Det är nog ingen som förnekar att alkohol bidrar till mycket elände i samhället. Men om det eländet överstiger de positiva effekterna beror nog på vem man frågar, där finns inget solklart svar. Det går att kvantifiera en del av skadeverkningarna och sätta prislapp på dem, men det går av förklarliga skäl inte med alla delar - och samma sak med de positiva aspekterna.
Frågar du ett barn eller partner till en alkoholist tror jag att svaret blir att alkohol huvudsakligen är av ondo. Frågar du någon i den majoritet som trots allt inte har missbruksproblem själva eller bland närstående så är nog svaret inte lika självklart. Det trots att många aspekter av alkoholmissbruk drabbar även dem, indirekt. Jag tror det vore konstigt att förneka att väldigt många människor trots allt har positiva upplevelser av alkoholhaltiga drycker - av ena eller andra anledningen.
Då landar man nog, som med andra skadliga och potentiellt skadliga företeelser, i avvägningen vilka restriktioner som är rimliga att applicera på ett (relativt) flertal för att skona ett (relativt) fåtal. När det gäller alkohol har vi ju restriktioner ifråga om ålder, ifråga om framställning, ifråga om import och export, ifråga om försäljningsställen och utskänkning, ifråga om marknadsföring, ifråga om prissättning och beskattning mm. För egen del kan jag leva med de restriktionerna inklusive ett fortsatt försäljningsmonopol, dels för att minska skadeverkningarna kring alkohol och dels för att jag tror att fri marknadsstyrd försäljning i de flesta delar av landet skulle leda till ett gravt försämrat produktutbud. (Iofs är jag kluven i den frågan eftersom jag skulle se gårdsförsäljning av exempelvis öl som positivt.) Och jag hör lyckligtvis inte till dem som känner sig begränsade av att inte kunna köpa industriöl och lantvin i närbutiken klockan åtta en söndagkväll.