Vitello tonnato, dvs kall tunnskuren kalvstek med tonfisksås (typ tonfisk i vatten, sardeller, citron, kapris, majo och/eller crème fraiche ). Servera med lite sallad, gärna ruccola, potatis om man orkar. Mums!
Tonfisksåsen passar även till kall kokt rimmad kyckling. Lägg kycklingen i saltlag ett dygn och koka sedan med kryddor. Väldigt gott med den rimmade men milda smaken när det är varmt. Borde finnas recept på nätet eller i ngn gammal kokbok. Tillägg: Obs! Hittad recept på nätet där kycklingen äts varm med kokta grönsaker. Kycklingen ska vara kall. Kyl av snabbt genom att lägga kycklingen (utan buljong) i en trång bunke som ställs i kallt vatten. Ö h t ett bra sätt att kyla snabbt på på sommaren utan att få in värme i kylskåpet.
Kall (rimmad eller grillad) kyckling passar i sallader eller potatissallad.
Sedan finns det ju gamla klassiker som inkokt makrill (finns även att köpa färdigt på burk tror jag). Servera med pepparrot eller skarpsås t ex.
Inkokt lax är också gott (tror att det finns + andra liknande fiskrätter på burk på t ex Lidl).
Sallad Nicoise är också en riktig värmeklassiker.
Fördelen med alla dessa rätter (utom Sallad Nicoise) är att de kan tillagas på kvällen eller morgonen och sedan tas fram när det är matdags.