tränsbett och hon föredrar ett tredelat eggbett, eller...
2 3
Svar
41
· Visningar
4 348
Senast: Alexandra_W
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp